Αναλυτικά, αυτή είχε ως εξής:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσουμε τώρα στην τηλεφωνική γραμμή τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας τον κ. Νίκο Δένδια. Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα στους ακροατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς δεν ήσασταν χθες στο γήπεδο. Δεν σας είδα.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν ήμουνα χθες στο γήπεδο. Όχι. Κατ’ αρχήν εγώ είμαι Παναθηναϊκός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν πειράζει.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, δεν πειράζει, και οφείλω να πω ότι ήταν μια εντυπωσιακή νίκη του Ολυμπιακού. Πρέπει να σας πω ότι ουδείς το ανέμενε. Είχα δει και τον κ. Μώραλη το πρωί για θέματα του Πειραιά και είχε μια πολύ συγκρατημένη και σωστή αντίληψη ενός πολύ δύσκολου αγώνα. Είναι μεγάλη ομάδα η Ατλέτικο. Παίζει μεγάλη μπάλα, είχε κερδίσει τη Ρεάλ. Ο Ολυμπιακός έκανε μια εκπληκτική εμφάνιση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά τώρα επειδή θα κατεβείτε και στη Β’ Αθήνας την επόμενη φορά, απ’ ότι πληροφορούμαστε, πρέπει να αρχίσετε και τη βόλτα στα γήπεδα, διότι κυκλοφορεί πολύ κόσμος εκεί πέρα. Μεγάλο εκλογικό σώμα.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ στον Παναθηναϊκό πήγαινα. Απλώς όταν ήμουνα Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη δεν είχε έννοια να είμαι στο γήπεδο. Εάν γινόταν το οποιοδήποτε, το παραμικρό επεισόδιο, θα έπρεπε να το χειριστώ εγώ ο ίδιος. Οπότε για την προστασία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου ήταν καλύτερα να μην πηγαίνω εγώ στο γήπεδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχω καταλάβει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χαρίσει τα κόκκινα δάνεια;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ, συγχωρέστε με, απλώς λέει κάτι για να χαϊδεύει αυτιά. Ούτε το έχει μετρήσει, ούτε έχει ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το πράγμα. Κατ’ αρχήν δεν διευκρινίζει ποια εννοεί. Όταν λέει κόκκινα δάνεια προφανώς θα περιλαμβάνει όλα τα κόκκινα δάνεια. Η διευκρινιστική δήλωση του κ. Σταθάκη περιλάμβανε μέρος των κόκκινων δανείων και πάλι χωρίς να τα ορίζει, γιατί όταν λέει μόνο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην Ελλάδα μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το 96% – 97% όλων των επιχειρήσεων με τον ευρωπαϊκό ορισμό. Άρα τα 80 δισεκατομμύρια που είπα εγώ μένουν έτσι.
Αλλά και μόνο τα στενά επιχειρηματικά είναι γύρω στα 40 δισεκατομμύρια. Τα στεγαστικά είναι κάτι λιγότερο από 30 δισεκατομμύρια. Πώς μπορείς με ένα δισεκατομμύριο να κάνεις σεισάχθεια, που σημαίνει γενική άρση βαρών από όλο τον πληθυσμό, αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει κάποια στιγμή να μας το εξηγήσει.
Φαντάζομαι ότι απλώς είπαν ένα ωραίο πράγμα, έβαλαν και ένα αριθμό δίπλα για να τους βγαίνει η άθροιση και από εκεί και πέρα έχει ο Θεός!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα έχουμε, .λέει, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, είπε χθες ο κ. Δραγασάκης. Είναι λίγο μάγοι;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και ο κ. Δραγασάκης και ο κ. Σταθάκης είναι σοβαροί και συμπαθείς άνθρωποι. Φαντάζομαι ότι αναγκάζονται να λένε αυτά τα πράγματα στο κράτος της ανάγκης. Διάβασα την τοποθέτηση του κ. Δραγασάκη, στη δική σας εκπομπή μάλιστα.
Υπόσχεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας, 300.000 θέσεις εργασίας. Μάλιστα. Διαβάζω την αποδελτίωση του κ. Δραγασάκη που λέει ότι υπάρχουν 300.000, αλλά δεν είπαμε 300.000 πλήρους ωραρίου. Δηλαδή επιστρέφουμε σε ποια εποχή για να καταλάβω; Αρχίζουμε να τάζουμε stage πάλι; Αυτό είναι η λογική εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση;
Δεν αντέχει το μοντέλο που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, που δεν συνιστά μοντέλο κατ’ ακρίβεια, αλλά αποσπασματική παροχολογία περασμένης δεκαετίας, συνιστά επανάληψη των αιτιών που έφεραν την Ελλάδα στην κρίση. Στερείται κάθε δυνατότητας αξιόπιστου διαλόγου. Δεν είναι μόνο ότι δεν είναι κοστολογημένο. Δεν είναι ειλικρινές. Στη βάση του δεν είναι ειλικρινές. Είναι κομμάτια δεξιά και αριστερά, με απλώς την ελπίδα να είναι εύηχα έναν πληθυσμό κουρασμένο από την κρίση, ταλαιπωρημένο, με τεράστια δυσκολία, να τον κάνουν να πιστέψει σε κάτι ψευδεπίγραφο που τελικά θα αποτελέσει εάν ποτέ συμβεί – μακριά το κακό – επανάληψη των αιτιών που μας οδήγησαν στην κρίση και από την οποία τώρα παλεύουμε τόσο πολύ να βγούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη πλευρά όμως κ. Υπουργέ, θα πρέπει να παραδεχτείτε ότι από εκεί που τάζει είκοσι πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως κάποιοι από τους πολίτες να τσιμπήσουν λέγοντας εντάξει και από τα είκοσι τα δυο να κάνει, πάλι όφελος θα έχω.
Θέλω να πω μήπως πρέπει και εσείς να προβληματιστείτε και από το πρωτογενές πλεόνασμα που συνεχώς αυξάνει, να σκεφτείτε κάποια στιγμή να ανακουφίσετε κάποιες τάξ
εις κοινωνικές, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, αλλά με ποιο τρόπο; Με υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο. Το θέμα δεν είναι να δώσεις κάτι σήμερα και να χρειαστεί να το πάρεις αύριο διπλό. Αυτό μας κατάντησε όπως μας κατάντησε. Δίναμε. Όποιος ζητούσε για δεκαετίες ολόκληρες δίναμε. Όποιος ήθελε δουλειά προσλαμβάναμε. Έτσι φτάσαμε εδώ. Έτσι μπήκαμε μέσα.
Όταν θέλουμε να θεραπεύσουμε τα αίτια, δεν είναι μόνο να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, πρέπει π.χ. να κάνουμε και άλλα πράγματα. Οι εξαγωγές μας είναι το 1/3 των εισαγωγών μας. Αυτό δεν πρέπει να αλλάξει; Κάνουμε στην κυβέρνηση μια τεράστια προσπάθεια γι’ αυτό. Πραγματικά τεράστια προσπάθεια. Είπε μια κουβέντα γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας; Μία;
Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα. Η καινοτομία στην οικονομία μας, προσφέρει μόνο το 0,47% του ΑΕΠ. Είναι τραγικά χαμηλό το ποσοστό. Χρειαζόμαστε μια ολόκληρη κουλτούρα, από κοιτίδες επιχειρηματικότητας, επιχειρηματικούς αγγέλους. Το δημιουργούμε σιγά-σιγά και σταθερά όλο αυτό το πράγμα. Μια κουβέντα είχε να πει ο κ. Τσίπρας γι’ αυτό; Τίποτε.
Ταξίματα, διορισμοί, συντάξεις, παροχές, σεισάχθειες από το πουθενά. Η συνταγή της συμφοράς, της καταστροφής και της αναλήθειας. Δεν πάμε έτσι κάπου. Είναι κρίμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να καταλάβω κάτι: Εάν μας ακούει η Μέρκελ και λέει ο Τσίπρας όλα αυτά που λέει, γιατί να μας κάνουν στο τέλος του χρόνου, όπως λένε, το Νοέμβριο διευκόλυνση με το χρέος, όταν θα υπάρχει φόβος με βάση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βγει μετά ο Τσίπρας και να αρχίσει να χαρίζει λεφτά.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω: Γιατί νομίζω ότι θα είμαστε αρκετά σοβαροί αλλά και θα πείσουμε και την κ. Μέρκελ ότι δεν πρόκειται να βγει ο κ. Τσίπρας. Εν πάση περιπτώσει δεν είναι η κ. Μέρκελ μόνο που κάνει κουμάντο στην Ευρώπη, αλλά η άποψή μου είναι ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει. Είναι, αν θέλετε και προς το συμφέρον της Γερμανίας να βοηθήσει την Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα πιστεύετε ότι στο τέλος του χρόνου θα υπάρχει ρύθμιση του χρέους;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό δεν το ξέρω. Πιστεύω ότι είναι μια σοβαρή συζήτηση που πρέπει να γίνει. Υπάρχουν πολλές απόψεις. Πρέπει να την κάνουμε με σοβαρότητα και με χαμηλούς τόνους, γιατί αυτό είναι το μέλλον της χώρας για γενιές που έρχονται. Δεν είναι μόνο το αυριανό. Είναι προφανές ότι σε σχέση με το ΑΕΠ το χρέος μας είναι πάρα πολύ υψηλό. Δεν μπορεί ένα χρέος να υπερβαίνει τόσο το ΑΕΠ.
Αλλά το κύριο που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, όλα αυτά που συζητάμε τώρα, είναι συνέπειες μιας κακής κατάστασης. Μπορούμε να θεραπεύσουμε την αιτία; Μπορούμε να φτιάξουμε ένα νέο μοντέλο οικονομίας στην Ελλάδα; Εξωστρεφές; Βασισμένο στην επιχειρηματικότητα και όχι στο δημόσιο που μας έφτασε σε αυτά τα χάλια που μας έφτασε; Αυτό είναι που πρέπει να συζητήσουμε με την αντιπολίτευση.
Και επειδή δεν τα κάνουμε και όλα καλά, είναι βέβαιο ότι κι εμείς κάνουμε λάθη. Πρέπει η αντιπολίτευση να μας πει κάτι που να είναι χρήσιμο να διορθώσουμε, κάτι που κάνουμε λάθος. Όχι αντίθετα να προσπαθεί να μας φέρει όλους πίσω σε ένα μοντέλο. Μια κουβέντα για την επιχειρηματικότητα, είπε ο κ. Τσίπρας, την ενίσχυσή της, να κάνει τα νέα παιδιά να βγούνε, να φτιάξουν προϊόντα, να πουληθούν στο εξωτερικό, να μπορέσει η Ελλάδα να αναπτυχθεί; Όχι. Όλοι στο δημόσιο. «Ελάτε θα σας βολέψουμε». Πού θα τα βρούμε; Πού θα τα βρούμε εμείς στους ισοσκελισμένους μάλιστα προϋπολογισμούς που είπε ο κ. Δραγασάκης; Ποιος πιστεύει αυτά τα πράγματα; Είναι δυνατόν τώρα κανένας άνθρωπος να πιστεύει αυτά;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ να επιστρέψουμε λίγο στα κόκκινα δάνεια. Θέλω να σας ρωτήσω κατ’ αρχάς πότε σκοπεύετε να καταθέσετε την δική σας ρύθμιση που έχετε ήδη προαναγγείλει στη Βουλή;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς κατ’ αρχήν θα ήμασταν έτοιμοι και αύριο το πρωί. Όμως υπάρχει ένα στάδιο συνεννόησης με την τρόικα λόγω της πολυπλοκότητας του ζητήματος. Είναι ένα τεράστιο θέμα, ένα θέμα που το αγνοούσαμε για πάρα πολλά χρόνια, προτιμούσαμε να το βάλουμε κάτω από το χαλί και αυτή η κυβέρνηση αποφάσισε να το αντιμετωπίσει – και όχι εξαιτίας της τρόικας, να είμαστε εξηγημένοι – κατά πρόσωπο, γιατί η ελληνική οικονομία απαιτεί, το συμφέρον του τόπου απαιτεί να αντιμετωπιστεί κατά πρόσωπο. Και όχι με τη λογική της μικροδωρεάς δεξιά και αριστερά, αλλά με τη λογική της πλήρους επανεκκίνησης της οικονομίας και της προστασίας των επιχειρηματιών, για να επιχειρήσουν ξανά και να δημιουργήσουν πλούτο. Μετά από συνεννοήσεις με την τρόικα θα το καταθέσουμε στη Βουλή και αυτό, εάν θέλετε να
κάνω μια υπόθεση εργασίας, μετά την επίσκεψη στο τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου. Σε αυτή την επίσκεψη της τρόικας θα έχουμε λύσει τις τεχνικές λεπτομέρειες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει περίπτωση η τρόικα να μπλοκάρει το σχέδιό σας;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν το νομίζω αυτό. Γιατί να το μπλοκάρει; Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ λογικό. Επί της αρχής υπάρχει μια αλληλοκατανόηση στόχων, γιατί να το μπλοκάρει η τρόικα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το ξέρω. Ρωτάω. Γιατί εάν δεν υπήρχε καμία περίπτωση να το μπλοκάρει θα σας είχαν ήδη ανάψει το πράσινο φως, υποθέτω.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Επί της αρχής έχουμε συμφωνήσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπάρχει. Τώρα, υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για τις τεχνικές λεπτομέρειες και ορθώς υπάρχει. Εμένα δεν με πειράζει να έχουμε και μια άλλη γνώμη, αρκεί αυτή η άλλη γνώμη να είναι σοβαρή και τεκμηριωμένη. Είναι τεράστιο θέμα για την Ελλάδα και πρέπει να το κάνουμε σωστά. Σωστά για τον ελληνικό λαό, όχι για την τρόικα. Για τη δυνατότητα να βγούμε από την κρίση. Είναι πολύ σημαντικό.
Τα κόκκινα δάνεια δεν είναι το συγχωροχάρτι του μπαταχτσή. Είναι η βοήθεια στον επιχειρηματία που πληγώθηκε από την κρίση χωρίς να φταίει, για να ξεφύγει, να επιχειρήσει ξανά και να δημιουργήσει πλούτο και για τον εαυτό του και για την οικογένειά του, αλλά και για την κοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και επειδή αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορούν να γίνουν ρυθμίσεις για όλα τα κόκκινα δάνεια, σε τι ποσοστό θα τα καλύψετε; Δηλαδή πόσοι θα ευεργετηθούν από αυτή τη ρύθμιση και πόσοι θα μείνουν εκτός;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είναι θέμα ευεργεσίας. Θα υπάρξει ρύθμιση και για τα επιχειρηματικά και μετά και για τα στεγαστικά. Απλώς δεν έχει έννοια να σας πω ποσοστό, γιατί εξαρτάται κατά περίπτωση από εκεί και πέρα. Δηλαδή σας είπα, ο απατεώνας δεν πρέπει να ωφεληθεί τίποτα. Άρα, δεν είμαι έτοιμος να σας πω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούω ότι συζητιέται μείωση του ΦΠΑ σε γάλα, ψωμί και ελαιόλαδο.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο ΦΠΑ είναι θέμα που θα πρέπει να ρωτήσετε τον αγαπητό μου συνάδελφο τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη. Είναι του Υπουργείου Οικονομικών και όχι του Υπουργείου Ανάπτυξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει μελέτη η οποία μιλάει για μείωση του ΦΠΑ…
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, όχι. Είναι θέμα το οποίο έχει το Υπουργείο Οικονομικών. Θα ήταν άπρεπο από την πλευρά μου να μιλήσω εγώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες που μας δώσατε.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Γεια σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα.
Τελευταία σχόλια