Τον πρόλογο γράφει ο διακεκριμένος μουσικολόγος Μάρκος Δραγούμης, υπεύθυνος του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.
Στις 302 σελίδες της έκδοσης περιλαμβάνονται 184 οργανικοί σκοποί από 40 νησιά καταγεγραμμένοι σε νότες, έτσι ώστε να αποτυπώνεται με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο το εκάστοτε μουσικό ύφος.
Οι καταγραφές αφορούν συγκεκριμένες ηχογραφήσεις 86 οργανοπαιχτών των παλιότερων γενεών και τα όργανα που καταγράφηκαν είναι: βιολί, λύρα, νιάκαρα, πιθκιαύλι, τσαμπούνα, κλαρίνο και γκάιντα. Η έκδοση είναι δίγλωσση (ελληνικά, αγγλικά) και περιλαμβάνει επεξηγηματικό σημείωμα και πηγές.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται 17 εκδοχές οργανικών σκοπών από το Ιόνιο, όπως καταγράφηκαν από ηχογραφήσεις παλιών ντόπιων οργανοπαιχτών όπως ο Τάσος Αγαλλιώτης (βιολί), ο Προκόπης Βλάσης (βιολί), ο Θωμάς Γισδάκης (βιολί), ο Παναγιώτης Κόκλας (νιάκαρα), ο Κώτσος Μαλάνος (βιολί), ο Μηνάς Μαυροκέφαλος (βιολί), ο Νικόλας Σκολαρίκης (βιολί), ο Λυκούργος Τζάκης (βιολί).
Στη γενικότερη δημιουργική διάθεση να μελετηθεί ο λαϊκός πολιτισμός, η συμβολή της έκδοσης εντοπίζεται στη μελέτη και ανάδειξη του μουσικού ύφους των παλιότερων γενεών. Το υλικό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ανάλυσης διάφορων παραμέτρων (μουσικοί τρόποι, μορφή, μελωδική κίνηση κλπ.), και ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει ύλη στη διδασκαλία των μουσικών οργάνων, συγκερασμένων και μη.
Τελευταία σχόλια