Συνολικά, ο κ. Σαμοΐλης, ανέφερε τα εξής:
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «καταστροφής» των χημικών όπλων της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, και συγκεκριμένα στον χώρο μεταξύ Κρήτης, Μάλτας και Ιταλίας.
Οι συνέπειες της επιχείρησης αυτής θα είναι καταστροφικές για την περιοχή και τους κατοίκους. Ο κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής απειλεί όλη την περιοχή. Σύμφωνα με τα θαλάσσια ρεύματα που υπάρχουν στο συγκεκριμένο χώρο εφαρμογής της υδρόλυσης, τυχόν επικίνδυνα απόβλητα θα μεταφερθούν μέχρι το Βόρειο Ιόνιο.
Η κυβέρνηση, δια του αντιπροέδρου της και υπουργού εξωτερικών κου Βενιζέλου, όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά θεωρεί «αναπόφευκτη» την εμπλοκή της χώρας μας! Δύο ημέρες, μάλιστα, πριν τις Ευρωεκλογές, εκδόθηκε υπουργική απόφαση που απαγορεύει την αλιεία σε περιοχές του Ιονίου, της Πελοποννήσου και της Κρήτης μέχρι 22/7/2014, δηλαδή για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η επιχείρηση «καταστροφής» των χημικών.
Για το θέμα αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ άμεσα, μόλις αυτό ήρθε στην επικαιρότητα. Από τις 2/4/2014, 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και ο Βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Σαμοΐλης, κατέθεσαν σχετική επίκαιρη επερώτηση. Τόνιζαν την επικινδυνότητα της επιλεγείσας μεθόδου υδρόλυσης εν πλω με αμερικανικό καράβι 39 ετών που έχει ξεπεράσει το όριο απόσυρσης πλοίων του ίδιου τύπου. Ερωτούσαν γιατί δεν επιλέχθηκε η υδρόλυση στην ξηρά και στο έδαφος χωρών που εμπορεύτηκαν με την κυβέρνηση της Συρίας τα χημικά όπλα ή τις πρώτες ύλες παρασκευής τους. Και καταλόγιζαν στην κυβέρνηση ενδοτισμό και απροθυμία να εναντιωθεί στη διαδικασία και να θέσει το ζήτημα στους διεθνείς οργανισμούς.
Η υδρόλυση εν πλω αφορά 20 τόνους αερίου μουστάρδας, 1000 τόνους πρόδρομων ουσιών και περίπου 700 τόνους του νευροπαραλυτικού αερίου SARIN, μια σταγόνα του οποίου αρκεί για να προκαλέσει τον θάνατο ενός ανθρώπου σε λιγότερο από 5 λεπτά!
Η μέθοδος αυτή θα χρησιμοποιηθεί σε μία θάλασσα, όπως αυτή της Μεσογείου, με έντονο τουριστικό χαρακτήρα και ανάπτυξη, που ο ρυθμός ανανέωσης των υδάτων της είναι πάρα πολύ αργός.
Σημειώνουμε ότι χώρες όπως η Αλβανία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Νορβηγία έχουν απορρίψει την υδρόλυση στο έδαφός τους.
Σημειώνουμε επίσης ότι για την επιχείρηση χρησιμοποιείται το παλαιό σκάφος MV Cape Ray, πλοίο 36 ετών, όταν είναι γνωστό ότι πλοία αυτού του ίδιου τύπου χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο 30 χρόνια και έπειτα αποσύρονται.
Ήδη διαμορφώνεται ένα ευρύ διεθνές κίνημα αντίδρασης από περιβαλλοντικές οργανώσεις και ακτιβιστές των χωρών που αφορά η «επιχείρηση». Πλοιάρια με εθελοντές προγραμματίζουν να πλεύσουν στην περιοχή, για να διαμαρτυρηθούν εμπράκτως και να αποτρέψουν την περιβαλλοντική καταστροφή.
Δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στις διεθνείς οργανώσεις και τους πολίτες που αντιδρούν σ’ αυτή την επικίνδυνη και καταστροφική για την περιοχή επιχείρηση.
Θεωρούμε εγκληματική και ανεύθυνη την αντιμετώπιση της μνημονιακής συγκυβέρνησης, η οποία ανέχεται τέτοιου αποικιοκρατικού χαρακτήρα πράξεις.
Καλούμε τους επτανήσιους και τους Κερκυραίους, τους φορείς και την αυτοδιοίκηση, να αντιδράσουν άμεσα, για να προασπίσουμε το δικαίωμά μας για μια Μεσόγειο ασφαλή, καθαρή και ειρηνική, μια Μεσόγειο κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.
Τελευταία σχόλια