Όπως αναφέρει ο βουλευτής σε ανακοίνωσή του:
Στη συζήτηση δόθηκε έμφαση στην προοπτική που προσφέρει η κρουαζιέρα στην ανάπτυξη του ντόπιου τουρισμού, καθώς η Κέρκυρα παραμένει επιλέξιμος προορισμός, αν και επισημάνθηκε ότι τα χρήματα που δαπανούν οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων είναι περιορισμένα (ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 35 ευρώ ανά άτομο) και ενισχύουν κατά βάση τα καταστήματα της Παλιάς Πόλης. Φέτος, πάντως, παρουσιάζεται μείωση των αφίξεων της κρουαζιέρας σε όλη τη Μεσόγειο, κατ’ αναλογία και στην Κέρκυρα.
Ζητούμενο, επίσης, παραμένει η διαμόρφωση του λιμανιού της Κέρκυρας ως προορισμός “home porting”, αδυναμία που παρουσιάζουν στο σύνολό τους τα ελληνικά λιμάνια, καθώς οι αγκυλώσεις και η γραφειοκρατία μετατρέπονται σε τροχοπέδη για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες κρουαζιέρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει μόνο ένα πλοίο (χωρητικότητας περίπου 2.000 επιβατών) που έχει “home port” το λιμάνι της Κέρκυρας, παρότι αποτελεί έναν από τους πρώτους προορισμούς κρουαζιέρας στη χώρα.
Όσον αφορά στο έργο επέκτασης του προσήνεμου μόλου κατά 430 μέτρα, που θα δώσει την δυνατότητα παραβολής επιπλέον 2 έως 3 κρουαζιερόπλοιων, ο κ. Ανδριώτης ενημέρωσε ότι αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της φετινής σεζόν.
Ο Στέφανος Σαμοΐλης επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο σχεδιασμό της συγκυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των λιμένων της χώρας. Μέρος αυτού του σχεδιασμού είναι και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Κέρκυρας, αλλά και της χωροθετημένης μαρίνας που προβλέπεται να κατασκευαστεί στα όρια της λιμενικής ζώνης. Να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ, ως μοναδικός μέτοχος του ΟΛΚΕ, έχει πλέον τη δυνατότητα να “αξιοποιήσει” ό,τι διατηρεί στην ιδιοκτησία του.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε συνολικά και για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο λιμάνι και συνολικά για εκείνα που επιβλέπει ο ΟΛΚΕ. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για την κατασκευή τουριστικού καταφυγίου 80 θέσεων για μικρά και μεσαία σκάφη (yacht) στο παλιό λιμάνι της Κέρκυρας, στη Σπηλιά (έργο που έχει καθυστερήσει σημαντικά), για τον υπήνεμο ανατολικό μόλο, στον οποίο θα μεταφερθούν οι γραμμές εσωτερικού, για την αποκατάσταση του τείχος του ΝΑΟΚ και της παραλιακής της Γαρίτσας κ.α..
Όσον αφορά στα λεγόμενα “ορφανά” λιμάνια, κι ενώ ακόμα ο ΟΛΚΕ δεν έχει πάρει το ΦΕΚ με την υπουργική απόφαση που του τα παραχωρεί, ο κ. Ανδριώτης σημείωσε ότι απαιτούνται παρεμβάσεις με συνολικά υψηλό κόστος, όπως στις περιπτώσεις των λιμανιών Αγίου Στεφάνου και Οθωνών με τις συνεχείς επιχωματώσεις. Η απόφαση για την παραχώρησή τους στον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας ελήφθη με κριτήριο την αξιοποίησή τους σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, αλλά και για την αναγκαιότητα τακτοποίησης της εκκρεμότητας να υπάρχουν λιμάνια χωρίς κεντρικό φορέα διαχείρισης.
Ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για την αδυναμία ανταπόκρισης του κράτους στην αναγκαιότητας αποκατάστασης των φθορών που έχουν υποστεί αρκετά μικρά λιμάνια της Κέρκυρας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο λιμάνι της Λευκίμμης -που αποτελεί και πορθμείο- το οποίο παραμένει χωρίς φορέα διαχείρισης, αλλά και στο ανολοκλήρωτο αλιευτικό καταφύγιο του Πεντατίου.
Τέλος, σε σχέση με την έναρξη λειτουργίας των υδατοδρομίων στην Κέρκυρα, ο ΟΛΚΕ είχε αναθέσει από το 2013 την αδειοδότησή τους στην Εταιρεία Ελληνικά Yδατοδρόμια. Αυτήν τη στιγμή, η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο σύστασης της συγκεκριμένης Εταιρείας, μετά την ολοκλήρωση του οποίου θα ακολουθήσουν ενέργειες για την αδειοδότηση λειτουργίας υδατοδρομίων στην Πόλη της Κέρκυρας και στους Παξούς.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του στον ΟΛΚΕ, ο Στέφανος Σαμοΐλης συναντήθηκε και με το προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος που διενεργεί το διαβατηριακό έλεγχο στο χώρο του λιμανιού. Στη διάρκεια της συνάντησης, ενημερώθηκε από τον υπαστυνόμο Β’ Κ. Αρμένη και από τον αναπληρωτή διοικητή Ασφαλείας Αστυνόμο Α’ Χ. Συνδρεβέλη για διάφορα εργασιακά θέματα, όπως είναι η υποστελέχωση του συγκεκριμένου Τμήματος που έχει ως συνέπεια την αδυναμία του υπάρχοντος προσωπικού να ανταποκριθεί στον αυξημένο φόρτο εργασίας ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τελευταία σχόλια