Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Στ. Σαμοΐλη:
Πριν δυο ημέρες “ξαναχτύπησε” ο Υπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Δένδιας, εξαγγέλλοντας την επανεκκίνηση της υπόθεσης ύδρευσης της Κέρκυρας (Φράγματα).
Προφανώς ανοίγει ένας ακόμα κύκλος εντυπώσεων και υποσχέσεων, με μοναδικό στόχο τον εμπαιγμό του κερκυραϊκού λαού. Όποιος όμως υποτιμά τη νοημοσύνη του κερκυραϊκού λαού, υποτιμά τον εαυτό του. Τέτοιες νοοτροπίες καταδικάστηκαν στις πρόσφατες εκλογές, το μήνυμα των οποίων φαίνεται πως αρνούνται να αναγνώσουν τόσο ο κ. Δένδιας όσο και η κ. Γκερέκου.
Ο ελληνικός και κερκυραϊκός λαός -που βιώνει στο πετσί του τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής- έχει πλέον αντιληφθεί την υποκρισία. Καταλαβαίνει ότι, όλοι όσοι ψήφισαν τους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου, τον περιβόητο ν.3986 για τις αποκρατικοποιήσεις και το ΤΑΙΠΕΔ, το νέο Αναπτυξιακό, το ειδικό χωροταξικό του Τουρισμού κλπ, δεν μπορούν να εμφανίζονται, ετεροχρονισμένα και χωρίς ίχνος ντροπής, ως υπερασπιστές της ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της δίκαιης κοινωνικής πολιτικής.
Συνιστά υποκρισία να νοιάζεσαι για την ανάπτυξη της Κέρκυρας, τη στιγμή που υπερθεματίζεις και υπερψηφίζεις τους νόμους που καταστρέφουν την Ελλάδα!
Επίσης θα συνιστά υποκρισία, αν οι κ.κ. Δένδιας και Γκερέκου ψηφίσουν και το επερχόμενο σ/ν για την καταπάτηση των αιγιαλών και των δασών, ή το επερχόμενο σ/ν για τις προϋποθέσεις του επόμενου δανείου από την τρόικα, να βγουν ετεροχρονισμένα και να ζητούν… “να ξανασκεφτεί η κυβέρνηση την περίπτωση του Ίσσου, του Ερημίτη ή του Αεροδρομίου, του Ψυχιατρείου, της Μπούκας Λευκίμμης κλπ”. Εσείς ψηφίσατε ονομαστικά τον ν. 3986, όχι εμείς.
Η περίπτωση των Φραγμάτων είναι απλή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 04-07-12 δεν αποδέχτηκε το έργο, θέτοντας σοβαρούς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις, τόσο για τα κριτήρια διαίρεσης του ενιαίου έργου, τη μελέτη σκοπιμότητας, το αυστηρό χρονοδιάγραμμα, τις απαλλοτριώσεις, το ρεαλιστικό σχεδιασμό όσο και τη συμφωνία με τις Οδηγίες 2000/60 – 92/43 περί Υδάτων και Βιοτόπων, την πολιτική κοστολόγησης, την προετοιμασία του έργου διαχείρισης των υδάτινων πόρων, τις πιθανές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις κλπ [επιστολές 13-09-11 [969828] και 19-12-12 [1526691]. Κάποια από αυτά επιλύθηκαν και κάποια όχι. Η Επιτροπή όμως βρήκε την ευκαιρία -βλέποντας και την έλλειψη πολιτικής βούλησης από τις ελληνικές κυβερνήσεις, όπως και την χαρακτηριστική ανευθυνότητα των ιθυνόντων- να θέσει ως όρο: “σε περίπτωση που σκέφτεστε να επανυποβάλετε το έργο, θα πρέπει να υποβληθεί και η τεχνική έκθεση του Jaspers”.
Ο κ. Δένδιας δεν έκανε τίποτε παραπάνω από το να ανακοινώσει δημόσια όσα αναφέρουν αυτές οι επιστολές, ότι δηλαδή χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τους τεχνικούς συμβούλους Jaspers. Χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι το Jaspers δεν έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με αντίστοιχου μεγέθους έργα στην Ελλάδα! Χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν στο πεδίο της ιδιωτικοποίησης του νερού! Χωρίς να έχει εξετάσει το προφανές, ότι υπάρχουν Υπηρεσίες των Υπουργείων που μπορούν κάλλιστα να κάνουν την ίδια δουλειά που θα κάνει και το Jaspers!
Ο κ. Δένδιας δεν έκανε τίποτε παραπάνω από το να αποδεχτεί τον εκβιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: “ή ΣΔΙΤ και Jaspers, ή ξεχάστε για πάντα το έργο”!
Όπως και να’ χει, η μόνη λύση, είναι το έργο να γίνει γέφυρα στο επόμενο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πλαίσιο.
Παρεμπιπτόντως, προκαλώ τους κ.κ. Δένδια και Γκερέκου, εφόσον τόσο πολύ νοιάζονται για το τουριστικό προϊόν της Κέρκυρας να διατυπώσουν δημόσια τις θέσεις τους:
· για την παράνομη υδρόλυση των χημικών της Συρίας στην περιοχή της Μεσογείου,
· για την ενδεχόμενη εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή των Ιονίων Νήσων,
· για το επερχόμενο σ/ν για τους αιγιαλούς.
Έτσι, για να εξηγούμαστε δημόσια και να προστατεύουμε εκ των προτέρων τον κερκυραϊκό λαό από ετεροχρονισμένες ματαιοπονίες και επικοινωνιακούς εξορκισμούς.
Τελευταία σχόλια