Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Κερκυραίος βουλευτής
Έκπληκτους μας άφησαν όλους, οι απαντήσεις που ελήφθησαν από τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Εσωτερικών, σε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων [676/13-01-2014] του βουλευτή Κέρκυρας Στέφανου Σαμοΐλη, με θέμα την “Προκλητική αδιαφορία των αρμόδιων κρατικών μηχανισμών για το Λιμάνι και τα Αλιευτικά Καταφύγια της Λευκίμμης”.
Το Υπ. Ναυτιλίας αναφέρει: “η αριθ. 8322.11/02/2011/24-10-2011 Υπουργική Απόφαση (ΑΔΑ 457ΓΦ-ΛΑ3), επαναπροσδιόρισε την περιοχή αρμοδιότητας (Ζώνη Λιμένα) του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε., προκειμένου τα “ορφανά” λιμάνια στο νομό Κέρκυρας να αποκτήσουν φορέα διοίκησης. Παράλληλα, με την ίδια Απόφαση, καθόρισε και τη γεωγραφική περιοχή δικαιοδοσίας του ΟΛΚΕ, την οποία αποτελούν τα παράλια ολόκληρου του νομού Κέρκυρας. Για περιοχές που βρίσκονται εντός περιοχής δικαιοδοσίας του ΟΛΚΕ, στις οποίες υφίστανται λιμενικές εγκαταστάσεις αλλά δεν έχουν εξομοιωθεί σε Ζώνη Λιμένα, ο αρμόδιος φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα, δύναται με απόφασή του, να τις εξομοιώνει σε Ζώνη Λιμένα αρμοδιότητάς του, ώστε να ασκεί τις εκ του νόμου ορισθείσες αρμοδιότητες. Για τον καθορισμό, όμως, του χώρου σε Ζώνη Λιμένα, απαραίτητη προϋπόθεση, ως εκ του νόμου οριζόμενη είναι η χάραξη αιγιαλού και παραλίας, η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί στο αλιευτικό καταφύγιο της Λευκίμμης. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 2971/2001, η χάραξη αιγιαλού και παραλίας εναπόκειται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών”.
Πρώτο συμπέρασμα: Ενώ επαναπροσδιορίστηκε η περιοχή αρμοδιότητας του ΟΛΚΕ στο νησί της Κέρκυρας, δεν μπορεί να καθοριστεί Ζώνη Λιμένα στην συγκεκριμένη περιοχή, επειδή το Υπ. Οικονομικών δεν έχει κάνει τη χάραξη αιγιαλού και παραλίας. Άρα, το Υπ. Ναυτιλίας, υπονοεί ότι Φορέας Διοίκησης έχει οριστεί ο ΟΛΚΕ, χωρίς όμως ο ίδιος να μπορεί να ορίσει Ζώνη Λιμένα, λόγω κωλυσιεργίας του Υπ. Οικονομικών!
Για το φορέα όμως Διαχείρισης του Αλιευτικού Καταφυγίου, το Υπ. Εσωτερικών απάντησε δια μέσου της ΠΙΝ, ότι υπεύθυνος είναι ο Δήμος Κέρκυρας, ενώ στη συνέχεια του εγγράφου, αναφέρει ρητά ότι εκτός από το Λιμένα Κέρκυρας, κανένα άλλο λιμάνι δεν έχει φορέα διαχείρισης, επειδή ουδέποτε ιδρύθηκε Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
Δεύτερο συμπέρασμα: Το Υπ. Ναυτιλίας υπονοεί ότι Φορέας Διοίκησης είναι ο ΟΛΚΕ, ενώ το Υπ. Εσωτερικών λέει ότι δεν υπάρχει Φορέας Διαχείρισης!
Σε όλα αυτά, αξίζει να επισημάνουμε δυο ακόμα σημαντικά στοιχεία.
Πρώτον ότι το Υπ. Ναυτιλίας με το αριθ. πρωτ. 8221.Λ33/19/13/11-11-2013 έγγραφό του, ζήτησε από το Δήμο Κέρκυρας την Τεχνική Περιγραφή, το Τοπογραφικό Διάγραμμα, τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό κλπ, του Λιμανιού και των Καταφυγίων της Λευκίμμης, χωρίς ουδέποτε να λάβει απάντηση.
Δεύτερον ότι σύμφωνα με το αριθ. πρωτ. ΚΥ/2534/14/03-01-2014 έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, δεν τηρείται στην εν λόγω Υπηρεσία φάκελος έργου για το Λιμάνι Λευκίμμης, καθώς και για το αλιευτικό καταφύγιο ποταμιού Λευκίμμης, ούτε έχει κατατεθεί φάκελος για τη νομιμοποίηση των έργων αυτών.
Τελικά συμπεράσματα:
· Τα εν λόγω έργα είναι αμφιβόλου νομιμότητας.
· Το Υπ. Ναυτιλίας υπονοεί ως Φορέα Διοίκησης τον ΟΛΚΕ.
· Το Υπ. Εσωτερικών βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει Φορέας Διαχείρισης.
· Το Υπ. Ναυτιλίας ρίχνει την ευθύνη στο Υπ. Οικονομικών.
· Η ΠΙΝ ρίχνει την ευθύνη στο Δήμο.
· Ο Δήμος Κέρκυρας «ποιεί τη νήσσαν».
· Ο κερκυραϊκός λαός εμπαίζεται από την ανευθυνότητα και την έλλειψη πολιτικής βούλησης των δικομματικών αυτοδιοικητικών και κεντρικών φορέων της εξουσίας.
Τελευταία σχόλια