Η ανακοίνωση
Η Κέρκυρα και τα Επτάνησα πάντα αποτελούσαν το «φιλέτο» της ελληνικής επικράτειας, το διαμάντι της καλούμενης και ως βαριάς βιομηχανίας της πατρίδας μας αυτής του τουρισμούς. Δυστυχώς, όμως την έσχατη ώρα για την οικονομία, για την κοινωνίας, η κυβέρνηση διαμέσου του αμαρτωλού ΤΑΙΠΕΔ, αποφάσισε να εντείνει τον αφελληνισμό των ελληνικών περιουσίων. Να εκποιηθεί έναντι ευτελούς τιμήματος , να γίνει ξένη προς τους Έλληνες, ξένη προς τους Κερκυραίους η γη των πατέρων μας.
Πολλοί θα τρέξουν να μιλήσουν για υπερβολές, όμως τα πραγματικά περιστατικά είναι συντριπτικά : Ερημίτης, Ίσσος, Εθνική Πινακοθήκη , στο πρόγραμμα αμέσως μετά οι πύλες εισόδου των τουριστών στο νησί, δηλαδή το λιμάνι και το αεροδρόμιο. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η αρπαγή του κληροδοτήματος Μοντσενίγου.
Η καταπάτηση από το ΤΑΙΠΕΔ των κτιρίων και του οικοπέδου που λειτουργούσε το Φρενοκομείο, αποστερεί από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας περίπου 400.000 €, -ποσό εξαιρετικά σημαντικό δεδομένων των περικοπών στις δαπάνες υγείας, από την κεντρική Κυβέρνηση και της τραγικά επιδεινούμενης κατάστασης που βρίσκεται το νοσοκομείο του νησιού μας- αφετέρου ευθέως θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του Ιονίου Πανεπιστήμιου κατά το Νέο Ακαδημαϊκό έτος καθώς μάλλον εκείνο θα βρεθεί και χωρίς επαρκείς αίθουσες διδασκαλίας. Άλλωστε ενδεικτικές είναι οι μέχρι σήμερα κινήσεις της Κυβέρνησης να συρρικνώνει διαρκώς το Ιόνιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (για παράδειγμα καταργήθηκε το τμήμα Ασιατικών Σπουδών ) ενώ μέχρι σήμερα το Πανεπιστήμιο με έδρα την Κέρκυρα, δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει έστω ένα τμήμα εκτός Κερκύρας, σε αντίθεση με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που διαθέτει τμήματα στην Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Λευκάδα .Μήπως οι επόμενοι άμεσοι στόχοι της Κυβέρνησης περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση των λειτουργούντων τμημάτων σε άλλα περιφερειακά ΑΕΙ και την διατήρηση στα Ιόνια νησιά μόνο ενός Τ.Ε.Ι;
Το ΤΑΙΠΕΔ παρανομεί για μια ακόμη φορά, καταπατά, παραβιάζοντας το εθνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο, την έκταση του τέως φρενοκομείου που το κληροδότημα Μονσενίγου είχε διαθέσει εξ’ ολοκλήρου για την λειτουργία του Φρενοκομείου. Η παραχώρηση δια συμβιβασμού (επί δημαρχίας Ιωάννη Κούρκουλου ) όπως έχει κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναστρέφεται αν παύσει ο σκοπός της παραχώρησης . Σε κάθε περίπτωση η βούληση του διαθέτη είναι ιερή και απαραβίαστή γεγονός που αναγνωρίζει και το Ελληνικό Σύνταγμα αλλά και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, γεγονός που καθιστά προβληματική αν όχι άκυρη την εφαρμογή του από εν έτη 1987 Νόμου ΡΝ/1866.
Σε όσους μιλάνε για αξιοποίηση και πρόσοδο από τις ιδιωτικοποιήσεις θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις το σύνολο της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας μεταφέρεται αυτόματα στο ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και από εκεί απευθείας στους δανειστές.
Υποχρέωση κάθε Κερκυραίου και κάθε Κερκυραίας είναι να προστατεύσουμε το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, να εμποδίσουμε το κλείσιμο του Πανεπιστημίου, να ανακτήσουμε τα «ορφανά» κληροδοτήματα που οι προηγούμενες γενιές, οι φωτισμένοι άνθρωποι άφησαν στο κοινό των Κερκυραίων για να πορεύεται με ασφάλεια στο μέλλον. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κύριοι του ΤΑΙΠΕΔ δεν αποπειρούνται να εκποιούν μόνο την γη μας αλλά μαζί της και ολόκληρα κομμάτια της μακραίωνης ένδοξης Ιστορίας μας .
Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τόσο τον φύλακα του κληροδοτήματος όσο και τον Διοικητή του Νοσοκομείου ότι υπάρχουν οι νομικές διαδικασίες σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο για να προστατευθούν τα κληροδοτήματα και το αγαθό της δημόσιας υγείας. Θα πρέπει λοιπόν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί ώστε τυχόν ενέργειες και οι παραλήψεις να μην ζημιώσουν το κληροδότημα και το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δίκαιου με τον τίτλο «Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας». Κατά συνέπεια ο κύριος διοικητής οφείλει να ασκήσει αίτηση ακυρώσεως και ο φύλακας του κληροδοτήματος να διεκδικήσει την επιστροφή του κληροδοτήματος, αν αυτό αλλάξει χρήση και καταλήξει στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ.
Καλούμε επίσης τον Κύριο Εισαγγελέα να εξετάσει αν τελούνται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήμ
ατα αποτέλεσμα πράξεων ή παραλήψεων του Δ.Σ του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δ.Σ και των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ καθώς και των γενικών γραμματέων των υπουργείων που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Για την Κοινωνική Συμφωνία Κέρκυρας
Θεόδωρος Πιτικάρης
Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου
Τελευταία σχόλια