Η ανακοίνωση
Η απόλυση των 24 εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ δημιουργεί σοβαρές απειλές για την συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης. Όπως διαπιστώνει η εισαγγελική παραγγελία η λειτουργίες της ΔΕΥΑΚ είναι απαραίτητες για την δημόσια υγειά, την παροχή υπέρτερων κοινωνικών αγαθών όπως η ύδρευση και φυσικά την παροχή υπηρεσιών υποδομής στην τουριστική βιομηχανία του νησιού μας Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι η απόφαση της κυρίας Εισαγγελέως αποτελεί φάρο λογικής, μέσα στο παραλογισμό των ημέρων, δεν μπορεί να λύσει σε καμία περίπτωση το πρόβλημα που δημιουργεί ή απόφαση για κατάργηση των οργανικών θεάσεων των υπαλληλιών της ΔΕΥΑΚ.
Αναλυτικά, με την απόφαση του κ. υπουργού καταργηθήκαν οι 24 θέσεις των υπάλληλών της ΔΕΥΑΚ. Η πρώτη προσφυγή των εργαζομένων απερρίφθει από το διοικητικό πρωτοδικείο Κέρκυρας, με αποτέλεσμα για την ώρα να θεωρούνται τυπικά απολυμένοι. Καθώς δεν υπάρχουν πλέον οι οργανικές τους θέσεις, τα εντάλματα πληρωμής (μισθοδοσία) τους κατά την πάγια νομολογία του Εκλεκτικού Συμβουλίου είναι μάλλον απίθανο να θεωρηθούν και να πληρωθούν. Επιπλέον, η απόφαση της κυρίας εισαγγελέως που βασίστηκε στις αναφορές του κ. Περιφερειάρχη και του κ. Δημαρχούν, αλλά και του προέδρου της ΔΕΥΑΚ μιλά για κάλυψη εκτάκτων και όχι μόνιμων αναγκών.
Με αλλά λόγια άνθρωποι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΔΕΥΑΚ, παροπλιζόταν καθώς η πολιτική ηγεσία του τόπου βεβαίωσε εσφαλμένα -όπως είναι γνωστός σε όλους μας- την κύρια εισαγγελέα ότι καλύπτουν, μόνο εκτατές ανάγκες. Συνέπεια αυτής της διαδικασίας, είναι δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η προσπάθεια για την επαναφορά των υπάλληλών πίσω στις θέσεις τους ως προσωπικό αόριστού χρόνου. Θυμίζουμε ότι διάταγμα Παυλοπούλου προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και όχι εκτατές για να μπορούν να γίνουν «μόνιμοι». Βέβαια το δίκαιο της ένωσης παρέχει ευρύτερη προστασία από τον ελληνικό νόμου, τόσο στους υπαλλήλους του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα.
Καλούμε του εργαζομένους και την Δημοτική Αρχή, να συνεχίσουν την προσπάθεια ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, καθώς αυτή θέτει σε κίνδυνο την συνέχιση της λειτουργίας της ΔΕΥΑΚ. Προειδοποιούμε, να μην ενταχθεί ο η ΔΕΥΑΚ στο δήμο ως δημοτική υπηρεσία καθώς κάτι τέτοιο θα αυξήσει τους εγγεγραμμένους υπάλληλους του δήμου κερκυραίων, απειλώντας με νέα κύματα διαθεσιμότητας καθώς με εικονικό τρόπο, θα εμφανιστούν «αυξημένα» τα μισθολόγια του δήμου.
Κατά την άποψη μέχρι την νομική επίλυση του ζητήματος, η πλέον πρόσφορη λύση για την εύρυθμη λειτουργία της ΔΕΥΑΚ και την νόμιμη απασχόληση των εργαζομένων είναι η σύσταση κοινωνική εταιρίας, στην οποία θα συμμετέχουν τόσο οι 24 εργαζόμενοι που προσωρινά τέθηκαν εκτός υπηρεσίας όσο και αριθμός εργαζομένων που κρίνεται ότι είναι απαραίτητη για την λειτουργία της εταιρείας. Θυμιάζουμε ότι είναι νόμιμη απευθείας ανάθεση στην κοινωνική εταιρία έργου ιδίου με αυτό που εκτελούσαν μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι. Οι κοινωνικές εταιρίες ιδρυθήκαν με τον νόμο Ν. 4019/2011 της Δρ. Λουκά Τ. Κατσέλη, εταιρίες ειδικού σκοπού με είναι ιδιαίτερα απλές διαδικασίες σύσταση και με θετικό τρόπο φορολόγησης. Βεβαίως αυτό που πρέπει να δειχθεί τόσο στο πυλώνα της δικαστικής εξουσίας όσο και στο αρμόδια κοινοτικά όργανα είναι ότι οι υπάλληλοι δεν εξυπηρετούν προσωρινές ή έκτακτές εργασίες αλλά εκτελούν έργο δημόσιας υπηρεσίας και μάλιστα τέτοιου είδους που δεν είναι δυνατόν να αποξενωθεί από το Δημόσιο χαρακτήρα του ΣτΕ 1906/2014 Ολομ. ) .
Όσο για την βιωσιμότητα και τα οικονομικά της επιχείρησης μια εκλογίκευση προς τα κάτω τον τιμολογίων σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό του δικτύου (έλεγχος απωλειών λόγο βλάβης, μείωση της χρήσης ηλεκτρικής από την ΔΕΗ ενέργειας, αναδρομολόγηση της ροής των υδάτων στο δίκτυο σωληνώσεως/δεξαμενών ώστε να επιτυγχάνεται η λιγότερη μείωση της πίεσης ) είναι μόνοι μερικά από τα βήματα που μπορούν να φέρουν στην ΔΕΥΑΚ ένα υγείες και μακροπρόθεσμα κερδοφόρο αποτέλεσμα , διατηρώντας την επιχείρηση στο δημοτικό έλεγχο ως κτήμα του κοινού των κερκυραίων.
Για την κοινωνική Συμφωνία Κέρκυρας
Πιτικάρης Θεόδωρος
Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου
Τελευταία σχόλια