Η ερώτηση
Προς: α) τον Υπουργό Οικονομικών, β) τον Υπουργό Υγείας και γ) τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΘΕΜΑ: Σχετικά με προβλήματα από τη μεταβίβαση του παλαιού Ψυχιατρείου Κέρκυρας στο ΤΑΙΠΕΔ
Ανησυχία και αντιδράσεις στους πολίτες της Κέρκυρας έχει προκαλέσει η πρόσφατη μεταβίβαση του παλαιού ψυχιατρείου της Κέρκυρας στο ΤΑΙΠΕΔ για «αξιοποίηση», η οποία αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον ευαίσθητο χώρο των υπηρεσιών ψυχικής υγείας του νησιού, αλλά και σε πλήθος άλλων φορέων και υπηρεσιών που στεγάζονται στους χώρους του.
Ειδικότερα, η μεταβίβαση των χώρων του Ψυχιατρείου στο ΤΑΙΠΕΔ θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον μέχρι σήμερα φορέα ιδιοκτησίας, το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας (στο οποίο μεταβιβάστηκε το σύνολο της περιουσίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας με βάση το ν. 4055/2012) αλλά και στο Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.
Το Δίκτυο αυτών των αποκεντρωμένων Υπηρεσιών αναπτύχθηκε τα τελευταία 20 χρόνια μέσω της Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης ως ένα νέο σύστημα περίθαλψης εναλλακτικό προς το Ψυχιατρείο. Σήμερα, στην πλήρη ανάπτυξή του απαριθμεί 15 εξωνοσοκομειακές Μονάδες και Υπηρεσίες συν την Ψυχιατρική Κλινική που στεγάζεται στη νεόδμητη Μονάδα εντός του Γενικού Νοσοκομείου.
Η έξοδος από το Ψυχιατρείο και η κοινοτική αυτή διασπορά των Υπηρεσιών αποτελεί θεμελιακή αρχή και αξία της μεταρρύθμισης που υπηρετεί το στόχο της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ασθενών.
Συνεπάγετο, όμως, και τη μίσθωση ακινήτων δεδομένου ότι ο ευρωπαϊκός Κανονισμός συγχρηματοδότησης δεν προέβλεπε την αγορά ακινήτων. Προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην καταβολή των μισθωμάτων, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας μίσθωσαν με τη σειρά τους στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ορισμένα από τα κτήρια του παλαιού συγκροτήματος του Ψυχιατρείου.
Με την ξαφνική απόφαση της μεταβίβασης αυτού του συγκροτήματος στο ΤΑΙΠΕΔ, εκτός της απώλειας των αναγκαίων αυτών μισθωμάτων, χάνονται ταυτοχρόνως και χώροι που είναι απαραίτητοι και χρησιμοποιούνται ακόμα σήμερα από Υπηρεσίες ψυχικής υγείας ενώ επιπλέον χώροι απαιτούνται για την δημιουργία νέων υπηρεσιών.
Επιπλέον, στους χώρους του πρώην Ψυχιατρείου Κέρκυρας στεγάζονται σειρά υπηρεσιών στον τομέα της εκπαίδευσης και της ψυχικής υγείας, διασφαλίζοντας άμεση πρόσβαση στους πολίτες της Κέρκυρας, οι οποίες θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να προχωρήσουν σε μεταστέγαση, με όλη την αποδιοργάνωση που αυτό συνεπάγεται.
Ειδικότερα, εκεί στεγάζονται και λειτουργούν:
1) μεγάλο μέρος των υπηρεσιών και υποδομών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να μιλάμε πια για ένα ολοκληρωμένο πανεπιστημιακό campus στο κέντρο της πόλης. Από την καθημερινή λειτουργία και επιστημονική απόδοση του ως άνω campus, εξυπηρετούνται σήμερα ανελλιπώς δύο Σχολές και τρία Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, δηλ. τα δύο τρίτα του όλου δυναμικού του κατά τρόπο πλήρη και αναντικατάστατο
2) τα Εξωτερικά Ιατρεία της ψυχιατρικής κλινικής του Γ.Ν.Κ..
3) η Μονάδα Υποστήριξης Κρίσεων που παρεμβαίνει σε καταστάσεις φυσικών και τεχνητών καταστροφών. Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια μονάδα στα πλαίσια του Ε.Σ.Υ. με μεγάλη ερευνητική, εκπαιδευτική και κλινική σημασία για την ευρύτερη περιοχή της ΒΔ Ελλάδας αλλά και για το σύνολο της χώρας.
4) η Μονάδα Απεξάρτησης από αλκοόλ, ναρκωτικά, διαδίκτυο και τυχερά παιχνίδια στην οποία απευθύνονται δεκάδες παιδιά με τις οικογένειές τους. Εδώ βρίσκεται και το μουσείο του παλιού ψυχιατρείου και θα λειτουργήσει και εκθεσιακός χώρος έργων ζωγραφικής των ψυχιατρικών ασθενών της χώρας.
5) οι υπηρεσίες του Κοι.Σ.Π.Ε. που δίνουν διαχρονικά τη δυνατότητα σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών να υποστηρίζονται επαγγελματικά και να επανεντάσσονται κοινωνικά στην τοπική κοινωνία.
Παράλληλα, ο χώρος του παλιού ψυχιατρείου αποτελεί εστία πολιτισμού για το νησί της Κέρκυρας, έχοντας φιλοξενήσει πλήθος σημαντικών πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων τα τελευταία χρόνια στον ευρύτερο χώρο του.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί η σημαντική ιστορική και μνημειακή αξία του συγκεκριμένου χώρου, γεγονός που άλλωστε παραδέχεται και το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ, δια του εντεταλμένου συμβούλου του, κ. Ανδρέα Ταπραντζή, ο οποίος σε πρόσφατη επιστολή προς το Δήμαρχο Κέρκυρας μεταξύ άλλων αναφέρει «…είναι σαφές ότι το ακίνητο εντάσσεται εντός του Αρχαιολογικού Χώρου της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας και της Παλαιόπολης (ΦΕΚ 178/ΑΑΠ/2012). Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύεται οποι
αδήποτε επέμβαση επί των ανωτέρω κτιρίων (επισκευή, συντήρηση, προσθήκη) ή οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα πλησίον αυτών, χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού δια των αρμοδίων Υπηρεσιών του».
Συμπερασματικά, η μεταβίβαση του ως άνω ακινήτου αναμένεται να έχει δυσμενέστατες συνέπειες στην οργάνωση των υπηρεσιών υγείας, και δη της ψυχικής υγείας, στην Κέρκυρα, να προκαλέσει σημαντική αποδιοργάνωση και αναστάτωση στο σύνολο των υπηρεσιών που στεγάζονται στους χώρους του και να στερήσει τους πολίτες της Κέρκυρας από έναν σημαντικό χώρο πολιτισμού και συλλογικής δράσης.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε:
1) Σκοπεύετε να προχωρήσετε άμεσα σε ανάκληση της παραχώρησης του παλαιού Ψυχιατρείου Κέρκυρας προς το ΤΑΙΠΕΔ;
2) Σε διαφορετική περίπτωση, με ποιόν τρόπο θα διασφαλίσετε την πλήρη συνέχεια των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας;
Τελευταία σχόλια