Ο κ. Κροκίδης κάνει λόγο για «βεβιασμένη και περίεργη από πλευράς χρόνου απόφαση της ελαφράς πλειοψηφίας της Τοπικής Διοίκησης» […] «προσχωρώντας με αυτό τον επιπόλαιο τρόπο στις εκπεφρασμένες βουλήσεις αυτοδιοικητικών υποψηφίων στον κολοφώνα μάλιστα της προεκλογικής περιόδου». Στην ανακοίνωση απάντησε ο πρόεδρος του τμήματος Θ. Παγκράτης.
Η ανακοίνωση Κροκίδη
Η «Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων» είναι μία από τις παρατάξεις οι οποίες παραδοσιακά συμμετέχουν στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας για την ανάδειξη Τοπικής Διοικήσεως στο 16ο Περιφερειακό Τμήμα Ιονίων Νήσων.
Από της ιδρύσεως του Τμήματος και για τρίτη συνεχόμενη περίοδο (η οποία είναι τριετής) εκλέγεται πρώτη στην προτίμηση των οικονομολόγων της Επτανήσου και με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο συνδυασμό. Στις πρόσφατες εκλογές ανεδείχθη πρώτη δύναμη στην Ελλάδα και μάλιστα ηγείται της Κεντρικής Διοίκησης.
Με το παρόν δελτίο τύπου επιχειρούμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας και την Κερκυραϊκή κοινωνία για την βεβιασμένη και περίεργη από πλευράς χρόνου απόφαση της ελαφράς πλειοψηφίας της Τοπικής Διοίκησης χωρίς καμία προετοιμασία, συνεργασία με φορείς διάλογο με την αυτοδιοίκηση και την πανεπιστημιακή κοινότητα και τα υπόλοιπα επιμελητήρια, με την οποία εξέφρασαν ως άποψη και θέση του επιμελητηρίου την δική τους προσωπική άποψη για το φλέγον θέμα της διοικητικής διαίρεσης του νησιού της Κέρκυρας, για το ενιαίο ή όχι του Δήμου Κέρκυρας, προσχωρώντας με αυτό τον επιπόλαιο τρόπο στις εκπεφρασμένες βουλήσεις αυτοδιοικητικών υποψηφίων στον κολοφώνα μάλιστα της προεκλογικής περιόδου.
Το επιμελητήριο και βέβαια θα πρέπει να έχει άποψη για όλα τα θέματα και ιδιαίτερα εκείνα του επικαίρου ενδιαφέροντος αλλά μέσα από διαδικασίες ωρίμανσης και απόλυτης επιστημονικής τεκμηρίωσης και όχι σε αυθημερόν γνώμες.
Η απάντηση
Στην ανακοίνωση Κροκίδη εξέδωσε απάντηση ο πρόεδρος του τμήματος Κέρκυρας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Θ. Παγκράτης. Υποστηρίζει ότι οι θέσεις που διατυπώθηκαν, διαμορφώθηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 8/3 με ψήφους 4 υπέρ και 1 κατά και προσθέτει ότι «το Οικονομικό Επιμελητήριο έχει το δικό του χαρακτήρα και οφείλει να αναπτύσσει τις απόψεις του βάσει της οικονομικής Επιστήμης την οποία πρεσβεύει».
Η ανακοίνωση Παγκράτη
Με αφορμή την από 12-03-2014 ανακοίνωση της Δημοκρατικής Κίνησης Οικονομολόγων Ιονίων Νήσων, ο Πρόεδρος του 16ου Π.Τ του Οικονομικού Επιμελητηρίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Σχετικά με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της ΔΗΚΙΟ, την οποία μάλιστα δεν υπογράφει η επικεφαλής της παράταξης κα Α. Μάνεση αλλά το μέλος της και μέλος του Δ.Σ. του Τμήματος κ. Σ. Κροκίδης παρατηρούμε τα εξής:
1. Οι θέσεις που διατυπώθηκαν σχετικά με τη διάσπαση των υφισταμένων διοικητικών ορίων των Δήμων της Περιφέρειάς μας, αποτελούν θέσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου, που διαμορφώθηκαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου της 8ης Μαρτίου 2014, με ψήφους 4 υπέρ και 1 κατά. Στη συνεδρίαση αυτή, ενώ προσήλθε και ο Κ. Κροκίδης, αποχώρησε λίγο πριν τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος. Ως δικαιολογία για τη στάση του αυτή, επικαλέστηκε ένσταση που είχε καταθέσει σχετικά με τη συγκρότηση σε σώμα της τοπικής διοίκησης ενώπιον αναρμοδίου οργάνου, όταν είναι γνωστό ότι απάντηση για το ζήτημα αυτό, πλήρως τεκμηριωμένη, από νομικής άποψης, έχει ήδη λάβει από την Τοπική Διοίκηση. Επίσης, εφόσον συνεχίζει να έχει αμφιβολίες για το πως είναι συγκροτημένη σε σώμα η Τ.Δ. του Τμήματός μας, ας ανατρέξει στην κεντρική ιστοσελίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου όπου έχουν ανακοινωθεί όλες οι διοικήσεις των Περιφερειακών Τμημάτων.
2. Επίσης, πρέπει να γίνει σαφές ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο έχει το δικό του χαρακτήρα και οφείλει να αναπτύσσει τις απόψεις του βάσει της οικονομικής Επιστήμης την οποία πρεσβεύει. Δεν είναι δυνατόν οι θέσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου να είναι συνάρτηση και αποτέλεσμα επεξεργασίας των απόψεων και θέσεων άλλων φορέων, είτε αυτοί είναι επιστημονικοί, είτε δεν είναι, γιατί με αυτό τον τρόπο το Οικονομικό Επιμελητήριο χάνει τη δική του έκφραση και τον δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα. Εξάλλου, το Κράτος είναι αυτό που αποφασίζει λαμβάνοντας υπόψη όλες τις απόψεις που εκφράζονται στο κοινωνικό διάλογο.
3. Σχετικά δε, με τα στοιχεία της « νησιωτικότητας, της αρχής της γεωγραφικής εγγύτητας, της χωροταξίας, τις οχλούσες χρήσεις, των διαμορφωμένων και υπό διαμόρφωση αστικών επιπέδων και
της οικονομικής ανθρωπογεωγραφίας» που εντελώς αόριστα και λανθασμένα επικαλείται ο κος Κροκίδης ότι δεν ελήφθησαν υπόψη κατά τη συζήτηση του εν λόγω θέματος, θα τον παραπέμψουμε στα πρακτικά της σχετικής συνεδρίασης, εφόσον ο ίδιος δε συμμετείχε σ’ αυτήν, στην αιτιολογική Έκθεση του ν.3852/10 «Πρόγραμμα Καλλικράτης» και σε πλήθος Μελετών του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
4. Ο ισχυρισμός της ΔΗΚΙΟ, ότι «η σχετική απόφαση του Τμήματος εκφράζει αποκλειστικά και μόνο εκείνους που την εξέδωσαν» είναι τουλάχιστον ατυχής. Είναι απόλυτα σαφές, ότι οι παρατάξεις που ανήκουν οι τέσσερις συνάδελφοι, οι οποίοι υποστήριξαν τη συγκεκριμένη άποψη, εκπροσωπούν στο Δ.Σ. την απόλυτη πλειοψηφία των συναδέλφων Οικονομολόγων που ανήκουν στο Τμήμα.
5. Σχετικά δε με την αναφορά της ΔΗΚΙΟ ότι οι θέσεις μας εξυπηρετούν συμφέροντα συγκεκριμένων αυτοδιοικητικών υποψηφίων, ο υπογράφων την ανακοίνωση κ. Κροκίδης, οφείλει και έχει την ηθική υποχρέωση, να γίνει πιο συγκεκριμένος και να κατονομάσει ποιους θεωρεί ότι εξυπηρετούμε και με πιο τρόπο το πράττουμε. Ειδάλλως, η αναφορά του αυτή μόνο συκοφαντική μπορεί να εκληφθεί και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπισθεί.
6. Τέλος, θα θέλαμε να κάνουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ότι τα μέλη του νέου Προεδρείου του Τμήματος δεν εταιροπροσδιορίζονται, καθόσον καμία απολύτως άμεση εμπλοκή έχουν, ούτε είχαν στο παρελθόν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε αντίθεση με κάποιους άλλους. Συνεπώς, είμαστε στη θέση να εκφράζουμε την επιστημονική μας άποψη με μόνο γνώμονα την οικονομική επιστήμη.
Τελευταία σχόλια