Έκανε λόγο για την ευρωπαϊκή στρατηγική και που είναι η ναυτιλία και η ναυπηγική, η αξιοποίηση των ΑΟΖ -κάτι που όπως είπε μπορεί να διασφαλίσει τη μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία-, την ανάδειξη και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, της οικονομίας και της έρευνας που αναπτύσσεται γύρω από το περιβάλλον, αλλά και την ανάπτυξη του τουρισμού για όλη την Αδριατική και το Ιόνιο.
Άξονες, ωστόσο, χωρίς «ουσία» αφού συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποσχέσεις τόσο από τον ίδιο όσο και τους παράγοντες της Ε.Ε. και τους συμμετέχοντες Υπουργούς, δεν άκουσαν οι ακροατές της εκδήλωσης για την επί της ουσίας ανάπτυξη και τα οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες των Επτανήσων…
Δει δε χρημάτων, ώ Κώστα Χατζηδάκη!
Απόδειξη της έλλειψης ουσιαστικών παρεμβάσεων αποτελεί η παραδοχή του Υπουργού Κ. Χατζηδάκη ότι ναι μεν η Ελλάδα έχει αποφασίσει να ληφθεί υπόψη στον εθνικό σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ, η Στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο, ωστόσο, τα κονδύλια στο νέο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, είναι σαφώς μειωμένα…
Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι, ως παράδειγμα, η χρηματοδότηση μιας μαρίνας στον ελλαδικό χώρο θα μπορούσε να είναι μια καλή αναπτυξιακή επιλογή για το ΕΣΠΑ 2014- 2020. «Η χρηματοδότηση όμως μιας μαρίνας που δικτυώνεται κατάλληλα με άλλες στη χωρική ενότητα Αδριατικής- Ιονίου, είναι αναμφίβολα μια ακόμη καλύτερη επιλογή και για τον ελλαδικό αλλά και για τον ευρύτερο χώρο» συμπλήρωσε ο ίδιος και υπογράμμισε ότι «η στρατηγική αυτή αποτελεί μια πρόκληση, καθώς δεν έχει δικούς της πόρους και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί ιδίως από το νέο ΕΣΠΑ ή και από άλλα προγράμματα της Ένωσης».
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε στην ομιλία του ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων προς υλοποίηση των έργων που θα αναδειχθούν στο πλαίσιο της στρατηγικής: Με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, τη χρήση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων της Ένωσης και την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων.
Κούφια λόγια…
Δείγμα των –χωρίς λεφτά και κόστος- αοριστιών και η τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Αυτό που θα πετύχουμε με την ιταλική Προεδρία είναι η αναβάθμιση αυτής της πρωτοβουλίας σε μεγαπεριφέρεια η οποία δίνει πολύ σημαντικά πρακτικά πλεονεκτήματα για την καλύτερη συνεργασία των χωρών της Αδριατικής και του Ιονίου πελάγους σε πολλά θέματα όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, ο τουρισμός και η ανάπτυξη».
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε πως η συνεργασία για την Αδριατική και το Ιόνιο πρέπει να μετεξελιχθεί σε άξονα οικονομικής συνεργασίας της Ευρώπης, επισημαίνοντας πως η ελληνική Προεδρία έβαλε στην ατζέντα των θεμάτων το σύνολο των θαλασσίων πολιτικών αναδεικνύοντας έτσι τη γεωστρατηγική σημασία της θάλασσας που, όπως είπε, υπήρξε η ατμομηχανή για την Ευρώπη. «Η Ευρώπη αναδείχθηκε από τη θάλασσα και κυριάρχησε στη θάλασσα και ήρθε η ώρα να την αντιμετωπίσει στρατηγικά» τόνισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως υπάρχουν ανεξερεύνητα περιθώρια οικονομικής ανάπτυξης.
«Είναι πολύ σημαντικό, και κάπως συμβολικό, το ότι συμπίπτουν οι δύο Προεδρίες Ελλάδας- Ιταλίας το 2014», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Μάρτα Ντασού, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τρία σημεία ιδιαίτερης σημασίας. «Πρώτα από όλα είναι μία ώθηση προς τη διεύρυνση, όχι μόνο για τις χώρες που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί, αλλά και προς τους Ευρωπαίους πολίτες λόγω των ευεργετικών αποτελεσμάτων που μπορεί να έχει μία στενότερη συνεργασία ανάμεσα σε ενταγμένες και μη χώρες στην ΕΕ», είπε, εξηγώντας τη μεγάλη οικονομική σημασία που έχει, όπως είπε, σύμφωνα με τα πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία που παρέθεσε στη διάσκεψη η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την απασχόληση.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τελευταία σχόλια