Είναι προφανές για τον κερκυραίο πολίτη ότι σε τοπικό επίπεδο η διαχείριση του ζητήματος των φραγμάτων για την ύδρευση του νησιού μας γίνεται με όρους επικοινωνιακούς και όχι ουσίας.
Κάθε φορά που προκύπτει κάποιο γεγονός ή εξέλιξη σχετικά με το συγκεκριμένο έργο, οι δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων δίνουν και παίρνουν, ενώ τα γνωστά πολιτικά γραφεία της Κέρκυρας διαγκωνίζονται ποιο θα πρωτοεκδώσει Δελτίο Τύπου.
Το ίδιο επαναλήφθηκε πρόσφατα με την υποβολή του επικαιροποιημένου φακέλου των φραγμάτων στην αρμόδια Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανακοινώσεις και σχολιασμοί του τύπου ‘’ θετική η εξέλιξη’’ ή ‘’ οι ενέργειες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση’’ και άλλα ανιαρά παρόμοια…
Ωστόσο, δέκα σχεδόν χρόνια που εκκρεμεί το θέμα, ουδείς αρμόδιος ενδιαφέρεται να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που αφορούν τις συνέπειες της ενδεχόμενης κατασκευής του τεράστιου αυτού έργου καθώς και της κάλυψης των αυξημένων λειτουργικών του εξόδων. Οι κερκυραίοι όμως δικαιούμαστε να γνωρίζουμε όλη την αλήθεια που αφορά τον τόπο και την καθημερινότητά μας.
Το έργο λόγω όγκου έχει χαρακτηριστεί φαραωνικό. Πράγματι η κατασκευή του θα έχει τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση για το νησί μας, αφού υπολογίζεται ότι η πράσινη ζώνη από το Βαλανιό μέχρι το Ζυγό θα τσιμεντοποιηθεί. Έτσι μια από τις λιγότερο κτισμένες περιοχές της Κέρκυρας θα καλυφθεί από μπετόν (περίπου 1300 στρέμματα) με δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και για τον τουρισμό μας. Ενδιαφέρουσα θα ήταν στην προκειμένη περίπτωση η άποψη των οικολογικών και περιβαλλοντικών συλλόγων και οργανώσεων.
Ταυτόχρονα το έργο από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί, θα έχει υψηλό κόστος λειτουργίας που συνίσταται τόσο στην καταβολή αμοιβών για την απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού, όσο και στα έξοδα τακτικής συντήρησης των εγκαταστάσεών του.
Ποιος άραγε θα επιβαρυνθεί τις δαπάνες αυτές; Προφανώς οι καταναλωτές του νερού. Δηλαδή τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Κέρκυρας.
Πόσο επομένως θα αυξηθούν οι λογαριασμοί του νερού που θα έρχονται σε κάθε κερκυραίο και κερκυραία με δεδομένη την οικονομική κρίση και τη μείωση του εισοδήματός τους; Ενδιαφέρθηκαν ποτέ οι αρμόδιοι και ιδίως κάποιος από τους υπέρμαχους της κατασκευής των περίφημων φραγμάτων να μελετήσει το ζήτημα και να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις; Προφανώς όχι γιατί όπως στην αρχή του παρόντος αναφέρω, το μόνο που ενδιαφέρει είναι η επικοινωνιακή πτυχή του όλου ζητήματος.
Θα ρωτήσει εύλογα κάποιος. Και πως θα επιλυθεί το πρόβλημα της ύδρευσης της Κέρκυρας;
Ήμουν απ’ αυτούς που εξαρχής υπήρξα λόγω των παραπάνω αλλά και των νομικών δυσκολιών (λ.χ. απαλλοτριώσεις, υποβολή φακέλου μεγάλου έργου προς έγκριση στην Ε.Ε.) επιφυλακτικός για το εγχείρημα των φραγμάτων.
Θεωρούσα πάντοτε αναγκαία τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων, όπως η υποθαλάσσια μεταφορά νερού από τις αστείρευτες πηγές της Ηπείρου και η σύνδεσή του με το δίχτυο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Μία τέτοια λύση και οικονομικότερη θα ήταν- περίπου το μισό του κόστους κατασκευής των φραγμάτων- και δεν θα επιβάρυνε ούτε το φυσικό περιβάλλον ούτε την τσέπη των κερκυραίων. Ατυχώς και στο θέμα αυτό επικράτησε ο εντυπωσιασμός και τα μεγάλα κούφια λόγια.
Στις παραπάνω διαπιστώσεις και ερωτήματα κατέληξα από προσωπικό ενδιαφέρον, χωρίς να μου δοθεί η θεσμική δυνατότητα να διερευνήσω εμπεριστατωμένα το ζήτημα. Οι προτιμήσεις του τοπικού εκλογικού σώματος στρέφονται τα τελευταία χρόνια σταθερά προς άλλες, τις ίδιες πάντοτε κατευθύνσεις.
Μακάρι να κάνω λάθος και οι επιλογές του κερκυραϊκού λαού να δικαιωθούν. Για το καλό του τόπου, το οποίο πάντοτε προέχει οποιασδήποτε προσωπικής δικαίωσης!
*Δικηγόρος, Περιφερειακός Σύμβουλος
Τελευταία σχόλια