Στην οξύτερη και μακροβιότερη κρίση που περνά η χώρα μας μετά τη μεταπολίτευση, απαιτούνται πρωτοβουλίες και δράσεις οργανωμένων συλλογικοτήτων, όπως οι κινήσεις ενεργών πολιτών, που μπορούν να συμβάλλουν στην υπέρβαση των δυσμενών επιπτώσεων των μνημονιακών μέτρων.
Ενεργός πολίτης είναι αυτός που ενδιαφέρεται για τα κοινά, ενημερώνεται, συμμετέχει στη δημόσια συζήτηση, ασκεί καλόπιστη κριτική και παίρνει θέση σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και τον τόπο που ζει. Ταυτόχρονα αποδεικνύει στην πράξη ότι υλοποιεί και υπερασπίζεται όσα πιστεύει και προτείνει. Οι ενώσεις των ενεργών πολιτών κινούνται στον ενδιάμεσο μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου χώρο, καλύπτοντας δραστηριότητες κυρίως του τελευταίου, σε πεδία που αυτός υστερεί ή υπολειτουργεί.
Κύριο χαρακτηριστικό των ενεργών πολιτών είναι ο εθελοντισμός. Η εκούσια δηλαδή προσφορά χωρίς υλικά ανταλλάγματα. Οι παρεμβάσεις των ενεργών πολιτών σε ζητήματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και αποτελεσματικές για την ανακούφιση από τα πλήγματα της μεγάλης κρίσης. Η φαντασία, η έμπνευση, η δημιουργικότητα και η ανιδιοτελής δράση αυτών των εκλεκτών συμπολιτών μας, μπορούν να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, στην τοπική ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου οι καταχρεωμένοι δήμοι αδυνατούν ν΄ ασκήσουν στοιχειώδεις λειτουργίες τους.
Είναι αναγκαίο να διακρίνουμε τις παραπάνω συλλογικότητες από τις κομματικές επιτροπές, τα συνδικαλιστικά σωματεία, τους επαγγελματικούς συλλόγους και τις δημοτικές παρατάξεις που έχουν διαφορετικό χαραχτήρα και εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και στόχους.
Τα πεδία που δραστηριοποιούνται οι ενεργοί πολίτες στις τοπικές κοινωνίες αφορούν κυρίως:
1. Το ενδιαφέρον για την προστασία του φυσικού και διατηρητέου δομημένου περιβάλλοντος.
2. Τη εθελοντική δράση αλληλοβοηθητικού χαραχτήρα (π.χ. τη προσφορά εθελοντών στα ΚΑΠΗ των δήμων ή τη βοήθεια σε ομάδες ασθενών συμπολιτών όπως καρκινοπαθείς κ. ά ).
3. Τον πολιτισμό, την καλλιτεχνική δημιουργία και παράδοση (από την άποψη αυτή είμαστε τυχεροί στην Κέρκυρα με τις Φιλαρμονικές, τις Χορωδίες και τους χορευτικούς ή θεατρικούς Συλλόγους που διαθέτουμε).
4. Το χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού με την λειτουργία σωματείων που προσφέρουν σημαντική προσφορά στη νεολαία.
5. Την φιλανθρωπία μέσα από οργανώσεις ανεξάρτητες ή άμεσα συνδεδεμένες με την Εκκλησία.
6. Τον αγώνα για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, την πρόληψη και την μέριμνα για την κοινωνική επανένταξη εξαρτημένων ατόμων.
7. Την παρατήρηση και πληροφόρηση για όσα συμβαίνουν στην τοπική κοινωνία στο πεδίο της δημόσιας σφαίρας, που συνοδεύονται με παρέμβαση και διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών καθημερινής διαβίωσης.
8. Την συμβολή στην επίλυση τοπικών προβλημάτων, όπως το κυκλοφοριακό, οι χώροι στάθμευσης, η καθαριότητα, η ύδρευση, η προστασία των κοινόχρηστων χώρων, της πολιτιστικής κληρονομιάς κ. λ. π.
9. Την ενημέρωση ομάδων του πληθυσμού για τα δικαιώματα που έχουν και τον τρόπο προστασίας τους από παράνομες ή καταχρηστικές συμπεριφορές (λ.χ. δικαιώματα παιδιών, φροντίδα κακοποιημένων γυναικών δικαιώματα καταναλωτών δικαιώματα δανειοληπτών κ. ά. ).
10. Την ευαισθητοποίηση και φροντίδα για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, των ατόμων με αναπηρία, των συμπολιτών με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, των μεταναστών κ. λ. π.
Έτσι σήμερα που η πολύπλευρη κρίση έχει προκαλέσει στους περισσότερους πολίτες δικαιολογημένη οργή, αλλά και απογοήτευση, είναι ανάγκη τα συναισθήματα αυτά να μετατραπούν σε διάθεση για συμμετοχή και δημιουργική προσφορά.
Κι ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι η σύμπραξη σε οργανωμένες δράσεις ενεργών πολιτών.
Κι αυτό γιατί πολλοί μαζί μπορούμε καλύτερα!
Τελευταία σχόλια