Είναι βέβαιο ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Μάη θα διεξαχθούν κάτω από το βάρος της πολύπλευρης κρίσης και των δυσβάστακτων οικονομικών μέτρων που έχουν πλήξει την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Αυτό θα τροφοδοτήσει την κομματική πόλωση και την πολιτική ένταση που μπορεί να εκτρέψουν την δημόσια συζήτηση μακριά από τα ζητήματα των τοπικών κοινωνιών.
Επί πλέον μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι εξουθενωμένο κι απογοητευμένο από τις συνεχείς θυσίες, την παρατεταμένη ύφεση, τις αλλεπάλληλες μειώσεις του εισοδήματός του, τις διαρκείς φορολογικές αφαιμάξεις και προπαντός από την έλλειψη πειστικής πρότασης για ορατή και με χειροπιαστά αποτελέσματα έξοδο από την κρίση.
Έτσι δείχνει απάθεια η και αδιαφορία για την τύχη των προβλημάτων της καθημερινότητας και την ψύχραιμη και ορθολογική αξιολόγηση των προσώπων που μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των αυτοδιοικητικών μας πραγμάτων.
Η στάση όμως αυτή είναι προφανώς εσφαλμένη, γιατί συνιστά παραίτηση δικαιώματος που δεν ταιριάζει σε υπεύθυνους πολίτες. Η ζωή έχει δείξει ότι όταν απεμπολούμε ένα δικαίωμα θ’ αποφασίσουν κάποιοι άλλοι για μας και σχεδόν πάντοτε σε βάρος μας.
Σ’ αυτό το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον είναι απόλυτα αναγκαία η δημιουργική παρέμβαση και δράση ενεργών πολιτών ευαισθητοποιημένων στην αναζήτηση λύσεων των τοπικών προβλημάτων. Τούτο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί μπορεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις υπέρβασης των μνημονιακών πολιτικών, της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, της περιφερειακής ανάπτυξης, της πολιτιστικής ανάτασης, της περιβαλλοντικής προστασίας, της κοινωνικής αρωγής και αλληλεγγύης.
Οι πρωτοβουλίες αυτές στόχο θα πρέπει να έχουν την σύμπραξη αυτοδιοικητικών Κινήσεων, Παρατάξεων και ενεργών πολιτών που δεν θα είναι στην υπηρεσία σκοπιμοτήτων και δεν θα σχετίζονται με προσωπικές στρατηγικές ή ιδιοτελή συμφέροντα. Σημεία σύγκλισής τους θα είναι το ειλικρινές ενδιαφέρον για την πορεία των κοινών υποθέσεων καθώς και οι βασικές προγραμματικές συμφωνίες για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών.
Εκτιμώ πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη αυτό να συμβεί και στη δική μας αυτοδιοικητική πραγματικότητα. Οι Κερκυραίοι δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με το τέλμα και την σημερινή παρακμή. Οφείλουμε ν΄ αντιστρέψουμε το κλίμα, ώστε η Κέρκυρα ν΄ αλλάξει και να γίνει τόπος με ποιότητα ζωής για όλους, με σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό της. Να συγχρονιστεί με τις ραγδαίες αλλαγές που παρέχει η κοινωνία της γνώσης και να συνταιριάξει την αισθητική, την πολιτισμική και την τουριστική της ταυτότητα με την δημιουργική παρουσία του ανθρώπινου δυναμικού που είναι σήμερα το πιο σημαντικό της κεφάλαιο.
Για να επιτευχθούν τα παραπάνω απαιτείται άμεση έναρξη διαλόγου με στόχο την αναζήτηση των μεγαλύτερων δυνατών συναινέσεων σε σύντομο χρόνο. Η επιλογή των επικεφαλής μπορεί ν΄ ακολουθήσει μετά από συμφωνημένη διαδικασία.
Εχθροί δεν πρέπει να είναι η θεμιτή φιλοδοξία συμπολιτών και οι άλλες Κινήσεις που διεκδικούν την εμπιστοσύνη της τοπικής μας κοινωνίας, αλλά τα προβλήματα της καθημερινότητας, η οικονομική δυσπραγία των κερκυραίων και η πολιτιστική υποβάθμιση του τόπου.
Σίγουρα όλοι έχουμε τις πολιτικές, ιδεολογικές και ίσως κομματικές μας αναφορές. Αυτό όμως δεν αποκλείει τις συγκλίσεις κυρίως μεταξύ όμορων ιδεολογικοπολιτικών χώρων. Σημασία έχει να πρυτανεύσει η ευθύνη που έχουμε απέναντι στον τόπο και στη νέα γενιά. Για τη μετατροπή της αγανάκτησης σε δημιουργική συμμετοχή.
Το εγχείρημα είναι σαφώς δύσκολο.
Πολλοί μαζί όμως μπορούμε καλύτερα!
Τελευταία σχόλια