Με τα εγκαίνια του νέου δικαστικού μεγάρου της Κέρκυρας έγινε πραγματικότητα το πάγιο αίτημα της κερκυραϊκής κοινωνίας και του νομικού της κόσμου, η Δικαιοσύνη ν’ απονέμεται σε χώρους αντάξιους του κύρους και της υψηλής αποστολής της.
Η κατασκευή του μεγάρου είναι αποτέλεσμα των οικονομικών θυσιών του ελληνικού και κερκυραϊκού λαού, που είναι ο μοναδικός που μπορεί να επαίρεται για το σύγχρονο κόσμημα που προστέθηκε στη πόλη της Κέρκυρας.
Μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες, κολακείες και οσφυοκάμψεις σε εφήμερα ισχυρούς, παρασιωπήσεις και ανακρίβειες έχουν ως αποτέλεσμα να επιτείνεται η αναξιοπιστία του πολιτικού κόσμου στη συνείδηση των πολιτών.
Το αίτημα για την ανέγερση ενός νέου, σύγχρονου και λειτουργικού δικαστικού μεγάρου στο νησί χρονολογείται ήδη από την δεκαετία του 1960! Η μερική μεταστέγαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και των υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου και Πταισματοδικείου στο μισθωμένο κτίριο της Αγροτικής Τράπεζας το 1990 διευκόλυνε μόνο βραχυπρόθεσμα το ασφυκτικό πρόβλημα χώρου που υπήρχε, χωρίς όμως να δίνει οριστική λύση. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 90 η κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται εκ νέου.
Στα μέσα της δεκαετίας του 90 η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη έθεσε σ’ εφαρμογή ένα καινοτόμο και φιλόδοξο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών του δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος της χώρας. Προς τούτο ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, αείμνηστος Βαγγέλης Γιαννόπουλος συνέστησε υπό τον άμεσο έλεγχο και εποπτεία του Υπουργείου του την γνωστή εταιρεία ‘’ ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.’’ που ανέλαβε την εκπόνηση μελετών και την κατασκευή δικαστικών και σωφρονιστικών καταστημάτων σ΄ όλη την Ελλάδα. Πράγματι έκτοτε άλλαξε άρδην η εικόνα του χώρου της Δικαιοσύνης με την ανέγερση πολλών νέων κτιρίων σ΄ όλη την ελληνική επικράτεια.
Σε τοπικό επίπεδο, μετά από μακρόχρονες αναζητήσεις, το έτος 1997 με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας, βρέθηκε επί τέλους το οικόπεδο δίπλα στις Φυλακές για την ανέγερση του νέου δικαστικού Μεγάρου. Το οικόπεδο ανήκε στο Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης ( ΚΕΓΕ) που υπαγόταν στο Υπουργείο Γεωργίας. Μετά τις αναγκαίες παρεμβάσεις ο τότε υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας υπογράφει την Πράξη παραχώρησης του οικοπέδου στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) για την ανέγερση του μεγάρου. Έτσι αρχίζει η εκπόνηση των πρώτων μελετών από την ‘’ΘΕΜΙΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ’’.
Με την ολοκλήρωση των μελετών, τον Φεβρουάριο του 2000 είχα την τιμή ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, να προσφωνήσω τον Βαγγέλη Γιαννόπουλο, όταν στο χώρο του οικοπέδου έβαζε το θεμέλιο λίθο του έργου. Από τότε αρχίζει ο Γολγοθάς της ανέγερσης του δικαστικού μεγάρου της Κέρκυρας.
Η αρχική χρηματοδότηση της Α Φάσης του έργου- περίπου 1 δις δραχμές- δαπανήθηκε για χωματουργικές και εργασίες αντιστήριξης του εδάφους καθώς και για τις ανασκαφές των αρχαίων που βρέθηκαν στην περιοχή ( αρχαίο νεκροταφείο ). Στη συνέχεια και μέχρι το καλοκαίρι του 2003 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του σκελετού του μισού έργου.
Μετά την αποπεράτωση και την παράδοση σε χρήση του δικαστικού μεγάρου Ηγουμενίτσας η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το ίδιο χρονικό διάστημα με αυτό της Κέρκυρας, η Διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου ενέτεινε τις πιέσεις προς τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φ. Πετσάλνικο για την όσο το δυνατόν ταχύτερη συνέχιση και αποπεράτωση του έργου. Ωστόσο τον Οκτώβρη του 2003 ο διαγωνισμός για την ανάληψη της εργολαβίας του δευτέρου ημίσεος του σκελετού του μεγάρου απέβη άκαρπος.
Με την κυβερνητική αλλαγή τον Μάρτιο του 2004 η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρας έθεσαν ζήτημα για τη ολοκλήρωση της κατασκευής μόνο του ημίσεος του έργου λόγω έλλειψης χρημάτων, καθόσον – κακώς- το έργο είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μετά την σθεναρή αντίδραση τόσο του Δικηγορικού Συλλόγου της Κέρκυρας όσο και των θεσμικών Φορέων του νησιού, όπως το Νομαρχιακό Συμβούλιο, το Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων, δημοτικά Συμβούλια των Καποδιστριακών Δήμων κ. α., η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν επέμεινε και έτσι οριστικοποιήθηκε η κατασκευή ολοκλήρου του μεγάρου στα 9.500 τ.μ. όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί για την δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού μεγάρου ικανού να καλύπτει τις ανάγκες των επόμενων 100 ετών.
Μετά την διενέργεια δύο διαγωνισμών, εκ των οποίων ο πρώτος άγονος, προς εξεύρεση εργολάβου για την αποπεράτωση των εργασιών του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, τον Απρίλιο του 2005 βρέθηκε μειοδότης η εταιρία ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ Α.Ε., η οποία εγκαταστάθηκε στο έργο τον Ιούνιο του 2005 και άρχισε σταδιακά η επανεκκίνηση κατασκευής του κτιρίου.
Ωστόσο από τα μέσα του 2006, οι εργασίες κατασκευής ουσιαστικά σταματούν και παρά τις συνεχείς πιέσεις και παρεμβάσεις προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όλων των θεσμικών φορέων και κυρίως του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, υπάρχει σημαντική καθυστέρηση τόσο σχετικά με την ολοκλήρωση των εργασιών του φέροντος οργανισμού και της εκπόνησης της οριστικής μελέτης αποπεράτωσης του έργου, όσο και με την εξασφάλιση της σχετικής χρηματοδότησης.
Τελικά το 2008 οι προσπάθειες αρχίζουν ν΄αποδίδουν καρπούς και στις 2-12-2008 επί υπουργίας Σ. Χατζηγάκη δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των επίσημων Δημοσιεύσεων της Ε.Ε. η προκήρυξη κατάθεσης των προσφορών για την αποπεράτωση των οικοδομικών εργασιών, των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ενώ ο διαγωνισμός σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε. ορίζεται για τις 27-1-2009. Έτσι ουσιαστικά το έργο εισέρχεται στην τελική του φάση.
Με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό τον Γενάρη του 2009, υπουργός Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο συμπολίτης Ν. Δένδιας, επί υπουργίας του οποίου η χρηματοδότηση του έργου επανέρχεται στο φυσικό της φορέα, δηλαδή το ΤΑΧΔΙΚ, πράγμα το οποίο διευκόλυνε τη ροή της χρηματοδότησης, γιατί το Ταμείο χρηματοδοτεί αποκλειστικά δικαστικά και σωφρονιστικά καταστήματα. Έτσι προχωρούν οι εργασίες τοιχοποιίας και δαπέδων του μεγάρου καθώς και η ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση. Παράλληλα στις 5 Απριλίου 2009 πραγματοποιείται στο γιαπί του δικαστικού μεγάρου, πανηγυρική εκδήλωση για την παρουσίαση της τελικής μελέτης για τη συνέχιση του έργου, η οποία σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.
Το 2010 μέσα στις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα το έργο συνεχίζεται με βραδείς ρυθμούς. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας όμως ,πιστός στην παράδοση, συνεχίζει απτόητος τις παρεμβάσεις του , ώσπου το καλοκαίρι του 2011 με υπουργό Δικαιοσύνης τον Χ. Καστανίδη, διενεργείται η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια του εξοπλισμού του μεγάρου και στο τέλος του 2011 υπογράφεται η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο.
Στους πρώτους μήνες του 2012 επί υπουργίας Μιλτ. Παπαϊωάννου γίνεται η προμήθεια και μεταφορά του κινητού και σταθερού εξοπλισμού του μεγάρου ( έδρανα, καθίσματα γραφεία, βιβλιοθήκες, ντουλάπια, φωτιστικά κ.λ.π) και αρχίζει η εγκατάστασή τους, που ολοκληρώθηκε στις αρχές Αυγούστου 2012 επί υπουργίας Αντ. Ρουπακιώτη οπότε και αποπερατώνεται το έργο.
Έτσι εκτυλίχθηκαν σε γενικές γραμμές οι φάσεις ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου της Κέρκυρας, οι οποίες βέβαια συνοδεύονται από τόμους αλληλογραφίας, ερωτημάτων, παρατηρήσεων, ενημερώσεων, παρεμβάσεων, διαγωνισμών, μελετών και αποφάσεων.
Όλα τα παραπάνω έχουν σημασία για να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης ν΄ αναζητεί και να βρίσκει την ιστορική αλήθεια.
Σήμερα στη δεξιά πλευρά της κύριας εισόδου του νέου δικαστικού μεγάρου, υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή που αναγράφει ότι ‘’το έργο εγκαινιάστηκε επί πρωθυπουργίας Α. Σαμαρά και υπουργίας Α. Ρουπακιώτη’’.
Θεωρώ ότι πρέπει στην αρχή της επιγραφής να προστεθεί η φράση ότι ‘’το έργο θεμελιώθηκε επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη και υπουργίας Ε. Γιαννόπουλου’’.
Αυτό επιβάλλεται να γίνει για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των μελλοντικών γενεών.
Για να μην υποχρεωθούν αυτές, αγνοώντας το παρελθόν τους, να το ξαναζήσουν, όπως θα έλεγε και ο ισπανός φιλόσοφος Σανταγιάνα.
*ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Τελευταία σχόλια