Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία σχετικά με την ορθότητα των στοιχείων που δίνονται από το αεροδρόμιο και το λιμάνι. Οι αριθμοί μιλούν για αυξήσεις και μάλιστα αρκετά καλά ποσοστά, σε σχέση με πέρσι που επίσης είχε αυξημένη κίνηση. Ο αντίλογος και η γκρίνια απαντά ότι μάλλον δεν είναι σωστοί οι αριθμοί ή κάποιοι λένε ψέματα- ναι, το ακούσαμε και αυτό- γιατί η εικόνα που βλέπουμε δεν αντικατοπτρίζει αυτές τις αυξήσεις.
« Μα, που πηγαίνουν αυτοί οι τουρίστες, εμείς πάντως δεν τους βλέπουμε» λένε πολλοί.
«Τους παίρνουν απέναντι στην Αλβανία, στην Πάργα και στα κρουαζιερόπλοια και έτσι δεν πρέπει να μετρούν ως αφίξεις», λένε κάποιοι άλλοι.
Από κανέναν όμως δεν άκουσα τη μαγική λέξη και αυτός είναι ο λόγος που γράφω αυτές τις αράδες. Και αυτή είναι « ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ» !!
Παλαιότερα, ο ΕΟΤ είχε τη δυνατότητα να συλλέγει στοιχεία και να μετράει τις διανυκτερεύσεις, το μοναδικό αξιόπιστο στοιχείο που έδειχνε την ουσιαστική τουριστική κίνηση στο νησί. Αυτό, πλέον δεν γίνεται και τα στοιχεία από το αεροδρόμιο και το λιμάνι είναι τα μοναδικά στοιχεία προς σύγκριση.
Τα νούμερα είναι σωστά, και πέρυσι είχαμε τον ίδιο κόσμο που πήγαινε από το αεροδρόμιο κατευθείαν στο λιμάνι και έτσι η σύγκριση δεν είναι λανθασμένη. Όμως κάθε χρόνο οι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί κάθονται όλο και λιγότερες μέρες. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τη δεκαετία του 70 και του 80 που τα τσάρτερ ερχόταν και η λίστα των επιβατών ήταν η ίδια που έφευγε ύστερα από 15 μέρες. Μετά, οι περιορισμοί σταμάτησαν και φτάσαμε στο 2013 που οι 2 μεγάλες εταιρείες χαμηλού κόστους, η EasyJet και η Ryanair φέρνουν τουρίστες από όλη την Ευρώπη, ακόμα και από προορισμούς που δεν είχαμε προηγούμενη κίνηση. Αυτοί έχουν τη δυνατότητα να μείνουν 3-4-5 μέρες με την πλειοψηφία να φτάνει την 1 εβδομάδα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν έχουμε μεγάλα ποσοστά επισκεπτών που θα έμεναν εδώ για 2 εβδομάδες.
Και δεν είναι σώνει και καλά ακριβό το νησί μας, το πρόβλημα το έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν, να πάρουν άδεια , όπως έκαναν 20 χρόνια πρίν.
Κόσμος υπάρχει, κινείται στους δρόμους, αλλά δεν μπαίνει στα μαγαζιά να αγοράσει ,αφού το «βαλάντιό» του δεν το επιτρέπει. Έχουμε δει τουρίστες , ερχόμενοι με τα αυτοκίνητά τους ή λεωφορεία να φέρνουν μαζί τους ακόμα και εμφιαλωμένο νερό, δεν τολμάνε να επισκεφτούν ταβέρνες και αρκούνται σε τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ. Σε συνδυασμό δε και με την μεγάλη πτώση του εγχώριου τουρισμού, λόγω της οικονομικής κρίσης, αντικρίζουμε άδεια εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα, ακόμα και σε κεντρικά σημεία, που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε γεμάτα κόσμο.
Έτσι, λοιπόν, αντί να φαγωνόμαστε για την ορθότητα ή μη των στοιχείων με τις αφίξεις τουριστών, ας μετρήσουμε πόσοι διαφορετικοί τουρίστες θα περάσουν φέτος από ένα κρεβάτι ξενοδοχείου και τότε θα καταλάβουμε ότι πάλι καλά που έχουμε την αριθμητική αύξηση, γιατί αλλιώς θα υπέφεραν ακόμα περισσότεροι κλάδοι του τουρισμού.
Με την ευχή για περισσότερες διανυκτερεύσεις λοιπόν….!!
Τελευταία σχόλια