Mε την προτροπή, φυσικά, να βοηθήσει προς την επίλυσή τους προκειμένου να μπορέσουν οι τοπικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν.
Ορισμένα από τα προβλήματα αυτά είναι επιγραμματικά
-Αντιμετώπιση της ύφεσης στην αγορά
– Ένταξη Νησιών Ιονίου Πελάγους στο ειδικό καθεστώς της εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ
-Πάγωμα-κεφαλαιοποίηση των οφειλόμενων προς τον ΟΑΕΕ και εξόφληση των τρεχουσών οφειλών για τη λήψη ασφαλιστικής ενημερότητας
– Μετατροπή της Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής σε Γενική Γραμματεία Νήσων & Σύσταση Επιτροπής Νησιών στο Κοινοβούλιο
-Το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών
-Ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά
Όσο για το πλήρες κείμενο του υπομνήματος έχει ως εξής:
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Το Επιμελητήριο Κέρκυρας ως εκπρόσωπος των παραγωγικών τάξεων και των ΜικροΜεσαίων Επιχειρήσεων σας καταθέτει ορισμένα προβλήματα τα οποία απασχολούν άμεσα την Κερκυραϊκή Επιχειρηματικότητα και πρέπει να βοηθήσετε προς την επίλυσή τους προκειμένου να μπορέσουν οι τοπικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν.
1. Αντιμετώπιση της ύφεσης στην αγορά
Είναι δυστυχώς ορατό γύρω μας ότι ο επιχειρηματικός κόσμος παλεύει να επιβιώσει υπό συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης. Η αγορά βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, η μείωση των εισοδημάτων, οι συνεχείς αυξήσεις, η εξοντωτική φορολογία, η έλλειψη ρευστότητας, η δυσκολία πρόσβασης στα χρηματοδοτικά προϊόντα των τραπεζών και το γενικό αίσθημα ανασφάλειας έχουν οδηγήσει στην πτώση της κατανάλωσης & την μείωση της ζήτησης.
Πάγια θέση του Επιμελητηρίου Κέρκυρας είναι η εφαρμογή ενός σταθερού, διαφανούς, διαρκούς, απλού και με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές φορολογικού συστήματος προκειμένου να έχουμε ανάπτυξη.
Από τη μία μεριά έχουμε τις επιχειρήσεις που παλεύουν να μη βάλουν λουκέτο ενώ, η ανεργία αγγίζει δυσθεώρητα ποσοστά. Όταν για παράδειγμα, οι φορολογικές συντελεστές είναι έως και 4 φορές υψηλότεροι στη χώρα μας και όταν ακόμα και η απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ 2007-2013 δεν προχωρά, πως θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους και στην πτώση του τζίρου.
Η στήριξη σας στις προσπάθειες του Επιμελητηρίου Κέρκυρας ούτως ώστε να υπάρξει άμεση κινητοποίηση της παραγωγικής μηχανής μας είναι πολύτιμη καθώς χωρίς ανάπτυξη η κοινωνική συνοχή, στον τόπο μας κινδυνεύει.
2. Ένταξη Νησιών Ιονίου Πελάγους στο ειδικό καθεστώς της εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ
Επανειλημμένα το Επιμελητήριο Κέρκυρας καθώς και οι αντίστοιχοι φορείς των λοιπών νομών του Ιονίου Πελάγους έχουν ζητήσει την ένταξη των νησιών Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λευκάδας & Ζακύνθου στο ειδικό καθεστώς της εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ όπως ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
Το Υπουργείο Οικονομικών απέρριψε το ανωτέρω δίκαιο & εύλογο αίτημα για τα νησιά μας με την από 4/2/2011 απόφαση του.
Η εν λόγω απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών έρχεται σε αντίφαση με το Σύνταγμα της Ελλάδος και συγκεκριμένα με το άρθρο 101, παρ.4 του Συντάγματος (τροποποίηση 2008) το οποίο ρητά ορίζει ότι: η πολιτεία οφείλει να μεριμνά και να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών και να φροντίζει για την ανάπτυξη τους.
Στο δίκαιο και εύλογο αυτό αίτημα μας για να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερο τρόπο οι νησιωτικές περιοχές ζητούμε την στήριξη σας.
3.Πάγωμα-κεφαλαιοποίηση των οφειλόμενων προς τον ΟΑΕΕ και εξόφληση των τρεχουσών οφειλών για τη λήψη ασφαλιστικής ενημερότητας.
Η πρόσφατη αποστολή ειδοποιητηρίων από των ΟΑΕΕ προς τους 400 χιλιάδες περίπου οφειλέτες για την αναγκαστική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών με την απειλή της κατάσχεσης σε περίπτωση μη εξόφλησης ή ρύθμισης των οφειλών τους εντός 10 ημερών οδηγούν τους επιχειρηματίες στην απελπισία.
Οι «εκβιασμοί» και οι κατασχέσεις για ποσά λίγων χιλιάδων ευρώ όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα, αλλά επιδεινώνουν μια ήδη δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούμε όπως παρέμβετε προς την κατεύθυνση της μοναδικής – κατά την άποψή μας – λύσης, που αφορά στο πάγωμα – κεφαλαιοποίηση των οφειλομένων και εξόφληση των τρεχουσών οφειλών για τη λήψη ασφαλιστικής ενημερότητας. Παράλληλα, διατήρηση της ασφαλιστικής κάλυψης, μέχρι οι επαγγελματίες – επιχειρηματίες να καταφέρουν να ανακάμψουν, ώστε και έσοδα να υπάρξουν για τον ΟΑΕΕ και οι οφειλέτες που τους έπληξε η κρίση να απαλλαγούν, έστω και προσωρινά, από τη δυσβάσταχτη – αυτή τη στιγμή – υποχρέωση».
4.Μετατροπή της Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής σε Γενική Γραμματεία Νήσων & Σύσταση Επιτροπής Νησιών στο Κοινοβούλιο
5. Για το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών
Ως Επιμελητήριο θεωρούμε ότι τη δεδομένη περίοδο μια τέτοια απόφαση θα ήταν καταστροφική, τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για την κτηματαγορά στο σύνολό της. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο και απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί, προκειμένου να υπάρξει μια ρύθμιση η οποία θα προστατεύει τους δανειολήπτες που πραγματικά αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, αλλά ταυτόχρονα θα προστατεύει την στεγαστική πίστη από κάποιους οι οποία αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους εκμεταλλεύονται την προστατευτική μέριμνα της πολιτείας για τους αδύναμους για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους.
6. Ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά
Είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα που θα τονώνουν και δεν θα στραγγαλίζουν την ρευστότητα στην αγορά, να ενισχυθεί και να μην «σκοτώνεται» η επιχειρηματικότητα η οποία θα φέρει την ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας και να εξοφληθεί το σύνολο του ποσού των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς την επιχειρηματική κοινότητα, το οποίο πλέον ξεπερνά τα 9,3 δισ. ευρώ.
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης
Τελευταία σχόλια