Μία ιδέα που ξεκίνησε να συζητείται στους Παξούς από το 1983 (!) αλλά άρχισε να υλοποιείται μόλις εδώ και μερικούς μήνες, όταν οι Παξινοί έμεναν τον περσινό χειμώνα χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση ακόμα και για μία εβδομάδα με αποτέλεσμα να είναι εντελώς αποκλεισμένοι από τη δυνατότητα μετακίνησής τους στην ηπειρωτική ακτή.
Εντός 15 ημερών με βούλα Πρωτοδικείου
Την Κυριακή, υπογράφηκε το τελικό κείμενο του καταστατικού της υπό ίδρυσης Ναυτικής Εταιρίας Παξών με 35 ιδρυτικά μέλη τα οποία, όπως δήλωσε σήμερα στο Ράδιο Επτάνησα ο αντιδήμαρχος Θανάσης Κάγκας, μπορούν να αυξηθούν μέχρι την τελική έγκριση του καταστατικού και την επίσημη δημιουργία της Εταιρίας με τη σφραγίδα του Πρωτοδικείου.
Μάλιστα, τόνισε ότι ενδιαφέρον έχουν δείξει και άλλοι κάτοικοι και επιχειρηματίες να συμμετάσχουν, αλλά ακόμα και αλλοδαποί που έχουν αγοράσει σπίτι στους Παξούς και ειδικά το χειμώνα δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα και με ασφάλεια προς το νησί.
Αγορά μεγάλου κλειστού πλοίου με ταχύτητα τουλάχιστον 18 μιλίων
Οι στόχοι της υπό σύσταση εταιρίας είναι μεγάλοι: επιδιώκεται η αγορά πλοίου κλειστού τύπου μεγέθους και προδιαγραφών ανάλογων με αυτές του πλοίου των Κερκυραϊκών Γραμμών «Αγία Θεοδώρα» με μία διαφορά, η ταχύτητα δεν θα είναι 15 μίλια αλλά 18 και πλέον μίλια την ώρα.
Μάλιστα, η αναζήτηση έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και μερικούς μήνες, κυρίως προς την κατεύθυνση αγοράς μεταχειρισμένου σκάφους όχι μεγάλης ηλικίας, με σύγχρονη μηχανή που να δίνει την επιθυμητή ταχύτητα και σκαρί που να προσφέρει μέγιστη ασφάλεια και άνεση για το ταξίδι από την Ηγουμενίτσα και από την Κέρκυρα.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει ακόμα βρεθεί κατάλληλο σκάφος ενώ η αγορά καινούριου αν και δεν έχει αποκλειστεί, μάλλον είναι δύσκολη τόσο λόγο κόστους όσο και λόγο χρόνου που απαιτείται για την κατασκευή του.
Δρομολόγια προς Ηγουμενίτσα και Λευκίμμη
Στόχος είναι να βρεθεί το πλοίο το οποίο να μπορεί να δρομολογηθεί το αργότερο μέχρι την έναρξη της επόμενης θερινής περιόδου, ενώ απόφαση είναι να εκτελεί ένα τουλάχιστον δρομολόγιο την ημέρα το χειμώνα και περισσότερα το καλοκαίρι από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας προς τους Παξούς.
Εξετάζεται και η διασύνδεση με το λιμάνι της Κέρκυρας αν και δείχνει περισσότερο πιθανή η δρομολόγηση σύνδεσης με το λιμάνι της Λευκίμμης, λόγω απόστασης και χρόνου που απαιτείται.
Πάντως, έχει συνταχθεί μελέτη βιωσιμότητας με διαφορετικά σενάρια τα οποία όμως, στο σύνολό τους, δείχνουν ότι σε κάθε περίπτωση η αγορά πλοίου και η δρομολόγησή του θα είναι βιώσιμα.
Βολές κατά των ναυτιλιακών εταιριών
Οι κάτοικοι των Παξών είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με τη στάση ναυτιλιακών εταιριών της Κέρκυρας πέρσι το χειμώνα, αφού για μεγάλο διάστημα η σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα γινόταν μόλις μία φορά την εβδομάδα (!) ενώ εκτελούταν κατά κύριο λόγο με «παντόφλες», με αποτέλεσμα να χρειάζονται τρεις ώρες για να φτάσει κανείς στο νησί.
Αποκορύφωμα ήταν η στάση των εταιριών φέτος το 15αύγουστο, όπου τα δρομολόγια που είχαν προγραμματιστεί είχαν γεμίσει 10 ημέρες πριν και πολύς κόσμος που ήθελε να μεταβεί στο νησί για διακοπές να μην είχε τρόπο να μετακινηθεί και άλλαξε προορισμό. Έκτακτο δρομολόγιο αποφασίστηκε τότε, λίγες μόνο ώρες πριν το 15αγουστο προκειμένου να μεταφερθούν τουλάχιστον φορτηγά με εμπορεύματα προκειμένου να μην μείνουν οι Παξοί χωρίς προμήθειες.
Ο Θανάσης Κάγκας υπογράμμισε ότι αντίθετα με το χειμώνα του 2012-13, τον προηγούμενο χειμώνα που εξυπηρετούσαν τους Παξούς δύο κλειστά (Αγ. Θεοδώρα και Νικόλαος) σε τακτική βάση πολλών δρομολογίων την εβδομάδα, είχαν ρεκόρ εισιτηρίων και σε κάθε ταξίδι τους είχαν πολύ κόσμο…
Τελευταία σχόλια