Η διοργάνωση αυτή πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Υπευθύνων Ασφαλείας και στελέχη Κρουαζιέρας από τα 10 μεγαλύτερα Λιμάνια (Πειραιάς , Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Κως, Καβάλα, Βόλος, Ραφήνα και Κέρκυρα) και φοιτητές ναυτιλιακών σπουδών.
Το θεματολόγιο, το οποίο επιλέχθηκε έπειτα από διερεύνηση των αναγκών του τομέα της κρουαζιέρας, περιλάμβανε σημαντικά θέματα για την οργάνωση και διαχείρισή της, με ιδιαίτερη έμφαση στον κώδικα ISPS για την ασφάλεια των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων, καθώς και στις πρακτικές κατανομής και διευθέτησης θέσεων πλοίων στους λιμένες (Berth Allocation). Το θέμα του Berth Allocation αναπτύχθηκε διεξοδικά από τον Υπεύθυνο Κρουαζιέρας και Υπεύθυνο Ασφαλείας του Ο.Λ.ΚΕ. κ. Άρη Μπατσούλη, με την παρουσίαση της πρωτοποριακής μεθόδου με τη χρήση ενός αλγορίθμου που ο ίδιος έχει αναπτύξει και εφαρμόζεται με επιτυχία στο λιμάνι της Κέρκυρας και έτυχε ευρείας αποδοχής από τους συμμετέχοντες.
Εξαιρετική σημασία στην επιτυχία του θερινού σχολείου είχε η παρακολούθηση της ετήσιας άσκησης ετοιμότητας και ασφάλειας με την συμμετοχή του Κρουαζιερόπλοιου COSTA MAGICA, του Ο.Λ.ΚΕ., των Τοπικών Αρχών, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και των εμπλεκόμενων του λιμένα, η οποία οργανώθηκε από τον Υπεύθυνο Ασφαλείας του Ο.Λ.ΚΕ. και εντάχθηκε στα πλαίσια του προγράμματος.
Την άσκηση παρακολούθησαν όλοι οι συμμετέχοντες και μετά το πέρας της ακολούθησε αξιολόγηση επάνω στο κρουαζιερόπλοιο.
Το θερινό σχολείο οργανώθηκε από τον Ο.Λ.ΚΕ., με την καθοριστική συμβολή του προσωπικού και των συνεργατών του, το Εργαστήριο Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων (Ε.ΔΙ.ΝΑ.Λ.Ε) του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Ινστιτούτο Λιμενικής Κατάρτισης «Εξάντας» . Τον συντονισμό του σχολείου και την επιμέλεια της εκπαιδευτικής προσέγγισης είχε ο εκπαιδευτικός Παν. Μαυρωνάς εξωτερικός συνεργάτης του Ο.Λ.ΚΕ. και το ΕΔΙΝΑΛΕ.
Στο πλαίσιο του σχολείου οι συμμετέχοντες και οι εισηγητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην παλιά πόλη της Κέρκυρας και να γνωρίσουν την Ιστορία της.
Τελευταία σχόλια