Προσαρμογή του τουριστικού προϊόντος με στόχευση στους τουρίστες ανώτερων εισοδηματικά τάξεων και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι οι στόχοι του νομοσχεδίου για τον τουρισμό, δηλώνει η Α. Γκερέκου.
{source}
<iframe width=”480″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/v_-RS0urkDE?rel=0″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}
Η ειδική εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ στην κοινοβουλευτική συζήτηση επί της αρχής για το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας, εξέφρασε ορισμένες ενστάσεις για την εισαγωγή χωροταξικών ρυθμίσεων στο εν λόγω νομοσχέδιο την ώρα που βρίσκεται ακόμα σε διαβούλευση το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό που θα έχει τη μορφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Επίσης, κριτική άσκησε στη ρύθμιση αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ δίχως να έχουν οριστικοποιηθεί τα νέα οργανογράμματα των δύο οργανισμών αλλά και η εκκρεμότητα της αναθεώρησης του Προεδρικού Διατάγματος για τις προδιαγραφές και τους όρους μίσθωσης των Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων.
Αναβάθμιση του μοντέλου «ήλιος και θάλασσα»
Σύμφωνα με την κα Γκερέκου, στόχος του νομοσχεδίου «είναι να διαμορφωθεί ένα νέο φάσμα τουριστικών υπηρεσιών οι οποίες να αναβαθμίζουν το κλασικό μοντέλο «Ήλιος και Θάλασσα», να βελτιώσουν το μίγμα τουριστών υπέρ των ανώτερων εισοδηματικά τάξεων και να συμβάλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «το νομοσχέδιο δε φιλοδοξεί να λύσει όλα τα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού αλλά να συμβάλει στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Τέτοιοι είναι η προώθηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στον Τουρισμό, η ανάπτυξη νέων τύπων τουριστικών επενδύσεων και η δυνατότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, μεγαλύτερων και μικρότερων, να αναπροσαρμόσουν τη λειτουργία τους στη βάση αυτών των νέων προϊόντων».
«Μην κρυβόμαστε πίσω από μαξιμαλιστικά αιτήματα»
«Το νομοσχέδιο θα κριθεί κατά την εφαρμογή ή μη των ρυθμίσεών του. Δεν μπορεί, στο όνομα μιας ιδανικής κατάστασης, να κρυβόμαστε πίσω από μαξιμαλιστικά αιτήματα. Πρέπει, επιτέλους, να προχωρήσουμε σε πράξεις, με τις όποιες επιμέρους ατέλειες. Και, εφ’ όσον χρειαστεί, να προχωρήσουμε έγκαιρα στις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις» σημείωσε η κα Γκερέκου.
Προτάσεις Γκερέκου εγκρίθηκαν ως τροπολογίες
Η Α. Γκερέκου κατέθεσε βελτιώτικές προτάσεις για ενσωμάτωση στο νομοσχέδιο, οι οποίες έγιναν αποδεκτές με την μορφή τροπολογιών, μεταξύ των οποίων:
Η πρόβλεψη «ασφαλιστικών δικλείδων» απέναντι σε μια ενδεχόμενη προσχηματική κατασκευή γηπέδων γκολφ με απώτερο σκοπό την υπερδόμηση τουριστικών κατοικιών σε ένα Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα,
Η επέκταση στα σχολάζοντα ξενοδοχεία εντός σχεδίου πόλης και στα ξενοδοχεία τριών αστέρων – που αρχικά είχαν τεθεί εκτός – της δυνατότητας πώλησης και εκμίσθωσης τουριστικών κατοικιών στο πλαίσιο των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας.
Η εξειδίκευση των αρμοδιοτήτων της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων ώστε να περιλαμβάνουν μόνο μεγάλες τουριστικές επενδύσεις σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων 5 αστέρων, συνολικής δυναμικότητας άνω των 300 κλινών. Έτσι το Υπουργείο αποκτά πιο άμεση εποπτεία τουριστικών επενδύσεων των στρατηγικού χαρακτήρα που συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας των τουριστικών υποδομών,.
Η υπαγωγή στον ΕΟΤ, και όχι στο Υπουργείο Τουρισμού, όπως αρχικά προβλεπόταν, των τουριστικών εντεταλμένων που θα υπηρετήσουν σε χώρες όπου δεν υπάρχει γραφείο του ΕΟΤ. Έτσι ενισχύονται οι προϋποθέσεις καλύτερο συντονισμό και έλεγχο των ενεργειών προσέλκυσης τουριστών από το εξωτερικό,
Η επέκταση της δυνατότητας λειτουργικής ενοποίησης τουριστικών καταλυμάτων και στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα της ίδιας μορφής και κατάταξης σε κλειδιά, αντί της αρχικής πρόβλεψης για ενοποίηση μόνο των κυρίων τουριστικών καταλυμάτων. Με την προσθήκη αυτή και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων και επιπλωμένων δωματίων μπορούν να αναβαθμίσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες και υποδομές τους.
Η πρόβλεψη μεταβατικής διάταξης για εκείνα τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα, η διαδικασία αδειοδότησης των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη κατά τη δημοσίευση του νόμου, ώστε να μπορούν να υπαχθούν στις σχετικές διατάξεις του.
Η αλλαγή του τρόπου καθορισμού του ανταλλάγματος για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας από τους δήμους σε ξενοδοχεία, από το 1/5 της κατώτερης τιμής δίκλινου δωματίου επί τον αριθμό των κλινών, στο 1/4 της μέσης τιμής δίκλινου δωματίου (επί τον αριθμό των κλινών). Έτσι περιορίζεται η απώλεια εσόδων για τους δήμους αλλά και διατηρείται μειωμένη η αντίστοιχη δαπάνη για τα ξενοδοχεία που κάνουν χρήση αιγιαλού και παραλίας.
Τώρα, ώρα για άλλες ρυθμίσεις
Σημείωσε, τέλος, ότι μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε άλλα χρονίζοντα ζητήματα όπως η απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης, η θέσπιση κινήτρων για την απόσυρση ή την αλλαγή χρήσης «γερασμένων» τουριστικών καταλυμάτων, η αναμόρφωση του συστήματος κατηγοριοποίησης των κύριων και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων και η θεσμοθέτηση ειδικών μορφών Τουρισμού όπως ο Αγροτουρισμός και ο Τουρισμός Υπαίθρου.
Τελευταία σχόλια