Θέση για δύο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν πήρε ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο.
Για την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής δήλωσε:
«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν με ενδιαφέρει αν θα δημιουργηθούν 5, 6 13 ή 23 Δήμοι στην Κέρκυρα. Δεν έχω κανένα άγχος για καρέκλες και θέσεις. Με ενδιαφέρει όμως να ενισχυθεί και να τονωθεί ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης, που βουλιάζει. Να δούμε την μεταρρύθμιση και τις επικείμενες αλλαγές. Να τις δούμε όμως τεχνοκρατικά κι όχι ο καθένας να ζητά να χωριστεί η Κέρκυρα όπως τον βολεύει.
Ζητούν πολλοί να γίνουν 3 ή περισσότεροι Δήμοι. Να μοιραστούμε τι; Την κακομοιριά μας; Αυτή τη στιγμή παίρνουμε από τους ΚΑΠ 600.000 ευρώ το μήνα (με τις παρακρατήσεις από παλαιά χρέη κλπ) και 220.000 ευρώ από ΣΑΤΑ, που τώρα μειώθηκε στο μισό. Μοιράστε τα να δούμε τι αναλογεί σε 120 κοινότητες της Κέρκυρας. Θα φέρω ένα παράδειγμα. Ο Δήμος Κασσωπαίων, αν ήταν σήμερα ανεξάρτητος Δήμος, θα έπαιρνε 600.000 ευρώ και θα έπρεπε να δαπανήσει για προσωπικό κλπ. 900.000 ευρώ.
Επιπλέον, με ποιο θεσμικό πλαίσιο θα μοιραστούν ξανά οι εργαζόμενοι; Οι δομές που έχουμε φτιάξει, σε επίπεδο νομού (πολεοδομία, πολιτική προστασία κλπ.), πως θα χωριστούν; Χρειάζεται πρώτα από όλα να απαιτήσουμε όλοι μαζί τη θεσμική και οικονομική ενίσχυση της αυτοδιοίκησης. Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να ενισχυθούν και να δοθούν γενναίοι πόροι στα Τοπικά Συμβούλια για να αναλάβουν την καθημερινότητα και ο Δήμος να έχει τον στρατηγικό σχεδιασμό. Σήμερα βουλιάζουμε στην γραφειοκρατία, έχουμε συνεχή οικονομική αιμορραγία, μας αποψιλώνουν από προσωπικό. Αυτά πρέπει να συζητήσουμε και να λύσουμε πρώτα και μετά να δούμε όλα τα στοιχεία, να γίνει τεχνοκρατική προσέγγιση και να δούμε αν η Κέρκυρα πρέπει ή όχι να χωριστεί σε περισσότερους Δήμους. Να γίνει συνάντηση, να ακούσουμε και τον κόσμο και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα και προτάσεις. Γιατί έτσι όπως πάνε ο θεσμός δεν έχει τύχη και θα ψάχνουν στις εκλογές για υποψηφίους».
Όσο για τις θέσεις του Δημάρχου Κέρκυρας για την επιχειρούμενη εκποίηση δημόσιας περιουσίας στα όρια του Δήμου Κέρκυρας (λιμάνι, αεροδρόμιο κλπ), κι αφού είχε προηγηθεί διαλογική συζήτηση και τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων ήταν οι εξής:
«Όχι μόνο δεν είμαστε σύμφωνοι αλλά είμαστε κάθετα αντίθετοι στην εκποίηση – αξιοποίηση υποδομών, για τις οποίες έχουν δαπανηθεί δημόσια χρήματα ή έχουν χρησιμοποιηθεί χρήματα της ΕΕ. Το αεροδρόμιο της Κέρκυρας έχει αφεθεί στην τύχη του από την πολιτεία, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να οδηγείτε στην απαξίωση. Ο Δήμος Κέρκυρας έχει προσπαθήσει για την αναβάθμισή του, δίνοντας απαντήσεις σε χρόνια προβλήματα που έπρεπε να αναλάβει το κράτος. Έχουμε φτιάξει το αντλιοστάσιο από το 2007, έχουμε αναλάβει την υποχρέωση της τακτοποίησης της παράκαμψης αεροδρομίου, παρεμβαίνουμε στην καθαριότητα και όπου αλλού μας ζητηθεί συνδρομή. Θα επαναλάβω ότι πρέπει επιτέλους να δούμε το ζήτημα των ανταποδοτικών τελών. Δεν μπορούν μόνο να εισπράττουν και να μην προσφέρουν τίποτα στην πόλη και στους δημότες. Η απόφαση για εκποίηση του αερολιμένα δεν με καλύπτει ως Δήμαρχο, δεν με καλύπτει ως δημότη της Κέρκυρας. Ο όποιος ιδιώτης αναλάβει τη λειτουργία του αερολιμένα θα κληθεί να πάρει αποφάσεις που θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομική ζωή του τόπου. Είναι επικίνδυνο, είναι ρίσκο και είμαστε υποχρεωμένοι να αντισταθούμε καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι. Για παράδειγμα το «Ελ. Βενιζέλος» έχει γίνει ένα πανάκριβο αεροδρόμιο, πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν φύγει και έχουν προτιμήσει την Κωνσταντινούπολη λόγω αύξησης των τελών. Αυτό θέλουμε και για την Κέρκυρα; Προτείνω λοιπόν η εισήγησή μου αυτή να συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή, να συζητήσουμε και με τους επικεφαλής των παρατάξεων και να αποφασίσουμε για την επιβολή τέλους περιβάλλοντος για λιμάνι και αεροδρόμιο».
Τελευταία σχόλια