Στη συζήτηση τέθηκαν θέματα και ερωτήματα σχετικά με τις υποχρεώσεις και το σχεδιασμό της ΔΕΥΑΚ.
Για όμβρια, φρεάτια, εργατικές, δίκτυο
Συγκεκριμένα ο Γιώργος Ραιδεστινός έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα:
1. Τι έχει κάνει η ΔΕΥΑΚ σε σχέση με την υποχρέωσή της να καθαρίζει τους αγωγούς όμβριων υδάτων; Ποιά είναι η κατάσταση των αγωγών σε Γαρίτσα και Μαντούκι, περιοχές που συνήθως έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα; Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ έχουν πραγματοποιήσει καθαρισμούς των αγωγών, ζητήθηκε από τον κ. Πρόεδρο να πραγματοποιηθούν έλεγχοι, δεδομένου ότι έχουν διαπιστωθεί προβλήματα με φραγμένα φρεάτια, αλλά και επειδή η έξαρση των καιρικών φαινομένων κάνει την κατάσταση πολύ επικίνδυνη. Είναι, επίσης, αναγκαίος ο συντονισμός της ΔΕΥΑΚ με την Περιφέρεια αλλά και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου για καθαρισμό σε ρέματα, σούδες κλπ.
2. Γιατί δεν λειτουργούν, εδώ και πάνω από μια βδομάδα, οι Σταθμοί Αντίστροφης Όσμωσης στην Αγία Παρασκευή, τις Κουλίνες και τον Ποταμό, που εξυπηρετούν χιλιάδες δημότες μας; Πότε επιτέλους θα επαναλειτουργήσει ο σταθμός της Γαρίτσας;
3. Τι προτίθεται να κάνει η ΔΕΥΑΚ για την αξιοποίηση των 160.000 κ.μ. βρόχινου νερού της υδατοδεξαμενής Μοσχόπουλου στο δίκτυο νερού της περιοχής της Λευκίμμης;
4. Σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι εξαγγελίες της ΔΕΥΑΚ για αποκατάσταση του δικτύου μεταφοράς νερού από το Γαρδίκι, όπου οι απώλειες νερού είναι τραγικές;
5. Πότε και πώς θα ολοκληρωθεί η σύνδεση των Εργατικών Κατοικιών Αγίου Ιωάννη με το αποχετευτικό δίκτυο;
6. Πώς θα μπορέσει η ΔΕΥΑΚ να επεκτείνει τις δράσεις της, αξιοποιώντας και Ευρωπαϊκά κονδύλια, για να υπάρξει αγροτική υδροδότηση;
Για το σταθμό βιολογικού καθαρισμού
Επιπρόσθετα, ο Γιώργος Ραιδεστινός, κατά την συνάντηση:
Κατέθεσε τις ανησυχίες του για την κακή λειτουργία του βιολογικού σταθμού της πόλης, για τη μη λειτουργία βιολογικών σταθμών της περιφέρειας, για την ανάγκη διαχωρισμού του δικτύου όμβριων υδάτων από το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης (γεγονός που επιβαρύνει τη λειτουργία του βιολογικού σταθμού), για αναγκαία μέτρα που πρέπει από τώρα να πάρει η ΔΕΥΑΚ ώστε να μην παρουσιαστούν και το επόμενο καλοκαίρι παρόμοια προβλήματα διακοπών παροχής.
Αναφέρθηκε στο αίτημα να παρθούν μέτρα κατά της ανεξέλεγκτης ρίψης λυμάτων από εταιρίες ιδιωτών, που συνιστούν τεράστια οικολογική επιβάρυνση και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων.
Εξέφρασε, ακόμα μια φορά, την αντίθεσή του στην αύξηση της τιμής του νερού στην περιφέρεια του νησιού και την ανάγκη ακύρωσης των νέων τιμολογίων.
Τέλος, ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία ολοκλήρωσης του αποχετευτικού της Λευκίμμης και τους ημιτελείς βιολογικούς της περιφέρειας του νησιού.
Απαντήσεις περί κακής οικονομικής κατάστασης
Στα περισσότερα από τα ερωτήματα, η μόνιμη απάντηση-δικαιολογία του κ. Προέδρου της ΔΕΥΑΚ ήταν η κακή οικονομική κατάσταση της Εταιρείας. Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Ραιδεστινός, καμιά ουσιαστική απάντηση δεν δόθηκε για την καθυστέρηση έκδοσης λογαριασμών και για τους ανείσπρακτους λογαριασμούς από μεγάλους καταναλωτές και από οφειλέτες του Δημοσίου: «Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη οικονομική θέση της ΔΕΥΑΚ, ως αποτέλεσμα των περικοπών και των μνημονιακών πολιτικών. Παράλληλα, όμως, επισημαίνουμε ότι το πρόβλημα επιτείνεται από τη μη αποτελεσματική διαχείριση της εταιρείας. Η δημοτική αρχή και η Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ έχουν σαφώς ευθύνες για τη σημερινή δυσμενή κατάσταση.
Η ελλιπής χρηματοδότηση δεν μπορεί ν’ αποτελεί άλλοθι:
• Για το ότι χάνεται πάνω από 50% του νερού που αντλείται και δεν παίρνεται κάποιο μέτρο.
• Για το ότι δεν αποστέλλονται σε χιλιάδες καταναλωτές οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΚ και διαμορφώνεται ένας ολόκληρος στρατός οφειλετών.
• Για το ότι η ΔΕΥΑΚ δεν απαιτεί από το δημόσιο αυτά της οφείλουν οι υπηρεσίες του.
• Για το ότι η ΔΕΥΑΚ δεν προβαίνει σε αναμόρφωση των εξόδων της, στη λογική συμμαζέματός τους.
• Για το ότι, την ώρα που η ΔΕΥΑΚ αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, συνεχίζουν να εφαρμόζονται ψηφοθηρικές λογικές διαχείρισης.
• Για το ότι η ΔΕΥΑΚ προσδοκά μείωση του αριθμού των οφειλετών αυξάνοντας την τιμή του νερού.
Η Δημοτική μας παράταξη «
ΕΜΠΡΟΣ μ’ εσένα για την Κέρκυρα» τονίζει, για μια ακόμη φορά, ως βασική της θέση, ότι το νερό είναι βασικό κοινωνικό αγαθό, και δεν μπορεί κανείς να το στερήσει από τους συμπολίτες μας, ιδίως σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει χιλιάδες σε απόγνωση. Δεν αποδεχόμαστε καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση του νερού, καμία αύξηση στα τιμολόγια που επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα.
Η Δημοτική παράταξη “ΕΜΠΡΟΣ μ΄ εσένα γα την Κέρκυρα” δηλώνει ότι θα συνεχίσει να ελέγχει την πορεία της ΔΕΥΑΚ και να προτείνει λύσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών της».
Τελευταία σχόλια