Στην αρχή της συνεδρίασης του Περιφερειακού το Σάββατο, ήταν φανερή η προσπάθεια της ηγεσίας της Περιφέρειας να μην συζητηθεί το θέμα το οποίο είχε τεθεί από το προηγούμενο περιφερειακό πριν από μερικές εβδομάδες από τον επικεφαλής της Επτανσιακής Αναγέννησης Γιώργο Καλούδη, ωστόσο, είχε αναβληθεί για την με φυσική παρουσία συνεδρίαση που έγινε χθες, με μία υπόσχεση από πλευράς του Χρ. Σκούρτη στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης: ότι δεν θα εξέδιδε την απόφασή του σχετικά με το ποιες Κυριακές και σε ποιες ζώνες τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν στην Κέρκυρα.
Άλλα είχε υποσχεθεί!
Την υπόσχεσή του αυτή, όχι μόνο δεν την τήρησε αφού εξέδωσε την απόφαση μία μόλις ημέρα πριν (!), την Παρασκευή, αλλά φρόντισε κι όλας αν και ο ίδιος είναι ο αρμόδιος, να μην παρευρίσκεται στη συνεδρίαση του Σαββάτου για να παραστεί τη Δευτέρα (!) σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Ρωσία, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια.
Η απόφαση Σκούρτη εκδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Αντιπεριφερειάρχη στα ΜΜΕ της Κέρκυρας. Όμως, μέχρι τώρα, δεν έχει δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, περιλαμβάνει στην απόφαση αυτή μία παράγραφο που επιτρέπει τη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων 7 συγκεκριμένες Κυριακές του χρόνου, όπως προβλέπει η νομοθεσία, και απαγορεύει το άνοιγμα τις υπόλοιπες 47.
|
Θύελλα αντιδράσεων για διατύπωση… εκτός αρμοδιότητας
Η διατύπωση αυτή προκάλεσε και αυτή θύελλα αντιδράσεων, αφού ο κ. Σκούρτης εισέρχεται σε αρμοδιότητα που δεν είναι δική του (οι 7 Κυριακές αποτελούν πανελλαδικής ισχύος νόμο για όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα που έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν προαιρετικά).
Μετά από μεγάλη ένταση που επικράτησε στη συνεδρίαση, η απόφαση Σκούρτη τέθηκε σε ψηφοφορία στο Περιφερειακό, το οποίο με ψήφους 5 (!) συμβούλων της παράταξης Σπύρου και 9 της αντιπολίτευσης, την ανέτρεψε με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έκρηξη του Σπ. Σπύρου και την αποχώρηση του προέδρου του σώματος Νίκου Μηλιώτη επειδή… ανατραπηκε απόφαση που πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας!
Ποιοι ψήφισαν υπέρ, ποιοι κατά
Υπέρ της απόφασης Σκούρτη ψήφισαν μόνο 6 σύμβουλοι της παράταξης της πλειοψηφίας, οι Νίκος Μηλιώτης, Μαρία Καταβάτη, Αιμιλία Μόσχου, Γιάννης Μαλακάσης, Δημοσθένης Σκληρός και Τζόγια Γρουζή.
Από την άλλη πλευρά, υπέρ της απόρριψης της απόφασης Σκούρτη, ψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Χρήστος Άνθης, Αμαλία Μακρή (η οποία μάλιστα μετέφερε στο σώμα τις αποφάσεις όλων των οργάνων των επαγγελματιών της Κέρκυρας), Αμαλία Λούβρου, Γιώργος Κάφυρης και Δημήτρης Κλουδας, ενώ από την αντιπολίτευση οι Ηλίας Μπεριάτος, Γιώργος Καρύδης (ο οποίος έκανε μία νομικά τεκμηριωμένη εισήγηση για να ανατρέψει την εγκυρότητα της απόφασης του αντιπεριφερειάρχη), Ανδρομάχη Δαγκλή, Γιώργος Καλούδης (που έφερε ως επικεφαλής της Επτανησιακής Αναγέννησης το θέμα στο Περιφερειακό), Μάκης Φόρτες, Θεόδωρος Γουλής, Γιάννης Κορφιάτης, Δημήτρης Ματζουράτος και ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
Με το ψήφισμα που εξέδωσε τελικά κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο καλεί τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας να ανακαλέσουν την απόφασή τους με την οποία αναφέρονται στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις 7 Κυριακές το χρόνο.
Ο Μηλιώτης αποχώρησε
Σαφώς εκνευρισμένος από την εξέλιξη της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού αποχώρησε (!) από τη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να αναλάβει προεδρεύουσα η αντιπρόεδρος του σώματος Ανδρομάχη Δαγκλή και να μην διακοπεί η συνεδρίαση, όπως εκδήλωσαν ορισμένοι από την πλειοψηφία την επιθυμία να γίνει!
Πολιτικό «χαστούκι»
Εξοργισμένος εμφανίστηκε από την απόφαση αλλά και από την τροπή που πήρε η συνεδρίαση, δεχόμενος ένα ηχηρό πολιτικό «χαστούκι» από δικούς του συμβούλους, ο Σπύρος Σπύρου ήταν προκλητικός στη συνέχεια της συζήτησης για άλλα θέματα, με αποτέλεσμα να μην αποφευχθούν οι στιγμές έντασης με πολλούς συμβούλους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Ματζουράτο, Φόρτε, Καλούδη κ.α.).
Αν και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει εκδώσει πολλά δελτία Τύπου για άλλα θέματα του Περιφερειακού Συμβουλίου, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ουδεμία ανακοίνωση για το θέμα των Κυριακών, για την απόφαση που εκδόθηκε από τον Χρήστο Σκούρτη αλλά και την απόφαση που κατά πλειοψηφία πήρε το σώμα…
Επιχείρηση… συσκότισης;
Ας σημειωθεί ότι το βίντεο με τη μετάδοση του Περιφερειακού Συμβουλίου του Σαββάτου το οποίο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από την ανάθεση που έχει κάνει η Περιφέρεια στο ιδιωτικό συνεργείο που το καλύπτει, θα πρέπει να είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο στους πολίτες και τους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης, δεν υπάρχει, σε αντίθεση με προηγούμενες συνεδριάσεις που «ανέβαιναν» ταυτόχρονα με τη ζωντανή μετάδοση. Αναρτήθηκε μόνο μία ώρα (!!!) της συνεδρίασης της Παρασκευής από τις 5 συνολικά που διήρκησε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Τυχαίο;
Ας σημειωθεί ότι η ανάρτηση ολόκληρης της συνεδρίασης αποτελεί συμβατική υποχρέωση του εν λόγω έργου που πληρώνει η Περιφέρεια…
Γιατί αυτή η παράγραφος;
Η επιμονή Σκούρτη αφενός να εκδώσει απόφαση μία ημέρα πριν
(!) τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό και αφού είχαν προηγηθεί δύο μήνες διαβούλευσης αλλά και το να συμπεριλάβει παράγραφο που να αναφέρεται στην λειτουργία καταστημάτων για 7 Κυριακές του χρόνου, ήταν τα δύο σημεία που προκάλεσαν την έκρηξη της αντιπολίτευσης αλλά και συμβούλων της συμπολίτευσης.
Όπως σχολίαζαν στο CorfuPress.com στελέχη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, προκαλεί απορία η σπουδή να συμπεριλάβει παράγραφο για τις 7 Κυριακές που, ούτως ή άλλως, δεν έχει ουδεμία αρμοδιότητα για αυτές. Οι ίδιοι σύμβουλοι εξέφρασαν την άποψη ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας ενδέχεται να επιχειρήσει να περάσει σε ευθύτερο χρόνο νέα αλλαγή με την οποία να δώσει τη δυνατότητα στα καταστήματα της Κέρκυρας να ανοίγουν και άλλες Κυριακές μέσα στο χρόνο, πλην των 7 που προβλέπει η παράγραφος 1 του άρθρου 16 του νόμου 4177/2013.
Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Σκούρτης σε δηλώσεις του στο Ράδιο Επτάνησα το μεσημέρι της Παρασκευής, υπογράμμισε ότι η δική του η άποψη είναι υπέρ του να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα και τις Κυριακές. Προσέθεσε ότι η αρνητική απόφαση για τις 47 Κυριακές το χρόνο εκδόθηκε επειδή Εμπορικός Σύλλογος, Επιμελητήριο και σωματεία εργαζομένων τάχθηκαν ενάντια σε μία τέτοια προοπτική, άφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο στο μέλλον ενδέχεται να τροποποιηθεί η απόφασή του αυτή!
Τι λέει η νομοθεσία
Το CorfuPress.com παραθέτει το άρθρο 16 του νόμου 4177/2013 που προβλέπει τα παρακάτω:
α) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των χρονικών περιόδων της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του παρόντος νόμου. Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή.
β) Τις 2 Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.
γ) Την Κυριακή των Βαΐων.
2. Με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται εντός διαστήματος 3 μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, ορίζονται οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των αναφερομένων στην παράγραφο 1 λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
α) τα εμπορικά καταστήματα να έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στο λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι 250 m2,
β) να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise),
γ) να μην λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου κατάστημα εντός καταστήματος (shops-in-a-shop) και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.
Εφόσον η προθεσμία των 3 μηνών του προηγούμενου εδαφίου παρέλθει άπρακτη, ο Αντιπεριφερειάρχης υπέχει πειθαρχική ευθύνη σύμφωνα με τα άρθρα 233 και 234 του νόμου 3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α?2010).
Η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη δύναται να αναθεωρείται ετησίως, με απόφαση που εκδίδεται κατά το μήνα Ιανουάριο και πρώτη εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2015. Εάν δεν εκδοθεί η απόφαση, ισχύει η προηγούμενη ρύθμιση.
3. α. Με την επιφύλαξη των ειδικώς οριζομένων για τα καταστήματα που αναφέρονται στο άρθρο 42 του νόμου 1892/1990 (ΦΕΚ 101/Α/1990) και στο άρθρο 14 του νόμου 2194/1994 (ΦΕΚ 34/Α/1994), κατά τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου, εφαρμόζεται το πλαίσιο του ωραρίου του άρθρου 23 του νόμου 2224/1994, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 12 του νόμου 3377/2005 (ΦΕΚ 202/Α/2005).
β. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 23 του νόμου 2224/1994, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 12 του νόμου 3377/2005, αντικαθίσταται ως εξής:
{Το ανωτέρω πλαίσιο ωραρίου καθορίζεται για τις καθημερινές ημέρες μέχρι την 21:00 ώρα, το Σάββατο μέχρι την 20:00 ώρα και την Κυριακή από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00.}
Τελευταία σχόλια