Συγκεκριμένα, σε αυτήν, τονίζει τα ακόλουθα:
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση είναι συνέχεια των αντιδραστικών αλλαγών στην εκπαίδευση – από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο – και υπηρετεί τις στρατηγικές στοχεύσεις Ε. Ε. – επιχειρηματικών ομίλων για τη διαμόρφωση φθηνού ευέλικτου και χωρίς δικαιώματα εργατικού δυναμικού, την εξυπηρέτηση των αναγκών της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Διαμορφώνει ένα Λύκειο με υποβαθμισμένο τον αυτοτελή μορφωτικό του ρόλο και με εντονότερο το χαρακτήρα του ως προθάλαμου είτε της Ανώτατης Εκπαίδευσης, είτε της πρώιμης εκμετάλλευσης των παιδιών μέσω της γενίκευσης της μαθητείας.
Βασικές στοχεύσεις και πλευρές του «Νέου Λυκείου» είναι:
-Οι νέοι μεγαλύτεροι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση που σηματοδοτούν την προσπάθεια του κεφαλαίου να σπρωχτούν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας από πιο νωρίς στην υποβαθμισμένη ψευτοκατάρτιση, για να γίνουν ακόμα πιο φθηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό. Στερείται ακόμα πιο νωρίς από τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας η αναγκαία για τη σημερινή εποχή γενική μόρφωση ως υπόβαθρο για κάθε μελλοντική επαγγελματική επιλογή.
-Μέσα από ένα πλήθος εξεταστικών φραγμών από πολύ νωρίς, μετατρέπεται το Λύκειο ακόμα πιο έντονα σε εξεταστικό κέντρο που θα είναι πιο στενά προσαρμοσμένο στη διαδικασία πρόσβασης σε ΑΕΙ – ΤΕΙ ( κύκλοι σπουδών, πιστωτικές μονάδες, κ.ά.). Ο συνυπολογισμός του βαθμού από την Α’ τάξη και οι προαγωγικές εξετάσεις σε όλες τις τάξεις από δεξαμενή θεμάτων θα κρατήσουν ισχυρή την παραπαιδεία των φροντιστηρίων και την οικονομική αιμορραγία των λαϊκών οικογενειών. Ο προσδιορισμός της ύλης θεματολογικά από τον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων, αλλά και ο ρόλος των ΑΕΙ στον προσδιορισμό συντελεστή βαρύτητας σε ένα μάθημα, ανοίγουν το δρόμο για τη διαφοροποίηση του Λυκείου, την κατάργηση του ενιαίου σχολικού βιβλίου.
-Διατηρείται ο αναχρονιστικός διαχωρισμός μεταξύ Γενικού – Επαγγελματικού Λυκείου. Η επιλογή κλάδου και η εισαγωγή θεμάτων πανελλαδικού χαρακτήρα από τράπεζα θεμάτων στα ΕΠΑΛ από την πρώτη κιόλας τάξη, επιδιώκει να στρέψει μαζικά τα παιδιά στις σχολές κατάρτισης, που είναι ο κατεξοχήν χώρος μαθητείας στην εκμετάλλευση. Η επέκταση της μαθητείας η οποία μέχρι σήμερα εφαρμοζόταν μόνο στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ, γενικεύεται πλέον στο σύνολο των σχολών κατάρτισης, πολλαπλασιάζοντας έτσι τον αριθμό των νέων που γίνονται πάμφθηνη εργατική δύναμη για τις επιχειρήσεις. Αυτή δεν συνιστά λύση στην ανεργία, δεν ικανοποιεί το δικαίωμα για εργασία με δικαιώματα.
-Η μη τυπική εκπαίδευση, με τις μεταγυμνασιακές σχολές κατάρτισης (ΣΕΚ), τα ΙΕΚ, τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, συγκροτείται ως ο κατεξοχήν χώρος παρέμβασης των επιχειρήσεων, μαζική δεξαμενή φθηνών και ευέλικτων εργαζομένων, που, μέσω της πιστοποίησης των επιχειρήσεων, θα βολοδέρνουν διά βίου ανάμεσα στην υποαπασχόληση και την ανεργία. Οσον αφορά τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) που παίρνουν τη θέση των ΕΠΑΣ, όπως φαίνεται από το πρόγραμμα σπουδών τους, οι νέοι και οι νέες που θα γράφονται σε αυτές μετά το Γυμνάσιο θα οδηγούνται στην πράξη εκτός σχολικής εκπαίδευσης.
Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν το ναυάγιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής και την προσαρμογή του σχολείου στις επιδιώξεις των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, στην πρώιμη εκμετάλλευση και την τζάμπα παιδική εργασία.
Η «κινητικότητα» των μαθητών, δηλαδή η βίαιη απώθησή τους έξω από το Λύκειο και το ΕΠΑΛ, προϋποθέτει και την «κινητικότητα» των εκπαιδευτικών, το ξεθεμελίωμα της μονιμότητας. Να γιατί προωθούνται η κινητικότητα, η κατάργηση της οργανικότητας, οι απολύσεις. Προσαρμόζουν το σχολείο, όλο το Δημόσιο Τομέα, ώστε να υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα, τα κέρδη των βιομηχάνων και των εφοπλιστών.
Άρρηκτη πλευρά των αλλαγών αυτών ήταν και είναι η ιδεολογική χειραγώγηση της νεολαίας (ευρωπαϊκά προγράμματα, βιβλία, κ.τ.λ.) για να μη σηκώνει κεφάλι, να μην αμφισβητεί, να μην οργανώνεται και διεκδικεί. Η καπιταλιστική κρίση και τα μνημόνια αξιοποιούνται για να προχωρήσουν βίαια και να εδραιωθούν αυτές οι προαποφασισμένες και αντιδραστικές στοχεύσεις του κεφαλαίου στη χώρα μας.
Απάντηση στην αγωνία του λαού για να μορφωθούν τα παιδιά του δεν μπορεί να δώσει η ψεύτικη αντιπαράθεση στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ και των επιχειρήσεων. Απάντηση στον αντιεκπαιδευτικό οδοστρωτήρα μπο
ρεί να δώσει ο ενιαίος αγώνας εργαζομένων, μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, ενάντια στις επιταγές Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΟΟΣΑ – πλουτοκρατίας.
Χρειάζεται το Π.Σ. να συμπορευτεί με όλο το λαό στον αγώνα και στην οργάνωση της πάλης για να μην περάσει η αντιλαϊκή, αντιδραστική ανατροπή στο σχολείο, διεκδικώντας:
Οι εξετάσεις στο σχολείο να έχουν μόνο ενδοσχολικό προαγωγικό χαρακτήρα. “Οχι” στις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις.
Πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε ΑΕΙ – ΤΕΙ αποκλειστικά με την ευθύνη του κράτους και όχι των πανεπιστημίων.
Απεριόριστη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών προτίμησης και επανάληψης της διαδικασίας όσες φορές θέλει ο υποψήφιος.
Κατοχύρωση βαθμολογίας, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους εργαζόμενους μαθητές και τα παιδιά ειδικών κατηγοριών (ΑΜΕΑ, μειονότητα, μετανάστες, κ.λπ.).
Αποδέσμευση του προγράμματος και της λειτουργίας του Λυκείου από τη διαδικασία επιλογής για τα ΑΕΙ – ΤΕΙ. Κατάργηση κάθε διαχωρισμού και πρόωρου προσανατολισμού (Γενικό Λύκειο, ΕΠΑΛ, κατευθύνσεις κ.λπ.).
Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα. Καμία πιστοποίηση, κατάργηση του έτους μαθητείας. Όχι τζάμπα εργασία για τους τραπεζίτες και τους εργοδότες. Πρακτική εξάσκηση ενταγμένη οργανικά στο πρόγραμμα σπουδών και το επάγγελμα, τουλάχιστον με 751 ευρώ (μικτά)
Κανένα σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς και βιβλία. Χρηματοδότηση τώρα των Σχολικών Επιτροπών. Δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Ένα γεύμα για τους μαθητές με ευθύνη και τη χρηματοδότηση των Δήμων.
Κανένα παιδί έξω από το σχολείο, κανένα παιδί στο έγκλημα της παιδικής εργασίας και της ψευτοκατάρτισης. Κανένα νήπιο, κανένα βρέφος έξω από τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς..
Κατάργηση του ορίου ηλικίας που απαγορεύει την πρόσβαση στα νυχτερινά λύκεια. Ανεμπόδιστη πρόσβαση στα νυχτερινά σχολεία.
Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.
Σχολείο Δωδεκάχρονο ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά που θα τα μορφώνει και δε θα τα εξοντώνει, που θα ικανοποιεί τις μορφωτικές ανάγκες τους. Μετά το ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο όλοι οι μαθητές να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης είτε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είτε στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση.
Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των γονιών. Ούτε ένα παιδί χωρίς εμβολιασμό και κάρτα Υγείας. Ενα δωρεάν γεύμα για όλα τα παιδιά.
Καμιά τάξη πάνω από 20 μαθητές.
Καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα. Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους.
Τελευταία σχόλια