Τόσο για το εκλογικό σύστημα, όσο και για τον εν γένει θεσμό της Αυτοδιοίκησης.
Αναλυτικά:
«ΜΕ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»
Μετά τη φάση των διαρροών και της έντονης φημολογίας ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο, οι οποίες θα ισχύσουν από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές το Μάιο του 2014, περάσαμε στη δεύτερη φάση, όπου πλέον ο ίδιος ο υπουργός εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, επιβεβαιώνει με δημόσιες δηλώσεις του την πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγή του τρόπου εκλογής Δημάρχων και Δημοτικών συμβούλων.
Οι καλοπροαίρετες αλλαγές και γενικά οι διορθωτικές κινήσεις όταν έχουν σκοπό να βελτιώσουν τα κακώς κείμενα, είναι δείγμα ωριμότητας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, απλά κοροϊδεύουν για μια ακόμη φορά, βαφτίζοντας τα «πασαλείμματα», μεταρρυθμίσεις και επιχειρώντας να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Προβλήματα που σχετίζονται με το «εύρος» και την ουσία της αποκέντρωσης και της μεταβίβασης εξουσιών και οικονομικών πόρων στη Τ.Α.
Τα κακώς κείμενα στην τοπική αυτοδιοίκηση ασφαλώς δεν βρίσκονται στον τρόπο εκλογής των δημοτικών αρχών, ούτε και διορθώνονται με την αλλαγή του. Βεβαίως η απλή αναλογική αποτελεί πάγια διεκδίκηση της Αυτοδιοίκησης, αλλά προέχουν άλλα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την ενίσχυση του θεσμού με αρμοδιότητες και πόρους.
Η Δύναμη Παρέμβασης ως δημοτική κίνηση απαιτεί και προτρέπει την πολιτεία να ασχοληθεί περισσότερο με θέματα ουσίας και λιγότερο με επικοινωνιακά τρυκ τα οποία πλέον δεν εντυπωσιάζουν κανένα.
Το έργο των φραγμάτων και οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε να μαζευτεί το χάος που δημιούργησε ο Καλλικράτης είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του νησιού μας, ενώ δεν αφορά απολύτως κανέναν ο τρόπος εκλογής των δημοτικών αρχών. Και αν η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει παρά να μεριμνήσει ώστε:
1. Να αποδοθούν οι από το 1989 θεσμοθετημένοι πόροι προς την Τ. Α.
2. Να σταματήσει να υποχρεώνει την Τ.Α. σε οικονομική αφυδάτωση παρακρατώντας τον πλούτο που παράγεται τοπικά.
3. Να σταματήσει να συμπεριφέρεται με προκλητικό τρόπο όπως πρόσφατα που καταργήθηκαν δομές απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία μιας πόλης, όπως η δημοτική αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες, οδηγώντας έτσι στην απαξίωση του θεσμού.
4. Να καταργήσει το πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό σύστημα ελέγχου δια μέσου του οποίου ελέγχει όχι μόνο τη νομιμότητα των αποφάσεων, όπως κανονικά θα έπρεπε, άλλα και τη σκοπιμότητα!! Καταργώντας έτσι την ανεξαρτησία της Τ.Α. Παρά τα όσα ρητά το σύνταγμα ορίζει για την οικονομική αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο της Τ.Α.
Ας γίνει επιτέλους κατανοητό ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομικό πόλεμο και κατοχή. Δεν είναι ώρα για ασκήσεις επί χάρτου. Με πυροτεχνήματα δεν λύνονται προβλήματα. Χωρίς σοβαρότητα και κινήσεις ουσίας δεν υπάρχει περίπτωση να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τον τόπο.
Τελευταία σχόλια