Το Διεθνές Σεμινάριο συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Διάσκεψη των Παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης.
Το σκεπτικό
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης-14ης Δεκεμβρίου 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει μία στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου πριν από τα τέλη του 2014. Σε συνέχεια αυτής της απόφασης, θα διεξαχθεί, στο πλαίσιο του σεμιναρίου, μία συζήτηση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, σχετικά με τους σκοπούς και τα μέσα, ώστε η σχεδιαζόμενη μακροπεριφερειακή στρατηγική να επιφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα στην περιοχή Αδριατικής και Ιονίου. Ο στόχος του σεμιναρίου είναι διττός, η ενημέρωση και η προετοιμασία των διαφόρων δρώντων σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της εν λόγω διακρατικής, μακροπεριφερειακής στρατηγικής, ώστε να αναληφθούν δράσεις που θα ευνοούν την ανάπτυξη και την απασχόληση στις συγκεκριμένες περιοχές.
Στο σεμινάριο αναμένεται να παραστούν προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των εθνικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και του ιδιωτικού τομέα. Το ακροατήριο θα προέρχεται από τις χώρες της περιοχής Αδριατικής και Ιονίου, την Κύπρο και τη Μάλτα.
Διαβούλευση
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο του Διεθνούς σεμιναρίου της CPMR (Conference of Peripheral Maritime Regions), θα πραγματοποιήσει διάσκεψη-διαβούλευση για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική της ευρύτερης περιφέρειας Αδριατικής – Ιονίου, με στόχο την ενημέρωση για τη Στρατηγική και την εμπλοκή των ελληνικών Περιφερειών στην πρωτοβουλία αυτή.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής, το Υπουργείο έχει αναλάβει την προετοιμασία και το συντονισμό του πυλώνα που αφορά στην προώθηση της καινοτόμου θαλάσσιας ανάπτυξης και της ανάπτυξης της αλιείας (Driving innovative, maritime and marine growth).
Η στρατηγική επικεντρώνεται σε ζητήματα κοινού περιφερειακού ενδιαφέροντος και δομείται στους εξής τέσσερις πυλώνες α) καινοτόμος θαλάσσια και παράκτια ανάπτυξη β) συνδεσιμότητα γ) διατήρηση, προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος και δ) αύξηση της ελκυστικότητας της περιφέρειας. Ως οριζόντια ζητήματα εξετάζονται α) η έρευνα και η καινοτομία και β) η δημιουργία και ανάπτυξη διαχειριστικών/ διοικητικών ικανοτήτων (capacity building).
Στις 6 – 7 Φεβρουαρίου 2014 η χώρα μας θα φιλοξενήσει, στην Αθήνα, μεγάλη ειδική εκδήλωση (big event), κατά την οποία θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα της ως άνω διαβούλευσης των τεσσάρων τομέων //πυλώνων της Στρατηγικής. Σε συνέχεια αυτής, η Επιτροπή, θα συντάξει την Ανακοίνωση για τη Στρατηγική ΕΕ για την Αδριατική Θάλασσά και το Ιόνιο Πέλαγος καθώς και το πρόγραμμα της στρατηγικής.
Τελευταία σχόλια