Συγκεκριμένα, για το θέμα της αναθεώρησης του “Καλλικράτη” ο κ. Γκίκας υπογράμμισε τα εξής:
«Όπως έχει αναφέρει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα σε συνεντεύξεις του ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την αλλαγή του χωροταξικού για τους μεγάλους νησιωτικούς Δήμους. Είχα μάλιστα την ευκαιρία χθες σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Υπουργό, να το επιβεβαιώσω. Από την αρχή που ετέθη το θέμα του χωροταξικού, έχω δηλώσει ότι θεωρώ τη δημιουργία τριών ή τεσσάρων Δήμων στην Κέρκυρα, ένα πιο λειτουργικό σχήμα το οποίο θα υπηρετεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα τους πολίτες. Συνεπώς η απόφαση της κυβέρνησης συνιστά μια θετική εξέλιξη. Βεβαίως ο νόμος για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» θα πρέπει να διασφαλίζει και να εξασφαλίζει την βιωσιμότητα των νέων Δήμων, άλλως χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, η μεταρρύθμιση θα είναι θνησιγενής.
Επιθυμώ επίσης να αναφερθώ και στο ζήτημα των Διαποντίων Νήσων. Έχω πολλές φορές δηλώσει, ότι για Εθνικούς, αλλά και για ουσιαστικούς λόγους, είμαι υπέρ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Δήμου Διαποντίων Νήσων. Αν και απ’ ότι διαρρέεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, το θέμα παραμένει ανοικτό και η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Για το λόγο αυτό απέστειλα σχετική επιστολή στον κ. Μιχελάκη. Πάντως – και μιλώντας με αρκετούς φίλους από τα Διαπόντια – σε περίπτωση που η προσπάθεια για το Δήμο Διαποντίων δεν ευδοκιμήσει, η υπαγωγή των νησιών στον κεντρικό Δήμο (πόλη) προτιμάται από την ένταξή τους στο Δήμο του Βορρά. Βεβαίως όλα αυτά θα συζητηθούν εν εκτάσει τις επόμενες ημέρες.»
Για τη δίκη Τσοχατζόπουλου
Ο Στ. Γκίκας έκανε δηλώσεις και για την καταδίκη του πρ. ΥΕΘΑ Άκη Τσοχατζόπουλου.
Συγκεκριμένα, ανέφερε την ύπαρξη αμφισβητούμενων και «αμαρτωλών» αμυντικών συμβάσεων και τόνισε ότι επήλθε επιτέλους δικαιοσύνη.
Αναλυτικά, τόνισε πως:
«Θεωρώ ότι επήλθε επιτέλους Δικαιοσύνη. Οι άνθρωποι αυτοί προέβησαν σε έκνομες ενέργειες, πήραν παράνομες μίζες εκατομμυρίων και φόρτωσαν τον Ελληνικό λαό με αμφισβητούμενες και «αμαρτωλές» αμυντικές συμβάσεις που μια δεκαετία μετά, παρόλο που έχουμε πληρώσει πακτωλούς χρημάτων, δεν έχουν ολοκληρωθεί. Η σύμβαση των υποβρυχίων τ. 214 είναι π.χ., μια απ’ αυτές. Να θυμίσω επίσης, ότι την πενταετία πριν το Μνημόνιο, δηλαδή 2006 – 2010, πληρώσαμε μόνο για αγορές οπλικών συστημάτων που έγιναν την περίοδο 1996 – 2004, πάνω από 8.5 δις ευρώ! Βλέπετε, αγοράζαμε π.χ. το 1998 το τάδε οπλικό σύστημα και οι πληρωμές μετακυλύονταν για την επόμενη δεκαετία… Να πως φτάσαμε ως εδώ!».
Τελευταία σχόλια