Το σχέδιο νόμου, που κυκλοφόρησε ως non paper, λίγες ημέρες πριν τεθεί προς διαβούλευση στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, και προβλέπει τη διάσπαση της Κέρκυρας και της Λέσβου, προσέκρουσε στις αντιδράσεις των αιρετών.
Ως φυσική συνέπεια η ακύρωση της συζήτησής του στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ, μετά από αίτημα του ίδιου του κ. Μιχελάκη, χωρίς να διευκρινίζεται πότε θα επανατεθεί προς διαβούλευση!
Οι αντιδράσεις
Το βήμα πίσω από τον Υπουργό Εσωτερικών έγινε εξαιτίας των αντιδράσεων που προήλθαν τόσο από αιρετούς της αυτοδιοίκησης κυρίως στην Κέρκυρα όσο και από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο φαίνεται ότι πιάστηκε στον ύπνο. Η εσπευσμένη ανακοίνωση της απόφασης της ΝΔ για διάσπαση Λέσβου και Κέρκυρας δημιούργησε καταρχήν αλγεινή εντύπωση για την απουσία κάθε ίχνους διαβούλευσης με τις τοπικές αρχές αλλά πολύ περισσότερο με τις τοπικές κοινωνίες. Η εντύπωση που έμεινε είναι ότι η απόφαση για δημιουργία 3 Δήμων στην Κέρκυρα και άλλων τόσων στην Λέσβο εκπορεύτηκε από τις κομματικές οργανώσεις των νησιών, που εζήλωσαν τη «δόξα» του ΠΑΣΟΚ στη δημιουργία (τότε) του Καποδίστρια…
Με τούτα και με εκείνα οι αντιδράσεις που ξέσπασαν θα έπρεπε να είναι αναμενόμενες στο γαλάζιο στρατόπεδο, που είδε ακόμη και τους κυβερνητικούς εταίρους του στο ΠΑΣΟΚ να μιλούν για ρουσφέτια και κομματικά παιχνίδια λίγο πριν τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση.
Και τώρα;
Πάντως ο Υπουργός κ. Μιχελάκης άρχισε να παίρνει πίσω τα περί απόφασης για διασπάσεις Δήμων σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό αθηναϊκό σταθμό μιλώντας πλέον για ενδεχόμενο που πάντως θα συζητηθεί με τις τοπικές κοινωνίες και την ΚΕΔΕ. Και μετά την απόσυρση του νομοσχεδίου από την συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών της ΚΕΔΕ και καθώς βρισκόμαστε μόλις 7 μήνες πριν τις εκλογές (διάστημα ασφυκτικό για την εφαρμογή της όποιας απόφασης) αρχίζουν να εμφανίζονται σενάρια ότι πιθανόν να μην υπάρξει τελικά καμία αλλαγή στον Καλλικράτη ή ότι θα εμφανιστεί το νομοσχέδιο με διορθώσεις, περιλαμβάνοντας αλλαγές και στη Ρόδο, ενδεχομένως και στη Χίο… Πιέσεις υπάρχουν και για τα δύο σενάρια, οπότε όλα είναι πιθανά.
Αλλαγές όχι μόνο στα νησιά
Οι αυτοδιοικητικοί έχουν ένα πρόσθετο λόγο να εμφανίζονται κουμπωμένοι. Πέραν του αιφνιδιασμού και παρά τις διαβεβαιώσεις Μιχελάκη ότι δεν θα αλλάξει ο Καλλικράτης, το σχέδιο νόμου ανάβει πράσινο φως, εκτός από το σπάσιμο μεγάλων νησιών και για τροποποίηση των διοικητικών ορίων κάποιων Δήμων. Κι αυτό γιατί περιλαμβάνει ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες κάποια δημοτική ενότητα (πρώην δήμος που συνενώθηκε με τον «Καλλικράτη») μπορεί να αποφασίσει για την ένταξή της σε άλλον δήμο από αυτόν στον οποίο σήμερα υπάγεται.
Αυτές οι ρυθμίσεις, αν εφαρμοστούν, αναμένεται να επηρεάσουν δήμους άνω των 100.000 κατοίκων και συγκεκριμένα Αθήνα, Πειραιάς, Περιστέρι, Νίκαια, Αχαρνές, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Πάτρα, Λάρισα, Βόλος, Χαλκίδα, Ρόδος, Κέρκυρα, Κορδελιό – Εύοσμος και Ιωάννινα.
Μία από τα ίδια
Κι έτσι, ενώ δεν υπήρχε κανένα αίτημα από την ΚΕΔΕ για αλλαγή στα διοικητικά όρια οι αλλαγές στον Καλλικράτη περιορίζονται σε αυτό, χωρίς καμία πρόβλεψη για τις πραγματικές ανάγκες σε πόρους και θεσμικά ζητήματα, χωρίς πρόβλεψη για τις κοινωνικές δομές – σήμερα πιο αναγκαίες από ποτέ. Χωρίς εντέλει καμία πρόβλεψη για τους δημότες. Αρκεί η κάλπη του Μάη να αναδείξει τους εκλεκτούς της παρέας του κ. Μιχελάκη…
Τελευταία σχόλια