Και μέχρι αυτή τη στιγμή οι συνήθως “ψυχροί” Γερμανοί κατάφεραν να “σπάσουν” όχι μία, αλλά δύο φορές μία παράδοση ετών. Συγκεκριμένα, αν και δέκα ημέρες πριν τις εκλογές δεν μεταδίδονται σφυγμομετρήσεις για να μην επηρεάζονται οι ψηφοφόροι, αυτή τη φορά, λιγότερο από 72 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι δημοσκοπήσεις δίνουν και παίρνουν ποντάροντας στο 1/4 των ψηφορόρων που, όπως έχει αποδειχθεί από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις , αποφασίζει την τελευταία στιγμή ποιον θα ψηφίσει.
Αυτή είναι η μία παράδοση που “έσπασε”. Η δεύτερη αφορά στην “αυλαία” της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία είθισται να πέφτει δύο 24ωρα πριν τις εκλογές , δηλαδή σήμερα το απόγευμα. Ωστόσο, αυτή τη φορά και, βλέποντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που προαναγγέλλουν ανατροπές μετά την 22α Σεπτεμβρίου στο γερμανικό κοινοβούλιο, οι αρχηγοί των κομμάτων του CDU και του SPD “οργώνουν” μεγάλες πόλεις της Γερμανίας σε μία ύστατη προσπάθεια να αλιεύσουν ψήφους.
Η “σιδηρά κυρία”, Ανγκελα Μέρκελ δίνει το “παρών” στο Αμβούργο και το Βερολίνο με τον πολιτικό της αντίπαλο και υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ, να προτιμά την γερμανική πρωτεύουσα. Ο εκνευρισμός και στα δύο “στρατόπεδα” είναι έκδηλος και ενισχύεται από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που προεξοφλούν ότι η μάχη της Κυριακής θα είναι για γερά νεύρα.
Η δεύτερη δημόσια τηλεόραση μετέδωσε πριν από λίγες ώρες νέα δημοσκόπηση που “δείχνει” οριακή πλειοψηφία για τον κυβερνητικό συνασπισμό (45,5%) με το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών να μπαίνει στη Βουλή (5,5%), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να καταλαμβάνει 27%, τους Πράσινους να συγκεντρώνουν 9%, το κόμμα “Η Αριστερά” να κυμαίνεται γύρω στο 8,5% και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα “Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία ” (AfD) να συγκεντρώνει 4% και να μένει εκτός.
Ωστόσο, χθες δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild έδινε στο κόμμα 5% και μαζί εισιτήριο εισόδου στη γερμανική βουλή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του εν λόγω ινστιτούτου Χέρμαν Μπίνκερτ, όσοι δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν το AfD, απείχαν σε ποσοστό 28% από τις προηγούμενες εκλογές .
Η σημασία των γερμανικών εκλογών για τις Βρυξέλλες
Την ίδια ώρα η Ευρώπη στο σύνολό της παρακολουθεί με έκδηλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη γερμανική πολιτική σκηνή. Ιδιαιτέρως στις Βρυξέλλες, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι προσδίδουν ιδιαίτερο βάρος στα κελεύσματα των Γερμανών και στα αποτελέσματα της κάλπης, αφού η σύνθεση του ερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία θα διαμορφώσει ως ένα σημείο και την πολιτική του Βερολίνου έναντι των εταίρων του.
Το κυρίαρχο ερώτημα εστιάζεται στο ποιός θα είναι ο έταιρος της Μέρκελ στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού. Το τοπίο διακρίνεται αρκετά ομιχλώδες μετά την δήλωση του αρχηγού του Σοσιαλοδημοκρατικού κόμματος (SPD) Πεερ Στάινμπρουκ πως δεν θα δεχθεί συνεργασία σε ένα μεγάλο συνασπισμό με το CDU. Από την άλλη πλευρά στις Βρυξέλλες το ενδιαφέρον κορυφώνεται ιδιαίτερα μετά τις αποτυχίες του τωρινού έταιρου του CDU, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), στις κάλπες.
Ποιά είναι όμως η σημασία των Γερμανικών εκλογών για τα Ευρωπαϊκά όργανα; Σαφώς η επιλογή του κυβερνητικού εταίρου του CDU θα διαμορφώσει – σε ένα ποσοστό – τη πολιτική της Άγκελα Μέρκελ στην Ευρώπη. Μια πιθανή συνεργασία για παράδειγμα με τους Γερμανούς Πράσινους θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ατζέντα του Πράσινου κόμματος Ευρώπης στις επικείμενες Ευρωεκλογές και στην δυναμική τους στα Ευρωπαϊκά όργανα.
Επίσης η άνοδος του Ευρωσκεπτικιστικού κόμματος της Γερμανίας, AfD, προκαλεί ανησυχία στους κύκλους των Βρυξελλών αλλά και στη Γερμανία. Το AfD ξεπέρασε το 5% ψήφων στη Βαυαρία που χρειάζεται ένα κόμμα για να μπεί στη βουλή, και προκάλεσε τη μήνη του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας Βολφγκανγκ Σόιμπλε, που τους χαρακτήρισε επικίνδυνους για την ευημερία της Γερμανίας.
Τέλος, οι Έλληνες ευρωβουλευτές από την πλευρά τους παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ιδιαίτερα ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας τον Ιανουάριο.
Πηγή: protothema.gr
Τελευταία σχόλια