Αυτό τουλάχιστον αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Επενδυτής» αυτό το Σαββατοκύριακο, σε ρεπορτάζ με τίτλο «ποιοι είναι οι φορείς της υγείας όπου θα εφαρμοστεί η κινητικότητα». Μάλιστα, η εφημερίδα παραθέτει και πίνακα με 30 νοσηλευτικά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα, όπου λόγω χαμηλής πληρότητας σε ασθενείς σε σχέση με τα κρεβάτια τους, θα ενταχθούν στη «δεξαμενή» για την άντληση εργαζομένων προς διαθεσιμότητα ή και απολύσεις…
Κατά την εφημερίδα, η πρώτη φουρνιά με 1.250 εργαζομένους θα πρέπει υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη του έτους και η δεύτερη την επόμενη χρονιά.
Τι λέει για την Κέρκυρα
Ο πίνακας με τα νοσοκομεία δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά για τα στοιχεία και την επεξεργασία τους από το Υπουργείο Υγείας, αφού παρουσιάζει νοσοκομεία στα οποία στις βασικές κλινικές τους δεν μπορείς να βρεις κρεβάτι, ως ούτε λίγο, ούτε πολύ, άδεια!
Στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, ο πίνακας που έχει καταρτίσει το Υπουργείο εμφανίζει ότι το 2012 είχε ποσοστό κάλυψης κλινών 25,38%, όπου σε 208 κρεβάτια νοσηλεύτηκαν 7064 ασθενείς.
Δεν γίνεται κανένας διαχωρισμός ούτε στις κλινικές όπου η πληρότητα ξεπερνά το απόλυτο (χειρουργική, καρδιολογική), ούτε στην θερινή με τη χειμερινή περίοδο που αλλάζουν οι ανάγκες, ούτε στην κάλυψη αναγκών για κρεβάτια σε κλινικές όπου λόγω νησιωτικότητας επιβάλλεται να υπάρχουν ακόμα και αν δεν είναι συνεχώς γεμάτα, ούτε βέβαια στη δραματική έλλειψη προσωπικού το οποίο δεν επαρκεί όχι για τα 208 κρεβάτια αλλά ούτε για τα μισά από αυτά…
Στην ίδια λίστα συμπεριλαμβάνονται τα νησιωτικά νοσοκομεία του Ληξουρίου και της Λευκάδας, αλλά και μεγαθήρια (που κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχει θέμα… κάλυψης κλινών αφού είναι συνεχώς γεμάτα) όπως το Τζάνειο στον Πειραιά και το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Κέρκυρας
Γενική συνέλευση στην οποία αποφάσισαν ομόφωνα τη συμμετοχή στην απεργία του κλάδου τους, πραγματοποίησαν οι εργαζομενοι στο ΕΣΥ στην Κέρκυρα ενώ αρκετοί από αυτούς δήλωσαν ότι θα μεταβούν την Τετάρτη, ημέρα της απεργίας, στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο έξω από το Υπουργείο Υγείας.
Στο ψήφισμα που εξέδωσαν ζητούν μεταξύ άλλων την παραίτηση της διοίκησης του νοσοκομείου «ως συμμέτοχης και συνυπεύθυνης στην υγειονομική διάλυση ,εκτιμώντας πως η εμμονή της να αποκρύπτει την ανεπάρκεια και να ωραιοποιεί τη μιζέρια , συμβάλει στην αποδυνάμωση της διεκδικητικότητας».
Το ψήφισμα
H επίθεση κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας , τους υγειονομικούς και όλο τον ελληνικό λαό , αποκτά τεράστιες διαστάσεις και συντελεί στην περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης.Η απόφαση της τρόικας και των εντελοδόχων της, για καταργήσεις-συγχωνεύσεις -κλεισίματα δομών υγείας,τμημάτων,κέντρων υγείας και νοσοκομείων , αλλά και για μετακινήσεις-διαθεσιμότητες -απολύσεις υγειονομικών είναι το χαριστικό χτύπημα σε ένα ΕΣΥ που βρίσκετα ήδη σε οριακή κατάσταση.
Είναι σαφές ότι ο ανομολόγητος στόχος της πολιτικής που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο της Υγείας είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση . Ήδη στο νοσοκομείο μας , όπως και σε όλη την Ελλάδα ,ιδωτικά συνεργεία λυμαίνονται το χώρο της καθαριότητας,της φύλαξης ,της πληροφορικής ενώ από μερίας Υπουργού Υγείας με αφορμή το περιβόητο πολυνομοσχέδιο εξαγγέλθηκε ότι και το καθαρά κλινικό έργο θα υπόκειται πλέον σε ”λογιστικό” έλεγχο μέσω ιδιωτικών συνεργείων.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας ”Επενδυτής” που φέρει το νοσοκομείο της Κέρκυρας στην πρώτη σειρά όσων ιδρυμάτων χαρακτηρίζοτναι με χαμηλή κάλυψη, κάνοντας προφανέστατα χρήση ψευδών και κατασκευασμένων στοιχείων , και κατατάσσοντας τους εργαζόμενους στην προοπτική της κινητικότητας -απόλυσης , είναι άκρως ύποπτο και πεπτοφαλαγγίτικης λογικής.Το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας του νομού έχουν ήδη υποστεί δραματικές μειώσεις σε προσωπικό και χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια. Το προσωπικό παραμένει αριθμητικά στα επίπεδα του…. 1990! , ενώ ο προυπολογισμός έχει κατρακυλήσει από 30 εκ ευρώ το 2010 σε … 8 εκ για το 2012!
Η έλλειψη κατά 60% του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού ,και κατά 40% του ιατρικού γίνεται εντονότερη εν μέσω τουριστικής περιόδου. Η οικονομική ,σωματική κα ψυχολογική εξάντληση του προσωπικού επιδεινώνετα εν μέσω τουριστικής περιόδου , χωρίς να διαφαίνεται καμία προσπάθεια ανακούφισης. Το μοναδικό νοσοκομείο ενός από τα μεγαλύτερα νησιά της χώρας στηρίζεται σε υπεράνθρωπες προσπάθειες ανθρώπων που δουλεύουν με χρωστούμενα ρεπό και χωρίς άδεια από το 2012.
Η συνέχιση της παράνομης λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών παρά τις συνεχείς καταγγελίς και προτάσεις , δημιουργεί καθημερινά οξύτατο πρόβλημα στη διαχείρηση των εκτάκτων περιστατικών.
Η πλημμελής σε αριθμό αλλά και ελλιπής από ειδικότητα εφημέρευση , καθιστά την παροχή υπηρεσιών υγείας επισφαλή.Η στάση των αρμόδιων οργάνων , επιστημονικού συμβουλίου και διεύθυνσης ιατρικής υπηρεσίας να μην παίρνουν θέση στα προβλήματα και να συναινούν χωρίς αντίδραση στην αυθαίρετη μετατροπή των εφημεριών από ενεργείς σε ετοιμότητα με καθαρά λογιστικά κριτήρια, χαρακτηρίζονται από ανοχή και ενοχή στη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Τους καλούμε έστω και τώρα να πάρουν θέση.
Τα Κ.Υ. του νομού υποστελεχώνονται στα πλαίσια της αποψίλωσης της Πρωτοβάθμιας Υγείας, με Γενικούς και αγροτικούς ιατρούς να καλούνται να καλύψουν παράτυπα τα κενά στο νοσοκομείο.
Η διαρκής έλλειψη υγειονομικού υλικού καθιστά εναγώνια την καθημερινή προσπάθεια του προσωπικού να εξασφαλισθούν τα απαραιτήτως αναγκαία για τη νοσηλεία.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
1. Τη συμμετοχή μας στην Πανελλαδική Πανυγειονομική Απεργία της 24/7 και τη μετάβαση στην Αθήνα όσων περισσότερων συνάδελφων μπορούμε ώστε να και συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο στο Υπουργείου Υγείας.
2. Τη κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων με μορφές αγώνα που θα αποφασιστούν συλλογικά
3. Τη συνεχή και με κάθε τρόπο ενημέρωση και κάλεσμα σε συμπαράταξη του Κερκυαικού λαού.
4. Την προτροπή προς παραίτηση τόσο του επιστημονικού συμβουλίου όσο και των διευθυντών ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το έγκλημα που συντελείται εις βάρος του κερκυαικού λαού.
5. Την παραίτηση της διοίκησης του νοσοκομείου ως συμμέτοχης και συνυπεύθυνης στην υγειονομική διάλυση ,εκτιμώντας πως η εμμονή της να αποκρύπτει την ανεπάρκεια και να ωραιοποιεί τη μιζέρια , συμβάλει στην αποδυνάμωση της διεκδικητικότητας.
6. Την επίδοση του παραπάνω ψηφίσματος στα θεσμικά όργανα του νοσοκομείου, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση , το Υπουργείου υγείας και τα ΜΜΕ προς δημοσίευση.
Τελευταία σχόλια