Μαζί με τα «ορφανά», παίρνει την εν δυνάμει δυνατότητα να αποκτήσει την ιδιοκτησία οποιουδήποτε κομματιού των ακτών και των παραλιών της Κέρκυρας, αρκεί με ένα μικροέργο ή παρέμβαση να το βαφτίσει… «λιμενική εγκατάσταση»!
«Επικίνδυνη και αναποτελεσματική λύση»
Ο δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής, σε μία υψηλών τόνων επιστολή του βάλλει κατά του Υπουργού Ναυτιλίας για την απόφασή του να παραχωρήσει τα 30 περίπου «ορφανά» λιμάνια της Κέρκυρας στον ΟΛΚΕ, χαρακτηρίζοντας τη λύση που επιλέχθηκε ως την «πλέον επικίνδυνη και αναποτελεσματική για την επίλυση του προβλήματος διαχείριση και συντήρησης των μικρών λιμανιών».
Με απόφαση… Χρυσοχοΐδη
Ο κ. Τρεπεκλής, αναφέρεται σε απόφαση του τότε Υπουργού Ανάπτυξης και Ναυτιλίας το 2011 (Μιχάλη Χρυσοχοΐδη) η οποία επανέφερε τα όρια της λιμενικής ζώνης σε αυτά που ίσχυαν το 1993. Με τον τρόπο αυτό, τα όρια δικαιοδοσίας του ΟΛΚΕ επεκτείνονται στα παράλια ολοκλήρου του νομού Κέρκυρας και των όποιων λιμενικών εγκαταστάσεων στο μέλλον επιθυμεί ο οργανισμός να κατασκευάσει.
Κάθε καημός (ιδιώτη) και… λιμάνι!
Με απλά λόγια, αν πλέον η όποια διοίκηση του ΟΛΚΕ, σημερινή ή μελλοντική, ή η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ που θα θελήσει να ξεπουλήσει μία παραλία ή ένα κομμάτι ακτής σε έναν ιδιώτη για να δώσει υπεραξία σε ένα ακίνητο που εκποιεί (π.χ. Ίσσος ή Ερημίτης), τότε με το «τρικ» της δημιουργίας ενός μικρού λιμανιού ή αγκυροβολίου στο σημείο που επιθυμεί, το χαρακτηρίζει «λιμενική εγκατάσταση» και το παίρνει στην ιδιοκτησία του. Για να το δώσει «πακέτο» με το υπόλοιπο ακίνητο στη συνέχεια!
Και εδώ, ο Άδωνις μπροστά μας!!!
Την απόφαση είχε στηρίξει στη Βουλή ο τότε Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο συμμετοχής του ΛΑΟΣ όπου άνηκε ο νυν υπουργός της Υγείας, στην κυβέρνηση… Μάλιστα, τόσο ο κ. Τρεπεκλής με επιστολή του τότε όσο και το δημοτικό συμβούλιο είχαν επισημάνει τον κίνδυνο που ενέχει για τα παράλια της Κέρκυρας η απόφαση ενώ είχε ζητήσει τη δημιουργία δημοτικού λιμενικού ταμείου.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε απαντήσει στις 28 Νοεμβρίου του 2011 στη Βουλή σε ερώτηση που του είχε υποβάλλει για το θέμα ο τότε βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους. Απάντηση που, όπως σημείωνε το CorfuPress.com στο ρεπορτάζ του, αντί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση είχε μάλλον θολώσει τα νερά: «Η απάντηση που πήρα από τις υπηρεσίες -και την λέω σ’ εσάς, γιατί δεν έχω προλάβει να τη στείλω στον ίδιο- είναι η εξής: Ο καθορισμός και η εξομοίωση χώρων σε ζώνη λιμένα συνιστά μία εδαφική και θαλάσσια περιοχή, μέσα στην οποία το διοικητικό όργανο, εν προκειμένω ο Οργανισμός Λιμένος Κερκύρας ΑΕ, ασκεί την καθ’ ύλην αρμοδιότητά του και στηρίζεται στη σχέση των θεμάτων που υπάγονται στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα προς ορισμένο τόπο. Δηλαδή, η έννοια της περιοχής δικαιοδοσίας δεν ταυτίζεται με την περιοχή αρμοδιότητας του Οργανισμού. Τι θέλω να πω μ’ αυτό; Δεν έχει παραχωρηθεί τίποτα επιπλέον, όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, στον ΟΛΚΕ. Απλώς του έχει δοθεί το δικαίωμα να ασκεί τις αρμοδιότητές του. Το λέω για να μην γίνει παρεξήγηση στον τοπικό Τύπο και χρωστώ την απάντηση αυτή στον κύριο Δήμαρχο Κερκύρας, που ήρθε στο γραφείο και μου έθεσε και αυτό το θέμα», είχε δηλώσει ο Άδωνις…
ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος για ξεπουλημα
Το παράδειγμα αυτό χρησιμοποίησε και ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Νότιας Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ασπιώτης, ο οποίος μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Επτάνησα, έκανε λόγο για κίνδυνο για το λιμάνι της Λευκίμμης. Κατά τον κ. Ασπιώτη, η εγκατάσταση βρίσκεται σήμερα σε κακή κατάσταση αφού έχει να συντηρηθεί πάνω από τρία χρόνια και η λιμενολεκάνη της έχει προσχωθεί σε μεγάλο μέρος της με φύκια. Το ΤΑΙΠΕΔ όχι μόνο είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει έργα συντήρησης και αποκατάστασης, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μελλοντική ιδιωτικοποίησή του με ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία της περιοχής…
Τρεπεκλής: Ποια δαπάνη, χωρίς ανταποδοτικότητα;
Στην επιστολή του προς το Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλής τον κατηγορεί ότι αδιαφόρησε τόσο για την πρόταση για δημουργία δημοτικού λιμενικού ταμείου και παρέβλεψε ακόμα και την αντιπρόταση του Υπουργείου για ίδρυση Ειδικής Δ/νσης Λιμενικών Εγκαταστάσεων στο Δήμο: «Εσείς αφού παραβλέψατε όλα τα παραπάνω, πολύ φοβάμαι ότι επιλέξατε ως λύση την πλέον εύκολη για σας αλλά συγχρόνως και την πλέον επικίνδυνη και αναποτελεσματική για την επίλυση του προβλήματος, παραχωρώντας τη διαχείριση και συντήρηση των μικρών λιμανιών στον ΟΛΚΕ ΑΕ».
Εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν ο ΟΛΚΕ υπό την αυστηρή παρακολούθηση του ΤΑΙΠΕΔ δεν θα αποκλείει οποιαδήποτε δαπάνη συντήρησης των μικρών λιμανιών, αφού δεν θα στοιχειοθετείται η αρχή της ανταποδοτικότητας.
Τον καλεί, δε, «έστω και την ύστατη στιγμή» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει να επανεξετάσει την απόφαση συνυπολογίζοντας την ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση του νησιού: «Σε άλλη περίπτωση ελλοχεύει κίνδυνος αποψίλωσης της Κέρκυρας από τις καθημερινές χρήσεις μιας νησιωτικής περιοχής, με ότι αυτό συνεπάγεται».
Διαβάστε:
Θόλωσε περισσότερο τα νερά τη σχέση ΟΛΚΕ – παραλιών ο Άδωνης…
Συνάντηση Τρεπεκλή – Άδωνη για τα περί δικαιοδοσίας του ΟΛΚΕ στα παράλια της Κέρκυρας
Δήμος Κέρκυρας: Εν αναμονή της απάντησης Άδωνη για λιμάνια, λιμενική ζώνη
Η επιστολή Τρεπεκλή στο Μ. Βαρβιτσιώτη
«Κύριε Υπουργέ, με την πρόσφατη, με αριθμ. πρωτ. 83978/27.9.2013, επιστολή μου, σας είχα επισημάνει τα κυριότερα προβλήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου σας και ζητούσα τη βοήθειά σας για την επίλυσή τους.
Πρώτο εξ’ αυτών ιεραρχικά, ήταν ο ορισμός Φορέα Διαχείρισης των Λιμενικών Εγκαταστάσεων του Δήμου Κέρκυρας, για το οποίο σας ανέφερα χαρακτηριστικά: «Εμείς ως Δήμος Κέρκυρας ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ λύσεις (Σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου) και ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑΜΕ προτάσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας για ίδρυση Ειδικής Δ/νσης Λιμενικών Εγκαταστάσεων στο Δήμο, ώστε επιτέλους να οριστεί Φορέας Διαχείρισης και συντήρησης των μικρών λιμανιών».
Εσείς αφού παραβλέψατε όλα τα παραπάνω, πολύ φοβάμαι ότι επιλέξατε ως λύση την πλέον εύκολη για σας αλλά συγχρόνως και την πλέον επικίνδυνη και αναποτελεσματική για την επίλυση του προβλήματος, παραχωρώντας τη διαχείριση και συντήρηση των μικρών λιμανιών στον ΟΛΚΕ ΑΕ.
Με την απόφασή σας αυτή, ο ΟΛΚΕ ΑΕ και κατ’ επέκταση το ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ καθίσταται ιδιοκτήτης όλων των υφισταμένων λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού αλλά και σε συνδυασμό, με την αριθ. πρωτ. 8322/11.2.2011 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (που επανέφερε τα όρια της Λιμενικής Ζώνης σ’ αυτά που περιγράφονται στο άρθρο 2 του υπ’ αριθμ. 390/20.9.19993(ΤΑ-Ρ65) ΠΔ) και των μελλοντικών λιμενικών εγκαταστάσεων, αφού τα όρια δικαιοδοσίας του ΟΛΚΕ ΑΕ επεκτείνονται στα παράλια ολοκλήρου του Νομού Κέρκυρας.
Επίσης αγνοήσατε ότι ο ΟΛΚΕ ΑΕ λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και υπό την αυστηρή παρακολούθηση του ΤΑΙΠΕΔ που συμμετέχει στο Δ.Σ. της Ανωνύμου Εταιρείας και θα αποκλείει οποιαδήποτε δαπάνη συντήρησης των μικρών λιμανιών, αφού δεν θα στοιχειοθετείται η αρχή της ανταποδοτικότητας.
Κύριε Υπουργέ,
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και έχει επί τριετίας απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο έχει εκφράσει την ανησυχία του, για το μέλλον των λιμανιών και της παράκτιας ζώνης της Κέρκυρας. Έχοντας αγωνιστεί επί τριετίας με την επίλυση του προβλήματος, πολύ φοβάμαι ότι πολύ γρήγορα θα επιβεβαιωθεί η αδυναμία εφαρμογής της απόφασης του Υπουργείου σας στην καθημερινότητα των μικρών λιμανιών, αλλά και η επικινδυνότητά της, αφού μ’ αυτήν ολοκληρώνεται η παράδοση ολόκληρης της παράκτιας ζώνης του Νησιού στο ΤΑΙΠΕΔ.
Σας επισυνάπτω, ακόμη μια φορά, την επιστολή που σας είχα απευθύνει, την 27η Σεπτεμβρίου 2013, πιστεύοντας ότι θα την λάβετε σοβαρά υπόψη σας και γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, έστω και την ύστατη στιγμή σας καλώ να επανεξετάσετε την απόφασή σας αυτή και να προβείτε σε τροποποιήσεις παραμέτρων που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, συνυπολογίζοντας την ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση του νησιού. Σε άλλη περίπτωση ελλοχεύει κίνδυνος αποψίλωσης της Κέρκυρας από τις καθημερινές χρήσεις μιας νησιωτικής περιοχής, με ότι αυτό συνεπάγεται».
Τελευταία σχόλια