Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει «απορρίψει», χωρίς να συζητήσει, την (780 σελίδων) μελέτη τροποποίησης του Χωροταξικού Ιονίων Νήσων. «Όχι που σημαίνει ναι»; Πρόσφατα η συζήτηση μεταφέρθηκε στην… Αθήνα(!) με μορφή «σεμιναρίου». Άδηλο αν υιοθετήθηκαν, έστω, οι ενστάσεις του προ μηνών Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο Σύλλογος επιχειρεί μία τομή στη χωροταξική θεώρηση των Ιονίων Νήσων, που είναι πάγια προσκολλημένη σε μια «στερηανή» αντίληψη. Δεν αντιμετωπίζει ενοχικά τη νησιωτική φύση, ούτε μία «περιφερειακότητα» που διαβάζεται ως νέα «κεντρικότητα». Εμβαθύνουμε
(1) Στο πώς η «νησιωτικότητα» επιβάλλει νέο διοικητικό χάρτη (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νήσων) και νέο χάρτη «Υδατικών Διαμερισμάτων» της χώρας.
(2) Στη «Μακροπεριφέρεια» Αδριατικής-Ιονίου, που φωτίζει την «κεντρική» θέση της ΠΙΝ και ειδικά της Κέρκυρας σε ένα πεδίο εφαρμογής ευρωπαϊκών στρατηγικών αιχμής.
(3) Στην «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική» και τον «Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό» της Ε.Ε. – πολιτικές ζωτικές για τους νησιώτες: συγκοινωνίες, «μεταφορικό ισοδύναμο», Διευρωπαϊκά Δίκτυα, υδρογονάνθρακες, θέματα μικρών νησιών, προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος, αειφορία αλιείας κ.ά.
(4) Στη μη-εφαρμογή της «πολυκεντρικότητας», όσο περιφερειακά κέντρα αναπαράγουν το υδροκεφαλικό ελλαδικό μοντέλο: η Κέρκυρα, ως συμμετρικός για την ευρύτερη περιοχή αστικός πόλος, είναι κεφάλαιο της Περιφέρειας.
(5) Στις «Πολυκεντρικές Αστικές Περιοχές» που μπορούν να δημιουργηθούν στη Λευκάδα και στην πόλη της Κέρκυρας, με μία νέα λειτουργική, και όχι φοβική, σχέση με τα παράλια (Ηγουμενίτσα, Άγιοι Σαράντα).
(6) Στην κατοχύρωση φυσικών και ανθρωπογενών προστατευόμενων περιοχών (NATURA 2000, UNESCO) και την ίδρυση «Διασυνοριακού Οικολογικού Πάρκου» στο Βόρειο Στενό.
(7) Στην αναδιάρθρωση του Κερκυραϊκού Ελαιώνα, με οριοθέτηση παραγωγικού-αισθητικού ελαιώνα, αντιμετώπιση της εγκατάλειψης και της ξύλευσης.
(8) Στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πρωτογενούς Τομέα, που, με «εργαλεία» το Ινστιτούτο Ελαίας και βιώσιμους Συνεταιρισμούς, μπορεί να καθιερώσει το Κερκυραϊκό Ελαιόλαδο (τυποποίηση-πιστοποίηση-προώθηση και βιολογικό λάδι), και να οργανώσει τη σταδιακή μετάβαση σε ένα μοντέλο πολυκαλλιέργειας αντί μονοκαλλιέργειας.
Τελευταία σχόλια