Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Τέτοιες μεθοδεύσεις, είτε ως αυτόνομες πρωτοβουλίες τοπικού αντιδημάρχου(!), είτε, χείρου χειρότερα, ως έκφραση πολιτικής του Δήμου(;), δεν επιτρέπουν κριτική στα όρια της ευπρέπειας. Δεν τιμούν κανέναν Κερκυραίο…
Το κτήριο αυτό δεν είναι το οποιοδήποτε «κέλυφος». Είναι οργανικό και αναπόσπαστο μέρος του Σχολικού Μουσείου. Το παλιό δημοτικό του Σκριπερού που έπαψε να λειτουργεί το 2007 είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα σχολείου των αρχών του 20ού αι. Οικοδομήθηκε μεταξύ 1906-1911 ως «μονοτάξιο διδακτήριο», κατά το πρότυπο που καθιέρωσε το 1898 το Υπουργείο Παιδείας σε σχέδια του νομομηχανικού Δ. Καλλία. Ευτυχώς, ακριβώς χάρη στη συνέχιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας του ως μουσείο, το σχολείο παραμένει σε εξαιρετική κατάσταση ενώ στον αύλειο χώρο πίσω του έχει προστεθεί υπαίθριο θέατρο.
Για τη χρήση του κτηρίου ισχύουν συγκεκριμένοι περιορισμοί που δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν από τους εμπνευστές της στέγασης δημόσιας (διοικητικής) υπηρεσίας:
(α) Το σχολείο του Σκριπερού είναι κτήριο με προβλεπόμενη χρήση αποκλειστικά σχολική. Η λειτουργία του ως Σχολικό Μουσείο πληροί την προϋπόθεση – που είναι απαγορευτική για τη στέγαση διοικητικών υπηρεσιών. Άλλωστε το Μουσείο, που συγκροτήθηκε από το 2008 με πρωτοβουλία του Κερκυραίου εκπαιδευτικού Γ. Πρίφτη, θεσμοθετήθηκε ναι μεν από τον τότε Δήμο Παλαιοκαστριτών, αλλά από κοινού με την Α’/βάθμια Εκπαίδευση και με τη στήριξη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α’/βάθμιας.
(β) Με την Απόφαση 3-76/05-03-2012 το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας έχει παραχωρήσει ομόφωνα (και παρουσία του νυν επισπεύδοντος αντιδημάρχου!) το Σχολείο στο ΝΠΔΔ Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Κέρκυρας (ΔΟΠΑΠ). Οι σκοποί του συγκεκριμένου ΝΠ δεν περιλαμβάνουν τη στέγαση διοικητικών υπηρεσιών [Αριθμ. 41108, ΦΕΚ 1565Β/27-6-2011], αλλά, και ρητά, τη «δημιουργία και λειτουργία στις δημοτικές ενότητες του Δήμου […] μουσείων ή εκθέσεων.»
Για το ΔΣ
ο πρόεδρος
Αριστοτέλης Κοσκινάς
Τελευταία σχόλια