Εκπρόσωποι από τη συνέλευση των 21 πρωτοβάθμιων σωματείων της Κέρκυρας που συναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας για να διοργανώσουν κινητοποιήσεις διεκδίκησης αναβάθμισης του νοσοκομείου και στελέχωσής του με προσωπικό, επισκέφθηκαν το πρωί τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων στο γραφείο του για να του εκθέσουν τα γεγονότα όπως οι ίδιοι οι ιατροί τα βίωσαν.
Στη συζήτηση, εκτός του Α. Γεωργόπουλου, συμμετείχε εκπρόσωπος των νοσηλευτών και των εργαζομένων, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, η πρόεδρος των δασκάλων, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΕΜΠΡΟΣ κ.α.
Σπύρου: Γιατί παρεμποδίσατε τον έλεγχο;
Παρά τις γραπτές απαντήσεις και ανακοινώσεις των ίδιων των συναδέλφων ιατρών του κ. Σπύρου (οι οποίοι έχουν εκδώσει αναλυτικό, «λεπτό προς λεπτό» χρονολόγιο του τι συνέβη το απόγευμα της Πέμπτης στο νοσοκομείο) έδειξε να υιοθετεί τις «καταγγελίες» του Υπουργού Υγείας ότι δήθεν παρεμποδίστηκε ο έλεγχος. Επικαλέστηκε πολλές φορές τις τηλεοπτικές εικόνες που προέβαλλαν αθηναϊκά κανάλια, τα οποία, φευ, ψευδώς έλεγαν ότι απεικόνιζαν προπηλακισμό των ελεγκτών ενώ στην πραγματικότητα την ώρα της λήψης, οι ελεγκτές είχαν ήδη φύγει και οι εικόνες έδειχναν την αστυνομία να παρεμποδίζει τους ανθρώπους να βγουν απο το νοσοκομείο και αστυνομικό να βιαιοπραγεί κατά του δημοσιογράφου του CorfuPress.com. Ειδικά για το τελευταίο το οποίο έχουν μέχρι στιγμής καταγγείλει πολλοί φορείς, κόμματα, πολιτικοί και βουλευτές, ο Περιφερειάρχης δεν είχε να κάνει κανένα σχόλιο…
Διασυρθήκαμε λόγω… «καουμπόιδων και νταήδων»!
Ο κ. Σπύρου υποστήριξε ότι κακώς δεν επετράπη να γίνει ο έλεγχος στο νοσοκομείο και πως οι συνδικαλιστές θα έπρεπε πρώτα να περιμένουν να τελειώσουν οι ελεγκτές και μετά να τους εκθέσουν και αυτοί από την πλευρά τους τα προβλήματα του νοσοκομείου.
Υποστήριξε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι πολιτικοί της Κέρκυρας γνωρίζουν τα προβλήματα του νοσηλευτικού καταστήματος και πιέζουν για την επίλυσή τους, κάνοντας ωστόσο λόγο αρκετές φορές για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και τις δεδομένες σημερινές συνθήκες. Αναρωτήθηκε πως γίνεται να δημιουργείται πρόβλημα στην Κέρκυρα και όχι στην υπόλοιπη Ελλάδα που αντιμετωπίζει τα ίδια ζητήματα (παρά το γεγονός ότι διαμαρτυρίες των εργαζομένων προκάλεσαν οι ελεγκτές σε πολλά από τα νοσοκομεία στα οποία έχουν μέχρι σήμερα πάει σε Αθήνα, Θεσσαλία, Κρήτη, Αιγαίο κλπ.) ενώ μίλησε για διασυρμό του νοσοκομείου της Κέρκυρας από τα τηλεοπτικά πλάνα που έκαναν τους τηλεθεατές της υπόλοιπης Ελλάδας να μιλάνε για τους «καουμπόιδες και νταήδες» τους Κερκυραίους!
Καμία θέση για την ΕΔΕ και την πειθαρχική δίωξη
Στήριξε πολλές φορές τη διαδικασία ελέγχου των νοσοκομείων αναφέροντας ότι το κράτος έχει δικαίωμα από το νόμο να κάνει επιθεώρηση παντού, ενώ σε επισήμανση του προέδρου της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας Α. Γεωργόπουλου ότι οι συνδικαλιστές γιατροί έχουν… ήδη απολυθεί από τον Α. Γεωργιάδη δια τηλεοράσεως, δεν θέλησε να πάρει θέση παραπέμποντας για τα πειθαρχικά στο Υπουργείο και αρκούμενος να πει γενικά ότι οι ιατροί του νοσοκομείου κάνουν υπεράνθρωπο αγώνα και πως ο κ. Γεωργόπουλος είναι γνωστό πως έχει μεγάλη επιστημονική επάρκεια…
Ας σημειωθεί ότι ο σημερινός Περιφερειάρχης είναι γνώστης των ζητημάτων της υγείας της Κέρκυρας, καθώς εκτός του ότι και ο ίδιος είναι ιατρός, έχει διατελέσει ο τελευταίος πρόεδρος της ΔΥΠΕ Ιονίων Νήσων, μέχρι την κατάργησή της και την ένταξη της Κέρκυρας στην υγειονομική περιφέρεια με έδρα την Πάτρα το 2006 και έχει και ο ίδιος διαχειριστεί τα προβλήματα του νοσοκομείου και τις καθυστερήσεις στην ανέγερση και λειτουργία του νέου κτιρίου.
Ο διάλογος Σπύρου με τους εκπροσώπους των σωματείων
Ο διάλογος του κ. Σπύρου με τους εκπρόσωπους των πρωτοβάθμιων σωματείων έχει ως εξής: «Οι επιθεωρητές, αυτοί που ήρθαν να ελέγξουν, πήγαν, απ΄ οτι ξέρω από τον κ. Κάντα, στο γραφείο του, και με τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων τους συνόδευσε εκεί που ήθελαν να πάνε και ακολουθούνταν αυτή η διαδικασία, η οποία διαφαινόταν –χωρίς να το ξέρουμε και εμείς- ότι θα ολοκληρωνόταν όπως είχαν δικαίωμα, και κάποια στιγμή θα γινόταν, φαντάζομαι, μία συζήτηση για το τι διαπιστώνουν, τι λείπουν τι θα πρόσθεταν οι εργαζόμενοι, οι συνδικαλιστές, που λείπουν στο νοσοκομείο πάρα πολλά πράγματα ώστε και αυτά να καταγραφούν», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.
Στο σημείο αυτό επιχείρησε να κάνει παρέμβαση ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Νίκος Μεταλληνός, δεν τον άφησε ωστόσο ο Περιφερειάρχης λέγοντας «άσε να πούμε για την παιδεία, άμα είναι».
Συνεχίζοντας ο κ. Σπύρου είπε ότι θέλει να καταλάβει που είναι το πρόβλημα: «Διότι αν μου λέτε ως πρόβλημα ότι δεν θέλουμε να ξαναπατήσει ο ελεγκτής πουθενά, να βγάλουμε ένα νόμο».
Ο Σπύρος Σπύρου εξέφρασε ερωτηματικά για τη μη παρουσία των ιατρών του ιδρύματος στη χθεσινή συνάντηση, λαμβάνοντας την απάντηση ότι οι ιατροί στην πλειονότητά τους βρίσκονται στην υπηρεσία τους και πως η επίσκεψη στο γραφείο του έγινε από την αντιπροσωπεία των σωματείων που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Δευτέρας.
Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης ερώτησε τον πρόεδρο της ΕΓΕΣΥΚ που εξαντλήθηκε η υπομονή τους να τελειώσουν αυτό που έκαναν οι ελεγκτές ώστε να τεθούν και τα άλλα ζητήματα αλλά και πως μαζεύτηκε κόσμος στο νοσοκομείο.
Όταν ο κ. Γεωργόπουλος έκανε λόγο για το ότι οι συνδικαλιστές του νοσοκομείου είναι υπό απόλυση, ο κ. Σπύρου δήλωσε: «Αν υπάρχει παράβαση στάσης ή συμπεριφοράς, αυτό αφορά το Υπουργείο. Αυτό που μπορώ να βεβαιώσω είναι ότι υπάρχουν πραγματικά ελλείψεις και κάνουν έναν υπεράνθρωπο αγώνα οι ιατροί. Ξέρουμε ότι λείπει πολύ προσωπικό όπως λείπει από παντού και λειτουργούμε λόγω της οικονομικής κατάστασης. που πέρα από το τι φορτώνει κανείς σε ποιον, στο παρελθόν, το παρόν, στους χειρισμούς, κάποιοι έχουν εύκολους τους χειρισμούς να λύσουν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, τα προβλήματα όμως είναι πραγματικά. Κάνω τη συζήτηση για να καταλάβω που ενεπλάκη το ζήτημα γιατί ενώ φάνηκε ως έχουν δικαίωμα από το νόμο να κάνουν επιθεώρηση παντού. Και αυτό κάνει το κράτος σύμφωνα με το νόμο.
Τώρα, αν ήρθαν το μεσημέρι κακώς. Που δεν θα διαπίστωναν τίποτα γιατι χωρίς να είμαι εκεί ξέρω ότι είναι τόσο λίγοι οι γιατροί και τόσα τα προβλήματα που είτε είναι εκεί είτε σε άλλο θάλαμο είτε στο χειρουργείο δεν ήταν πρόβλημα αυτό. Έκαναν έναν έλεγχο λοιπόν, όφειλε να τον ολοκληρώσει και στη θέση σας εγώ θα προκαλούσα μέσα στο χώρο εκεί να πούμε ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, γράψε κι αυτά αν δεν τα είδες, γράψε και τα άλλα και κάνε τη δουλειά σου. Αντί αυτού, έγινε μία ιστορία που ενδεχομένως εξέφρασε μία αγανάκτηση γιατί ήρθανε, δεν ξέρω αν ήταν όλοι οι ιατροί και προσωπικό εκεί ή κινητοποιήθηκε κόσμος κα πως ειδοποιήθηκε , πως ήρθαν στο νοσοκομείο και φάνηκε ότι από κάποια άλλη πλευρά δόθηκε μία πολιτική διάσταση και κινητοποίηση η οποία δεν ωφέλησε ούτε το προφίλ του νοσοκομείου ούτε τους εργαζόμενους που είναι επιστήμονες.
Τώρα, ότι ανέδειξε το πρόβλημα; Είναι βεβαιωμένο και το αναδεικνύουμε όλοι και το επιβεβαιώνουμε και εμείς και καθημερινά γίνονται επικοινωνίες και πιέσεις και από εμάς και από τους εκπροσώπους μας και από όλους. Δεν εμποδίζει κανείς να πιέζει πραγματικά γιατί το θέμα της χώρας μας είναι οικονομικό βασικώς. Τώρα, δημιουργήθηκαν και φορτώθηκαν κάποιοι… Τα μέσα ενημέρωσης δεν ξέρω αν διαστρέβλωσαν. Τα μέσα ενημέρωσης συνήθως κάνουν ρεπορτάζ και δείχναν τις εικόνες. Τις εικόνες είδε ο κόσμος. Αυτή η εικόνα ανέδειξε το πρόβλημα πανελληνίως. Βέβαια είναι λίγο οξύμωρο γιατί εδώ η Κέρκυρα έχει το πρόβλημα και δεν το έχει όλη η Ελλάδα όπως παντού.
Δεύτερο, υπήρξε και ένας ψιλοδιασυρμός με την έννοια, να οι καουμπόιδες και οι νταήδες οι Κερκυραίοι και οι αυτοί, γιατί όλος ο κόσμος υποφέρει. Όλος ο κόσμος ελέγχεται αυτό τον καιρό είτε από την εφορία είτε από το ΣΔΟΕ είτε από το ΙΚΑ είτε από χίλια δυο. Και καταλαβαίνετε ότι όλοι είναι τσιτωμένοι και σου λέει, εκεί ενοχληθήκανε από έναν έλεγχο; Ή οι συμπεριφορές αυτού του είδους οι οποίες είναι οπωσδήποτε μια άσκηση βίας. Ή απο δω ή απο κει, έτσι που εμφανίστηκε ήταν άσχημη εικόνα».
Τελευταία σχόλια