Αυτό καταγγέλλει η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σοφία Λίβερη, μετά το νέο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα την Τετάρτη σε οικοδομή στην περιοχή Τζάβρου, που στοίχησε τη ζωή σε έναν 25χρονο εργάτη…
Άφαντοι ακόμα ιδιοκτήτης και εργολάβος…
Μάλιστα, όπως είθισται, ο εργολάβος οικοδομής και ο ιδιοκτήτης της κατοικίας ήταν άφαντοι μέχρι την παρέλευση της προθεσμίας του αυτωφόρου προκειμένου να μην συλληφθούν και προφανώς, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική των υπευθύνων σε τέτοιες περιπτώσεις, θα παρουσιαστούν πλέον οι ίδιοι στην Αστυνομία με το δικηγόρο τους για να οδηγηθούν σε τακτική δικάσιμο…
Δεκάδες αναπάντητα τα ερωτηματικά για το δυστύχημα: είχαν ληφθεί μέτρα ασφαλείας στο στάδιο της κατασκευής αλλά και τον εξοπλισμό των εργατών ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος; Ήταν ασφαλισμένοι οι αλλοδαποί εργάτες; Ο επιβλέπων είχε φροντίσει να διαπιστώσει αν η κατασκευή ήταν σταθερή ή αν κινδύνευαν οι εργάτες που δούλευαν σε αυτή; Και άλλα πολλά.
Δεν ήξερε για το θάνατο η Επιθεώρηση Εργασίας!
Ερωτήματα που, φευ, θα μείνουν στην πλειονότητά τους αναπάντητα για την ώρα, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες για να ελέγχουν τις κατασκευές και, εν γένει, τους χώρους εργασίας, έχουν κατεβάσει ρολά λόγω υποστελέχωσης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καταγγελία της κας Λίβερη, η οποία γνωστοποίησε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας είχε «μαύρα μεσάνυκτα» για το θάνατο του εργάτη, 24 ώρες μετά το περιστατικό! Μάλιστα, την υπηρεσία ενημέρωσε η ίδια η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, ενώ αντίστοιχη είναι και η απόδοση των ελεγκτικών υπηρεσιών του ΙΚΑ αφού και εκεί οι υπεύθυνοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά λόγω της έλλειψης προσωπικού… Στην Επιθεώρηση Εργασίας, δε, υπηρετούν στην Κέρκυρα των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων μόλις 3 (!) υπάλληλοι: αρμόδιοι για τη διεκπεραίωση υποθέσεων, τους ελέγχους, τα πρόστιμα κ.ο.κ…
ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχητική συχνότητα εργατικών ατυχημάτων
Στο θάνατο του νεαρού εργάτη αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο συντονιστής της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραιδεστινός. Όπως τόνισε, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ανησυχητική συχνότητα εργατικών ατυχημάτων, τα οποία συσχέτισε με τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση: δηλαδή, την εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και τη προτίμηση σε ανειδίκευτο (γι’ αυτό και συνήθως χαμηλού κόστους) προσωπικό.
Θλίψη από το Εργατικό Κέντρο
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου για το νέο εργατικό δυστύχημα, τρίτο σε σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο οδήγησε στον άδικο χαμό του άτυχου 27χρονου οικοδόμου Βίλσον Τσάρα: «Η μη τήρηση των στοιχειωδών συνθηκών ασφαλείας στην κατεδάφιση κτηρίου στην περιοχή του Τζάβρου έφερε τον σοβαρό τραυματισμό ενός εργάτη και το θάνατο ενός δεύτερου.
Ζητάμε από τα αρμόδια νομικά και θεσμικά όργανα να ελέγξουν ενδελεχώς όλες τις παραμέτρους του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος, να βρουν τον εξαφανισμένο ιδιοκτήτη της οικοδομής, καθώς και τον επίσης εξαφανισμένο εργολάβο και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες προς όλες τις κατευθύνσεις.
Επιπλέον, ως φορέας προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αποδίδουμε εγκληματικές πολιτικές ευθύνες στο υποτιθέμενο Υπουργείο Εργασίας, λόγω της πλήρους αποδόμησης του πλέγματος προστασίας των εργαζομένων και του περιορισμού της εργοδοτικής ασυδοσίας και παράλληλα ζητάμε από το Ι.Κ.Α. Κέρκυρας και την Επιθεώρηση Εργασίας να κοινοποιήσουν αν και πότε οι άτυχοι εργάτες είχαν ασφαλιστεί από τον εργοδότη τους».
Τελευταία σχόλια