Έτσι, μετά την επίσης με μαζική συμμετοχή απόφαση της ΕΛΜΕ την προηγούμενη εβδομάδα, όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος της Κέρκυρας αποφάσισε όχι μόνο να συνταχθεί με τις πανελλαδικές αποφάσεις του κλάδου, αλλά και να δείξει μεγάλη αποφασιστηκότητα με τη συμμετοχή του στις αποφάσεις.
Συντριπτική πλειοψηφία, τεράστια συμμετοχή
Στη συνέλευση των δασκάλων που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του 7ου δημοτικού σχολείου της πόλης της Κέρκυρας, συμμετείχαν περισσότεροι από 400 (!) εκπαιδευτικοί, ενώ μετρημένοι στα δάκτυλα ήταν εκείνοι που καταψήφισαν την πρόταση για επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες από την άλλη εβδομάδα.
Μάλιστα, το Δ.Σ. του Συλλόγου θα παραχωρήσει αύριο το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του για να ανακοινώσει και επίσημα τις αποφάσεις του κλάδου.
ΕΛΜΕ, Γονείς: Να διαβαστεί στον αγιασμό η διαμαρτυρία μας!
Εν τω μεταξύ, αύριο το πρωί, στον αγιασμό που θα γίνει στα γυμνάσια και τα λύκεια της Κέρκυρας, η ΕΛΜΕ και η Ένωση Γονέων Κέρκυρας ζητούν από τους διευθυντές των σχολείων να αναγνωστεί μία κοινή τους επιστολή από ένα μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του κάθε σχολείου.
Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή αυτή, «αντί να ακολουθείται μία πολιτική αντιμετώπισης και επίλυσης των προβλημάτων αυτών βλέπουμε να κατεδαφίζεται ότι έχει απομείνει, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις μορφωτικές και επαγγελματικές φιλοδοξίες των παιδιών μας», προαναγγέλλοντας μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί.
Μεθαύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο γενική συνέλευση (19:00) με αντικείμενο την οργάνωση και την περιφρούρηση της απεργίας, ενώ την επομένη ημέρα (Παρασκευή 13/9) η ΕΛΜΕ συγκαλεί σύσκεψη φορέων για συντονισμό και αλληλεγγύη ενόψει κινητοποιήσεων. Η αίθουσα που θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο.
Η κοινή επιστολή ΕΛΜΕ – Γονέων
Η κοινή επιστολή της Ένωσης Γονέων Κέρκυρας και της τοπικής ΕΛΜΕ, η οποία ζητείται να αναγνωστεί αύριο στον αγιασμό των σχολείων, αναφέρει τα εξής: «Ξεκινάει μία καινούργια σχολική χρονιά και σας ευχόμαστε να είναι ουσιαστική και δημιουργική για όλους. Δεν θέλουμε να χάσουμε την αισιοδοξία μας όμως τα προβλήματα που προδιαγράφονται την φετινή χρονιά φαίνονται πολύ περισσότερα και πιο δισεπίλυτα από κάθε άλλη των τελευταίων χρόνων.
Πάνω από 14.000 θα είναι λιγότεροι οι καθηγητές φέτος στα σχολεία λόγο διαθεσιμοτήτων, μετατάξεων, περικοπές στους διορισμούς αναπληρωτών και συνταξιοδοτήσεων. Με αυθαίρετο και αγνοώντας κάθε επιστημονική και παιδαγωγική τεκμηρίωση το Υπουργείο προσπαθεί να λύσει το αναπόφευκτο πρόβλημα που δημιουργείται σε ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού με αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών και αλλεπάλληλες αλλαγές στα προγράμματα και τις αναθέσεις μαθημάτων. Η κατάσταση οξύνεται δραματικά εξαιτίας των απολύσεων των σχολικών φυλάκων και της μη ανανέωσης των συμβάσεων των καθαριστριών των σχολείων. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την αβεβαιότητα ως προς τις μεταφορές μαθητών τότε το τοπίο για την δημόσια εκπαίδευση γίνεται καταθλιπτικό. Και ούτε εδώ τελειώνει, αφού στα ΕΠΑΛ δεν μπορούν να γίνουν εξετάσεις ανεξεταστέων στις ειδικότητες καθηγητών που απολύθηκαν και κλίνει με το νέο νόμο (θα αναφερθούμε αναλυτικά σε αυτόν πάρα κάτω) η απογευματινή ΕΠΑΣ.
Όμως η πλέον σοβαρή αλλαγή που θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία στις μορφωτικές φιλοδοξίες των μαθητών, είναι ο νόμος για τη μεταγυμνασιακή εκπαίδευση. Σύμφωνα με αυτόν για να τελειώσει το Λύκειο (Γενικό, Επαγγελματικό) ένας μαθητής και να περάσει στο πανεπιστήμιο πρέπει να δώσει τέσσερεις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις που οι τρείς από αυτές είναι σε όλα τα μαθήματα. Οι ρυθμοί στο Λύκειο, που ήδη είναι πολύ έντονοι, θα γίνουν εξοντωτικοί, η πίεση στους μαθητές αφόρητη με κινδύνους ακόμη και για την ομαλή ψυχική και συναισθηματική τους ανάπτυξη (μην ξεχνάμε πως και τώρα οι μαθητές στη χώρα μας χαρακτηρίζονται σαν από τους πλέον σκληρά εργαζόμενους). Αν εφαρμοστεί ο νόμος αυτός το Γενικό Λύκειο, αλλά και το Επαγγελματικό Λύκειο θα αποψιλωθούν δραματικά από μαθητές και οι οικογένειες όσων παραμείνουν θα χρειαστεί να ξοδέψουν για πολύ περισσότερο χρόνο, αλλά και πολύ περισσότερα μαθήματα χρήματα για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα. Χιλιάδες μαθητές αναμένεται να σπρωχθούν στις υπό ίδρυση Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) για την απόκτηση πιστοποιητικού (όχι πτυχίου), μετά από δύο χρόνια σπουδών και ένα μαθητείας. Μέσα από τις σχολές αυτές οι σπουδαστές θα παίρνουν ειδικότητες όπως: «τεχνίτης ελαιοχρωματιστής», «τεχνίτης τοποθέτησης υαλοπινάκων», «τεχνίτης εστιατορίου-επισιτισμού (Σερβιτόρος)». Δεκαπεντάχρονα αποβάλλονται από το εκπαιδευτικό σύστημα και μαθαίνουν ένα μέρος μιας τέχνης. Η Ελλάδα του μεσοπολέμου και των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων στην αυγή του 21ου αιώνα. Ντροπή!!!
Η Δημόσια εκπαίδευση είναι μία κατάκτηση των εργαζομένων της πατρίδας μας. Φυσικά και είχε προβλήματα και μάλιστα σοβαρά. Όμως αντί να ακολουθείται μία πολιτική αντιμετώπισης και επίλυσης των προβλημάτων αυτών βλέπουμε να κατεδαφίζεται ότι έχει απομείνει, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις μορφωτικές και επαγγελματικές φιλοδοξίες των παιδιών μας. Γι αυτό γονείς και εκπαιδευτικοί μαζί θα αγωνιστούμε, ώστε να διασφαλίσουμε Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά, αντίστοιχη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων».
Η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ Κέρκυρας
Από την πλευρά του, το συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων και των νηπιαγωγών της Κέρκυρας αναφέρει σε δική του ανακοίνωση που εξέδωσε τα εξής: «Τα σχολεία δεν τα κλείνουν οι εκπαιδευτικοί που αγωνίζονται για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία αλλά οι η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές βρισκόμαστε στο στόχαστρο από την κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική που αντιμετωπίζει τον χώρο της Εκπαίδευσης με λογική αριθμών και στατιστικών στοιχείων που οφείλει να μειώσει ή και να μηδενίσει!
Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς κλείνουν σε όλη την Ελλάδα δεκάδες ολοήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, ώστε να τους βγουν οι αριθμοί…
Από τα κενά περάσαμε δια μαγείας στα πλεονάσματα και στους υπεράριθμους εκπαιδευτικούς. Η αποδόμηση του δημόσιου σχολείου συνεχίζεται. Μετά από τις απολύσεις, τους μηδενικούς διορισμούς και τις ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών στον Καιάδα της εκπαιδευτικής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και Ε.Ε. «πέφτουν» και τα ολοήμερα σχολεία.
Τα ολοήμερα σχολεία είναι ένας θεσμός που κυρίως στηρίζει τους εργαζόμενους γονείς παρέχοντας στα παιδιά τους τη δυνατότητα να παραμένουν σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Απέναντι σε αυτούς τους γονείς τους εργαζόμενους (για να παραμείνει ένας μαθητής στο ολοήμερο πρέπει κι οι δυο γονείς να είναι εργαζόμενοι) η συγκυβέρνηση και οι τοποτηρητές της δηλαδή οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, δείχνουν για μια ακόμα φορά τις προθέσεις τους. Η Φτώχεια και η ανεργία συνοδεύεται από διαλυμένα σχολεία.
Σήμερα γίναμε μάρτυρες μιας διαδικασίας διάλυσης των ολοήμερων σχολείων, απαξίωσης των εκπαιδευτικών αλλά και των εργαζόμενων στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης..
Βεβιασμένες χρονικές προθεσμίες, ορισμοί υπεράριθμων(!) χωρίς τη συγκρότηση αρμόδιων οργάνων (ΠΥΣΠΕ) και η ελλειμματική ενημέρωση συναδέλφων για τις διαδικασίες τοποθέτησής τους σε νέες σχολικές μονάδες καθιστούν απαράδεκτη όλη την διαδικασία που προφανή και μόνο στόχο έχει την αποκαθήλωση και την αποδυνάμωση του δημόσιου σχολείου.
Η διάλυση του ολοήμερου σχολείου δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς που απομακρύνονται από την κλειστή σχολική τους μονάδα αλλά όλους τους γονείς που ζουν κι εργάζονται στην Κέρκυρα.
Αυτή η πολιτική που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και μας αντιμετωπίζει ως αριθμούς που πρέπει να μηδενιστούν, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και να ανατραπεί από το λαό. Εκπαιδευτικοί και γονείς δεν μπορούμε να παραμένουμε απαθείς κι αδιάφοροι στο γενικευμένο «πόλεμο» που δεχόμαστε».
Τελευταία σχόλια