Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, μετά την εαρινή επετειακή συναυλία της μπάντας της, συνεχίζει τις εκδηλώσεις για τη διπλή μουσική επέτειο, επιχειρώντας παράλληλα να αναδείξει τη σημασία των δύο κορυφαίων συνθετών για τα Επτάνησα.
H διάδοση των πρώιμων έργων του Βέρντι στην Κέρκυρα είναι χαρακτηριστική και για τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου. Το 1844 πραγματοποιήθηκαν οι κερκυραϊκές «πρώτες» του ‘Nabucco’ και του ‘Ernani’. Το 1845 έλαβε χώρα η κερκυραϊκή πρεμιέρα των ‘I Lombardi’ και την επόμενη χρονιά ακούστηκαν οι όπερες ‘I due Foscari’ και ‘Attila’, ενώ το 1849 ξεκίνησε οπερατικά με τον ‘Macbeth’. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το ότι οι όπερες του Βέρντι έφταναν στην Κέρκυρα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ιταλική πρεμιέρα τους: Ο ‘Nabucco’, οι ‘Lombardi’, οι ‘Due Foscari’ και ο ‘Macbeth’ παρουσιάστηκαν στο θέατρο San Giacomo δύο μελοδραματικές περιόδους μετά την παγκόσμια «πρώτη» τους, ενώ ο ‘Ernani’ μόλις επτά μήνες μετά την πρεμιέρα του και ο ‘Attila’ με διαφορά εννέα μηνών. Τα έργα του Βέρντι υπήρξαν διαχρονικά σημεία αναφοράς για την επτανησιακή κοινωνία, πέρασαν με διάφορους τρόπους στα ρεπερτόρια των μπαντών και των χορωδιών, έντυσαν μουσικά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φιλελευθέρων, διαμόρφωσαν τις μουσικές προτιμήσεις του κοινού, ενώ βρήκαν πρόσφορο έδαφος και στα σαλόνια των πόλεων.
Ο Ιωσήφ Λιμπεράλης συνέβαλε καίρια στη διάδοση των έργων του Βέρντι στα Επτάνησα. Ο Παύλος Καρρέρ συμπορεύτηκε δημιουργικά με τον Ιταλό μουσουργό. Επίσης δεν είναι τυχαίο, ότι το μελοδραματικό έργο του Βέρντι απασχόλησε και τον Νικόλαο Μάντζαρο στο τυπωμένο από τη Φιλαρμονική ‘Rapporto’ του (1851). Άλλωστε, λέγεται ότι Βέρντι και Μάντζαρος είχαν κατά καιρούς απευθείας επαφές.
Ο Βάγκνερ με τη σειρά του έκανε αισθητή την παρουσία του στην Κέρκυρα πολύ πριν ακουστεί η ίδια η μουσική του. Ήδη κατά τις ύστερες δεκαετίες του 19ου αιώνα νεώτεροι Επτανήσιοι συνθέτες, όπως ο Διονύσιος Ροδοθεάτος, ο Δημήτριος Ανδρώνης, ο Σπύρος Σαμάρας και ο Αλέξανδρος Γκρεκ, δεν έμειναν ανεπηρέαστοι από τις νέες προτάσεις που έφερε η βαγκνερική τεχνοτροπία, όπως τη γνώρισαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στην Ιταλία, στη Γαλλία ή στη Γερμανία. Μερικοί από τους παραπάνω συνθέτες «τάραξαν τα νερά» της κερκυραϊκής μουσικής ζωής με τα έργα και τις δράσεις τους. Ο Ανδρώνης, μάλιστα, θεωρείται ότι συνέβαλε αποφασιστικά στην παρουσίαση της βαγκνερικής ‘Lohengrin’ στα επίσημα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Κερκύρας το 1902. Αυτή ήταν και η πρώτη ολοκληρωμένη όπερα του Βάγκνερ που θα ακουγόταν στην Κέρκυρα. Ωστόσο, αποσπάσματα βαγκνερικών έργων είχαν από πριν κάνει την εμφάνισή τους στα κερκυραϊκά μπαντιστικά και φωνητικά ρεπερτόρια.
Στους παραπάνω άξονες κινείται η επετειακή έκθεση που ήδη λειτουργεί στο Μουσείο Μουσικής της Φιλαρμονικής. Αυτή περιλαμβάνει μουσικό και εικαστικό υλικό από το αρχείο του ιδρύματος σχετιζόμενο με τους δύο συνθέτες. Μετά από ευγενική παραχώρηση της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας εκτίθενται και αντιπροσωπευτικά λιμπρέτα κερκυραϊκών παραστάσεων μελοδραμάτων του Βέρντι. Η έκθεση ορμώμενη από τις παραστάσεις του κερκυραϊκού θεάτρου, υπογραμμίζει παράλληλα την παρουσία των δύο κορυφαίων συνθετών στο ρεπερτόριο των κερκυραϊκών μπαντιστικών και ορχηστρικών σχημάτων, καθώς και στην καθημερινή μουσική πράξη των Κερκυραίων αστών.
Επίσης, από τον Οκτώβριο ως και τον Δεκέμβριο του 2013 θα πραγματοποιηθεί κύκλος μουσικολογικών διαλέξεων σχετικών με τους Βέρντι και Βάγκνερ. Σε αυτό θα συμμετάσχουν οι καθηγητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Χάρης Ξανθουδάκης, Αναστασία Σιώψη, Πάνος Βλαγκόπουλος και Κώστας Καρδάμης. Με τις ομιλίες τους θα επιχειρήσουν να ανιχνεύσουν την υποδοχή των έργων των δύο αυτών συνθετών στον ελληνικό χώρο, τις οφειλές τους στην αρχαία Ελλάδα, καθώς και την επίδρασή τους σε συνθέσεις Ελλήνων μουσουργών.
Τέλος, για τον Δεκέμβριο του 2013 προγραμματίζεται μια ακόμη επετειακή συναυλία της μπάντας της Φιλαρμονικής με έργα Βέρντι και Βάγκνερ.
Το Μουσείο της Φιλαρμονικής (Νικηφόρου Θεοτόκη 10, α΄ όροφος) είναι ανοικτό στο κοινό από Δευτέρα ως Σάββατο 9.30 με 13.30. Για τις λεπτομέρειες των διαλέξεων και της συναυλίας θα ακολουθήσει ξεχωριστή ενημέρωση.
Τελευταία σχόλια