Μετά την επετειακή συναυλία της μπάντας της και την από το καλοκαίρι λειτουργούσα σχετική θεματική έκθεση στο Μουσείο Μουσικής, σειρά έχει ο κύκλος διαλέξεων ειδικών ερευνητών σχετικά με το έργο και την προσωπικότητα των τιμώμενων μουσουργών.
Η εναρκτήρια διάλεξη του κύκλου θα πραγματοποιηθεί στις 30 Οκτωβρίου 2013 και έχει την ιδιαίτερη τιμή να φιλοξενεί την καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, κ. Αναστασία Σιώψη, η οποία είναι μια από τις σημαντικότερες ερευνήτριες του Βάγκνερ στην Ελλάδα..
Ο τίτλος της διάλεξης είναι «Ρίχαρντ Βάγκνερ, Αρχαία και Νεότερη Ελλάδα». Ο Βάγκνερ επηρεάζεται αποφασιστικά σε πολλά επίπεδα στο έργο του από την αρχαία Ελλάδα. Αντίστοιχα, η πρόσληψή του στη νεότερη Ελλάδα, η οποία είναι πιο συστηματική κυρίως την περίοδο από τη δεκαετία του 1880 έως το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, λόγω της αυξανόμενης «εισροής» και επιρροής αντιπροσωπευτικών δειγμάτων πολιτισμού της Γερμανίας, δίνει μια σημαντική πτυχή της γενικότερης αντίληψης της θέσης της μουσικής στο αρχαίο δράμα από διανοούμενους της νεώτερης Ελλάδας.
Έτσι, σκοπός της ομιλίας θα είναι αφενός η παρουσίαση των τρόπων, με τους οποίους ο Βάγκνερ αντιλαμβάνεται την Αρχαία Ελλάδα μέσα από τη θεωρία και το έργο του, αφετέρου η αναλυτική αναφορά στην ερμηνεία της σχέσης του Βάγκνερ με την Αρχαία Ελλάδα από δημιουργούς και μουσικολόγους της νεότερης Ελλάδας οι οποίοι επιχειρούν να απαντήσουν στο εξής σημαντικό ερώτημα: ποια είναι η καταλληλότερη μουσική που θα πρέπει να συνοδεύει τις παραστάσεις του αρχαίου δράματος και αν το έργο του Βάγκνερ μπορεί να συνεισφέρει προς αυτή τη κατεύθυνση.
Η διάλεξη της κ. Αναστασίας Σιώψη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 20.30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΦΕΚ.
Οι επόμενοι ομιλητές του κύκλου θα είναι: στις 13 Νοεμβρίου ο κ. Πάνος Βλαγκόπουλος («Μουσικές του κόσμου στον Οθέλο του Βέρντι»), στις 4 Δεκεμβρίου η κ. Στέλλα Κουρμπανά («Ο Βάγκνερ στην ελληνική λογοτεχνία του 19ου αιώνα: Βιζυηνός, Καβάφης») και στις 18 Δεκεμβρίου ο κ. Χάρης Ξανθουδάκης («Από τη Ρέα του Σαμάρα στην Αδελφή Βεατρίκη του Μητρόπουλου: Μια ελληνική πορεία στο δρόμο του βαγκνερισμού»).
Τελευταία σχόλια