Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας παραβρέθηκε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Ζ» του ιστορικού – συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού που διοργανώθηκε την Τετάρτη το πρωί (11/12/2013) από τη Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Ο Υπουργός κ. Δένδιας, στην ομιλία του, ανέφερε τα εξής:
«Είναι για μένα σήμερα μια ιδιαίτερη μέρα, μια πολύ μεγάλη τιμή, γιατί συνοδεύω εδώ στη Θεσσαλονίκη έναν πνευματικό άνθρωπο, τον Βασίλη Βασιλικό. Ο Βασίλης Βασιλικός είναι ένας ξεχωριστός συγγραφέας. Σαν συγγραφέα τον γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια. Σαν άνθρωπο, απώλεια δική μου και της οικογένειάς μου, γνωριστήκαμε πολύ πρόσφατα. Παρά ταύτα και αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος.
Ο Βασίλης Βασιλικός είναι ένας μεγάλος Μακεδόνας, ένας καλός γνώστης της Θεσσαλονίκης και εύκολα το καταλαβαίνει όποιος έχει διαβάσει το «Ζ» και περιδιαβαίνει με χαρακτηριστική ευκολία στη Θεσσαλονίκη, με γνώση του τόπου, τη Θεσσαλονίκη του τότε, που τη δεκαετία του ’60 δεν έχει καμία σχέση με την Θεσσαλονίκη του σήμερα. Ούτε η τωρινή Αθήνα έχει καμία σχέση με την Αθήνα του τότε.
Και ο Βασίλης Βασιλικός με το «Ζ», με εξαιρετική διαύγεια πνεύματος, με εξαιρετική αντίληψη πραγμάτων, αναπαριστά μια ολόκληρη εποχή. Την Ελλάδα μετά τον εμφύλιο, με τους Έλληνες περιχαρακωμένους, με το πολιτικό σύστημα να έχει μόνο σχετικό έλεγχο των πραγμάτων, με τον τότε ανώτατο άρχοντα να παίζει το δικό του ρόλο, μία άλλη εποχή. Από τότε μας χωρίζουν πενήντα χρόνια, μισός αιώνας και μια δικτατορία.
Το 2013 δεν μπορεί να έχει και δεν έχει καμία σχέση με το 1963. Και θα ‘πρεπε να πω ότι αν κανείς κάνει μια πολύ σύντομη ιστορική αναδρομή στην δολοφονία του εξαιρετικού Γρηγόρη Λαμπράκη, πέρα από το φυσικό θύμα υπήρξε τότε και πολιτικό θύμα. Και το πολιτικό θύμα καταρχήν, σε πρώτη ανάγνωση, ήταν τα δημοκρατικό πολίτευμα, πέραν αυτού δε η Κυβέρνηση του τότε Πρωθυπουργού, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η οποία, όπως καλά γνωρίζετε όλοι, ήρθε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση από τη συγκεκριμένη δολοφονία.
Μετά από 2-3 μήνες ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διεφώνησε με το παλάτι και έφυγε από την Ελλάδα. Όμως, εκτός από όλα αυτά, η σημερινή μέρα έχει, θα μου επιτρέψετε να σας πω, για την Ελληνική Αστυνομία, της οποίας έχω την εξαιρετική τιμή να είμαι πολιτικός προϊστάμενος, μια βαθιά συμβολική σημασία, η οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας διαφύγει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, κ. Πρόεδρε και θα ήθελα να σας συγχαρώ για αυτό, ότι σε αυτή την εκδήλωση βρίσκονται πολλά νέα παιδιά. Είναι καλό αυτός ο βαθύς συμβολισμός να περάσει στην επόμενη γενιά των Ελλήνων, διότι η σημερινή εκδήλωση δείχνει από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας μία τεράστια αυτοπεποίθηση, μία δυνατότητα να ανοιχθεί στην κοινωνία, να ανοίξει αν θέλετε το παρελθόν της στην κοινωνία και να αποδείξει αυτό, το οποίο ο Πρόεδρος είπε: την ενότητα που πλέον υπάρχει ανάμεσα στον Έλληνα αστυνομικό, παιδί της ελληνικής κοινωνίας και στην ίδια ελληνική κοινωνία ως σύνολο.
Ο Έλληνας αστυνομικός κυρίες και κύριοι είναι ο εργαζόμενος των 800 ευρώ, ο αξιοκρατικά εισαχθείς με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων στην Ελληνική Αστυνομία. Δεν είναι προϊόν οιουδήποτε συστήματος. Ο Έλληνας αστυνομικός και η Ελληνική Αστυνομία επιτελούν απέναντι στην κοινωνία, στη Δημοκρατία και στην πατρίδα μέγιστο λειτούργημα και τελούν μέγιστο καθήκον. Θα γυρίσω στο «Ζ», θα σας πω πως το συνδέω. Λέει ο «Αρχηγόσαυρος» – είναι η λέξη την οποία χρησιμοποιεί ο Βασίλης Βασιλικός για τον γενικό κουμανταδόρο αυτής της άθλιας συνομωσίας η οποία κατέληξε στο θάνατο του Λαμπράκη – απευθυνόμενος στα τάγματα εφόδου της εποχής εκείνης: Όταν θα ‘ρθουμε, τους λέει, στα πράγματα, εσείς θα ζείτε σαν βασιλιάδες. Ένας από αυτούς του απαντά «δεν είμαστε τώρα στα πράγματα;», απορημένος. Όχι, του λέει, δεν είμαστε στα πράγματα, τώρα μας κυβερνάνε κάτι πουλημένοι και καταλήγει για βάλει ευφυώς ο Βασιλικός την υπογραφή στην ιδεολογία του Αρχηγόσαυρου: και ο Χίτλερ, λέει ο Αρχηγόσαυρος, έτσι την πάτησε.
Η Ελληνική Αστυνομία, απέναντι στην επανεμφάνιση του ναζιστικού φαινομένου στην ελληνική κοινωνία, έχει δώσει δείγματα γραφής και ασφαλή απάντηση. Η Ελληνική Αστυνομία είναι που αντιμετώπισε το ναζιστικό φαινόμενο με τη πολιτική έκφανσή του, τη Χρυσή Αυγή. Και θέλω να πω ότι εγώ είμαι περήφανος για τις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας και ότι ο Έλληνας αστυνομικός είναι το κράνος και η ασπίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι η γυναίκα και ο άντρας τον οποίο το
συνταγματικά οργανωμένο κράτος, μέσα στα απόλυτα πλαίσια λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, τον βγάζει έξω στο δρόμο και στην ύπαιθρο της πατρίδας μας για να υπερασπίσει την περιουσία, τη ζωή και την αξιοπρέπεια του Έλληνα πολίτη.
Και αυτή η προσπάθεια, κυρίες και κύριοι δεν είναι μια προσπάθεια ούτε εύκολη ούτε ανώδυνη ούτε αναίμακτη. Τον Ηλία, τον οποίο θρηνήσαμε προχθές στη Φλώρινα, τον αντιμετωπίσαμε ακριβώς σαν τον άνθρωπο που θυσιάστηκε για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του Έλληνα πολίτη. Και είμαι επίσης περήφανος και για τους δύο συνεργάτες του, οι οποίοι εξουδετέρωσαν τους δολοφόνους του, τον κίνδυνο που οι άνθρωποι αυτοί εκπροσωπούσαν για την ελληνική κοινωνία, γιατί η Ελληνική Δημοκρατία οφείλει να είναι μία δημοκρατία η οποία αμύνεται υπέρ των πολιτών της.
Η χώρα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι. Και η συνταγματικά και δημοκρατικά διοικούμενη Ελληνική Αστυνομία είναι ακριβώς αυτός ο φραγμός, αυτό το τείχος που υπερασπίζει την αξιοπρέπεια, τη ζωή, την περιουσία του καθενός, της καθεμιάς από τους Έλληνες πολίτες.
Στον Έλληνα αστυνομικό, στην Ελληνίδα αστυνομικό, απευθύνω την αγάπη μου και το σεβασμό μου. Στον κ. Βασίλη Βασιλικό τις θερμές ευχαριστίες μου για την μεγάλη τιμή που μας έκανε να είναι σήμερα εδώ. Και έτσι, μετά από 50 χρόνια ακριβώς, σε αυτό το συμβολικό χώρο, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, να κλείσει ένα κύκλο μίας ολόκληρης εποχής. Σας ευχαριστώ θερμά.
Τελευταία σχόλια