Τα βασικά σημεία παρατίθενται παρακάτω:
Για την πιθανότητα στρατιωτικής αντίδρασης.
«Θεωρώ ότι από τη στιγμή που χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα και υπάρξουν αποδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν από τον Συριακό Στρατό, τότε η στρατιωτική αντίδραση εκ μέρους των Δυτικών δυνάμεων θα πρέπει να θεωρείται βεβαία. Είναι η πρώτη φορά στον 21ο αιώνα που χρησιμοποιούνται αποδεδειγμένα χημικά όπλα και όπως πολλές φορές έχει ξεκαθαρίσει ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ κ.α., αυτό συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, δεν είναι συνεπώς αποδεκτό και θα έχει συνέπειες. Και όπως έκαναν σαφές οι ΗΠΑ και Βρετανία, με ή χωρίς απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ!»
Για το είδος και το μέγεθος της στρατιωτικής αντίδρασης.
«Όλα δείχνουν ότι η αντίδραση, σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον, θα περιοριστεί σε πυραυλική επίθεση ορισμένων ημερών. Οι πύραυλοι θα εκτοξευθούν από πλοία και υποβρύχια που περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή και από μεγάλες αποστάσεις. Θα πληγούν κέντρα του Συριακού Στρατού, όπως αντιαεροπορικά συστήματα, αεροδρόμια, κέντρα επικοινωνιών, βάσεις πυραύλων, αποθήκες κλπ. Ήδη για όλα αυτά έχουν συλλεγεί οι απαραίτητες πληροφορίες, έχουν καταγραφεί και έχουν στοχοποιηθεί. Απλά αναμένεται η εντολή του Προέδρου Ομπάμα…».
Για τις αντιδράσεις της Ρωσίας.
«Βεβαίως η απόφαση του Ομπάμα δεν είναι εύκολη ακριβώς λόγω των αντιδράσεων της Ρωσίας κυρίως, αλλά και της Κίνας, του Ιράν, της Αυστραλίας κ.α. Γνωρίζετε ότι η Συρία είναι σύμμαχος της Ρωσίας η οποία διατηρεί Βάσεις εκεί, είναι δε και πολύ καλός «πελάτης» αφού προμηθεύεται ρωσικά οπλικά συστήματα και ξοδεύει δισεκατομμύρια. Να σας αναφέρω για παράδειγμα, ότι πρόσφατα η Συρία προμηθεύτηκε ρωσικά αντιεροπορικά συστήματα, εκσυγχρόνισε στη Ρωσία τα αεροσκάφη της MIG 29 και τα άρματα Τ-72 κλπ, άρα οι δεσμοί Κρεμλίνου – Συριακού καθεστώτος είναι πολλοί ισχυροί και συνιστούν «πονοκέφαλο» για την Δύση.
Θεωρώ όμως ότι αν η δράση των συμμάχων ή των προθύμων αν θέλετε, περιοριστεί σε πυραυλική επίθεση ολίγων ημερών, η ρωσική αντίδραση θα μείνει στο επίπεδο των καταδικαστικών δηλώσεων. Αν όμως πάμε για ένα νέο Ιράκ ή Αφγανιστάν – που εγώ τουλάχιστον το αποκλείω – τότε η Ρωσία θα αντιδράσει με ότι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια ειρήνη και τάξη…».
Για την τρομοκρατία.
«Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι ότι στην περίπτωση στρατιωτικής δράσης από τις Δυτικές δυνάμεις, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί η αντίδραση από εξτρεμιστικά μουσουλμανικά στοιχεία, σε δυτικούς βέβαια «στόχους», με την μορφή τρομοκρατικών ενεργειών. Μην ξεχνάμε την ευθεία σχέση και διασύνδεση της Χεζμπολάχ με το καθεστώς Άσαντ και το Ιράν… Θα είδατε χθες τα πλάνα από την Ιρανική Βουλή, που φώναζαν όλοι «θάνατος στις ΗΠΑ»! Ο παράγων αυτός πάντως απασχολεί ιδιαίτερα τις Αμερικανικές και Βρετανικές υπηρεσίες.».
Για την πιθανή εμπλοκή της Ελλάδας.
«Σε περίπτωση στρατιωτικής δράσης των συμμάχων μας, είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα θα παραχωρήσει τη Ναυτική Βάση της Σούδας και πιθανόν άλλες διευκολύνσεις υποδομών, π.χ. συγκεκριμένα αεροδρόμια ή λιμένες, όμως θεωρώ απίθανη την συμμετοχή με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού ή της Πολεμικής Αεροπορίας. Τώρα αν η κατάσταση στην Συρία πάρει άλλες διαστάσεις και έχουμε οξεία ανθρωπιστική κρίση με χιλιάδες – χιλιάδων πρόσφυγες, τότε η χώρα μας είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο υποδοχής προσφύγων πολέμου σε κοντινά νησιά, όπως η Ρόδος και η Κρήτη. Ελπίζω όμως να μην χρειαστεί…»
Τελευταία σχόλια