Μπαράζ ανακοινώσεων κατά της κίνησης Δένδια να ανακοινώσει πως η κυβερνητική πρόθεση είναι να διασπαστεί η Κέρκυρα σε τρεις Δήμους.
Τα αναπάντητα ερωτήματα…
Με τον κ. Σαμοΐλη να τονίζει πως πρόκειται για «ασαφή προαναγγελία, που δείχνει σπουδή του κ. υπουργού (και βουλευτή Κέρκυρας) να επενδύσει πολιτικά επάνω σε ένα αίτημα που ήδη έχει τεθεί», ενώ θέτει και μπόλικα ερωτήματα, τα οποία ως τώρα είναι αναπάντητα, όπως τα κριτήρια, το χωροταξικό, το οικονομικό, το προσωπικό αλλά και τα χρέη που θα παραλάβουν οι νέοι Δήμου.
Και επιπλέον, στην ανακοίνωσή του, ο βουλευτής Κέρκυρας υπογραμμίζει πως για το διαχωρισμό της Κέρκυρας δεν έχει υπάρξει ούτε προεργασια, ούτε διαβούλευση…
Η ανακοίνωση Σαμοΐλη
Με εντελώς πρόχειρο και ανεπίσημο τρόπο, μέσω εσπευσμένων δηλώσεων του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια, ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να διασπάσει το σημερινό Δήμο της Κέρκυρας σε τρεις.
Ασαφής η προαναγγελία, δείχνει σπουδή του κ. υπουργού (και βουλευτή Κέρκυρας) να επενδύσει πολιτικά επάνω σε ένα αίτημα που ήδη έχει τεθεί απ’ την ίδια την προβληματική λειτουργία του Καλλικρατικού Δήμου Κέρκυρας, και έχει αναδειχθεί ως αίτημα του συνόλου σχεδόν της Κερκυραϊκής κοινωνίας.
Καθοριστικά ερωτήματα παρέμειναν αναπάντητα:
Με ποιά κριτήρια θα γίνει ο διαχωρισμός;
Ποιό θα είναι το χωροταξικό των νέων Δήμων;
Πώς θα χρηματοδοτηθούν;
Ποιό προσωπικό θα απασχοληθεί σ’ αυτούς;
Με ποιον τρόπο θα κατανεμηθούν τα συσσωρευμένα χρέη;
Να σημειωθεί ότι δεν έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση για την εξέλιξη αυτή.
Ως ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε ότι ο σημερινός ενιαίος Δήμος της Κέρκυρας έχει αποτύχει. Παρ’ όλα αυτά, η διάσπασή του σε τρεις μικρότερους προϋποθέτει προεργασία και διαβούλευση.
Θεωρούμε ότι, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς μία τόσο σοβαρή διαδικασία, απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους 7 μήνες που υπολείπονται μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Περιμένουμε να δούμε το νομοσχέδιο. Εκτιμούμε, πάντως, ότι τα κριτήρια που επικράτησαν για το κυβερνόν κόμμα της ΝΔ ήταν καθαρά ψηφοθηρικά, καταδεικνύοντας έλλειψη σοβαρότητας εκ μέρους της.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η κοντινότερη στον πολίτη εξουσία. Πρέπει να αποκτήσει άλλα χαρακτηριστικά, γι’ αυτό και απαιτεί κεντρική πολιτική με προοδευτικά και αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά, από μια κυβέρνηση Αριστερή.
Ραιδεστινός: Με μικροκομματικούς υπολογισμούς η διάσπαση του Δήμου Κέρκυρας
Από τη μεριά του, ο Γιώργος Ραιδεστινός, ζητά δημόσια διαβούλευση με συγκεκριμένες προτάσεις, με αφορμή, τις δηλώσεις Δένδια περί κυβερνητικής πρόθεσης για διαχωρισμό της Κέρκυρας σε τρεις Δήμους.
Συγκεκριμένα, στην δική του ανακοίνωση επισημαίνει τα εξής:
Ο υπουργός κ. Δένδιας, με καθαρά κομματικό τρόπο, ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να προβεί σε διάσπαση του Δήμου της Κέρκυρας σε τρεις μικρότερους. Παρέλειψε, ωστόσο, να αναφερθεί στα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν το νησί μας και προκύπτουν απ’ την υποχρηματοδότηση του Δήμου Κέρκυρας και από την εφαρμογή του “Καλλικράτη”.
Εμείς, ως συνδυασμός, είχαμε θέσει το ζήτημα ένα χρόνο πριν -στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 15ης Οκτωβρίου 2012- θεωρώντας ότι απαιτούταν η σύσταση μιας επιτροπής διαβούλευσης για τα προβλήματα που προκάλεσε στην Κέρκυρα η εφαρμογή του “Καλλικράτη”.
Ακόμα και τώρα, που η κυβέρνηση θέτει ζήτημα διάσπασης του Δήμου της Κέρκυρας με καθαρά υπολογιστικούς μηχανισμούς, βλέποντας τις δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταρρέουν, θεωρούμε ότι πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος που θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, στηριζόμενες σε επιστημονικά κριτήρια αλλά και στη γνώμη της κοινωνίας.
Θα επαναφέρουμε αυτή την πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας τη σύσταση επιτροπής διαβούλευσης με τη συμμετοχή όλων των Τοπικών Συμβουλίων του νησιού, απ’ όπου θα προκύψουν συγκεκριμένες προτάσεις.
Θεωρούμε ότι η Αριστερά έχει σημαντικό ρόλο και ευθύνη στην τροποποίηση του αυτοδιοικητικού χάρτη ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Μαΐου. Ασφαλώς, γνωρίζουμε ότι θα προκύψουν μεγάλα προβλήματα από τη διάσπαση του Δήμου και προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό (ήδη μέσα στο “ΕΜΠΡΟΣ” έχουμε συγκροτήσει ομάδες εργασίας). Δεν ξεχνάμε ότι υπάρχουν συσσωρευμένα υπέρογκα χρέη, προβλήματα στη ΔΕΥΑΚ, στις ε
πιχειρήσεις των παλιών καποδιστριακών δήμων, στις δημοτικές δομές στην περιφέρεια του νησιού, στις υποδομές και στον εξοπλισμό των παλιών δήμων κ.ο.κ., ζητήματα τα οποία επεξεργαζόμαστε ώστε να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένη πρόταση.
Τελευταία σχόλια