Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του, ο Σαμοΐλης:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 81 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α” 167/23.7.2013), από τις 23/9/2013, καταργείται η Δημοτική Αστυνομία, και για 3.500 Δημοτικούς Αστυνομικούς εφαρμόζεται το δυσβάστακτο και επαχθές για τους ίδιους και τις οικογένειές τους καθεστώς της διαθεσιμότητας, για διάστημα οκτώ (8) μηνών, με την πάροδο των οποίων οι υπάλληλοι αυτοί απολύονται.
Με τον ίδιο νόμο, τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών ανέλαβαν την υποχρέωση να εκδώσουν υπουργικές αποφάσεις που θα καθόριζαν τον τρόπο μεταφοράς των δημοτικών αστυνομικών σε υπηρεσίες των συγκεκριμένων Υπουργείων.
Μέχρι στιγμής, παρότι έχουν περάσει 3 μήνες από την ψήφιση του Νόμου, και 1 μήνας από την ισχύ της «διαθεσιμότητας», δεν έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια, ενώ οι υπουργοί αρκούνται στις υποσχέσεις και στη διαρροή αόριστων πληροφοριών για ένταξή τους (όχι όλων) στην ΕΛΑΣ, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Υπουργείο Εργασίας, στο ΣΔΟΕ, στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, κοκ… Κανείς δεν γνωρίζει τι απ’ αυτά θα ισχύσει. Και όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι ζουν στην αβεβαιότητα και στην ανασφάλεια, με τον φόβο της απόλυσης και της ανεργίας.
Στην Κέρκυρα, 17 δημοτικοί αστυνομικοί έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, δίχως καμία μελέτη, καμία αξιολόγηση, χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, κατά παράβαση του Συντάγματος (άρθρο 102). Όλοι τους είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ διαχρονικά, ή με διαγωνισμούς πριν το ΑΣΕΠ.
Θεωρούμε ότι η κυβερνητική τακτική είναι απαράδεκτη και ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική εμπαίζει τους εργαζομένους. Δεδομένων των δεσμεύσεων της κυβέρνησης έναντι τις τρόικας για δραστική μείωση του προσωπικού του δημόσιου τομέα, η προοπτική της απόλυσής τους είναι εμφανής. Παράλληλα, η λειτουργία υπηρεσιών του Δήμου τις οποίες κάλυπτε αυτό το προσωπικό, καθίσταται αδύνατη.
Θεωρούμε αναγκαία την άμεση αντιμετώπιση του θέματος, με τρόπο ώστε να μην απολυθεί κανένας δημοτικός αστυνομικός. Να προσδιοριστεί άμεσα ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού για την λειτουργία των τομέων που σήμερα καλύπτουν. Οι τυχόν πλεονάζοντες, να κατανεμηθούν έτσι ώστε να καλύψουν κενά σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου. Αν και πάλι υπάρχουν πλεονάζοντες, να σταματήσει άμεσα το απαράδεκτο καθεστώς της διαθεσιμότητας, που τους οδηγεί στην απόλυση, και να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για μετάταξή τους, με όρους και προϋποθέσεις που δεν θα αποκλείουν έστω και έναν υπάλληλο. Να ληφθεί υπόψη η εντοπιότητα, και να τους δοθεί δικαίωμα εναλλακτικών επιλογών, με σειρά προτεραιότητας, για τις θέσεις που θα προκύψουν, και όχι μόνο μία επιλογή.
Τελευταία σχόλια