Ο κ. Γκίκας ενημέρωσε τον νέο Υπουργό, για τα κυριότερα θέματα αρμοδιότητος Υπουργείου Ναυτιλίας που αφορούν στην Κέρκυρα και παρέδωσε σχετική επιστολή.
Βασικό θέμα συζήτησης απετέλεσε το θέμα του Φορέα Διαχείρισης των λεγόμενων «ορφανών λιμένων», για το οποίο έγινε στη συνεχεία συνάντηση και με τον ΓΓ Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Χριστόπουλο.
Τα κύρια σημεία της επιστολής παρατίθενται κατωτέρω:
«Απαιτείται το συντομότερο η δημιουργία φορέα διαχείρισης για τις μικρές λιμενικές υποδομές (τα λεγόμενα «ορφανά» λιμάνια) που υπάρχουν στην Κέρκυρα και οι οποίες ξεπερνούν τις 30! Το θέμα είναι ευρύτερο και θα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά, είτε με την δημιουργία ανεξάρτητης «Διεύθυνσης Μικρολιμενικών Υποδομών» σε Δήμο ή Περιφέρεια (αναθεώρηση «Καλλικράτη»), είτε με τη δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Η προσφάτως συζητούμενη υπαγωγή των «ορφανών» λιμένων στον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ), δεν φαίνεται να είναι υλοποιήσιμη λόγω της υπαγωγής του ΟΛΚΕ στο ΤΑΙΠΕΔ. Προτείνεται η σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, για το οποίο υπάρχει και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.».
«Υπάρχει διαφορετικό καθεστώς «νησιωτικής πολιτικής» για τα νησιά του Αιγαίου από αυτά του Ιονίου, που ενίοτε συνοδεύονται από άλλες πολιτικές, (πχ. διαφορετικός ΦΠΑ σε Αιγαίο και Ιόνιο). Επ’ αυτού, γίνεται από διάφορους φορείς, προσπάθεια ομογενοποίησης των καθεστώτων σε Αιγαίο και Ιόνιο. Η συμβολή του ΥΝΑ θα είναι
καθοριστική.».
«Υπάρχει μέγιστη αναγκαιότητα για εκτέλεση λιμενικών έργων βελτίωσης του λιμένος Αγ. Στεφάνου Βόρειας Κέρκυρας, το οποίο εξυπηρετεί τα Διαπόντια Νησιά και όχι μόνον, και το οποίο λόγω προσχώσεων αχρηστεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε έτος. Το θέμα μπορεί να λυθεί με κεντρική παρέμβαση και διάθεση των κονδυλίων από ΠΔΕ, μετά από πρόταση ΠΙΝ και έγκριση ΥΝΑ.».
«Υπάρχει η φημολογία, ότι η Περιφερειακή Διοίκηση του ΛΣ που έχει έδρα την Κέρκυρα, πρόκειται να μετακινηθεί στην Ηγουμενίτσα. Επειδή η Κέρκυρα είναι η έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων δεν θα πρέπει να απομακρυνθεί η εν λόγω Διοίκηση. Τα τελευταία χρόνια συντελείται αποψίλωση των Δομών της Περιφέρειας από την Κέρκυρα προς Ήπειρο, γεγονός μη αποδεκτό.».
Μετά την επίσκεψη, ο κ. Γκίκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Συζητήσαμε επί μακρόν με τον κ. Υπουργό, για πολλά θέματα που μας απασχολούν εδώ στην Κέρκυρα. Βασική επιδίωξή μου ήταν και είναι να συμβάλω στην λύση του ζητήματος του Φορέα Διαχείρισης των «ορφανών» λιμένων. Εδώ λοιπόν, σας ανακοινώνω την πρόθεση του Υπουργού, να συμπεριλάβει ρύθμιση για τα «ορφανά λιμάνια» στο νομοσχέδιο για τα Σκάφη Αναψυχής, το οποίο θα κατατεθεί στην Βουλή, το αμέσως προσεχές διάστημα, ίσως και μέσα στον Αύγουστο. Η δημιουργία Ειδικού Λιμενικού Ταμείου συζητείται ως η προσφορότερη λύση, με την οποία συμφωνώ. Επ’ αυτού συναντήθηκα και με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα τον κ. Χριστόπουλο, ο οποίος επιβεβαίωσε την πρόθεση του Υπουργού να κλείσει το συντομότερο το θέμα.
Έθεσα βεβαίως στον Υπουργό και άλλα ζητήματα, όπως θα δείτε στην επιστολή μου, π.χ. το θέμα του διαφορετικού ΦΠΑ σε Αιγαίο – Ιόνιο ζητώντας την συνδρομή του στην ομογενοποίηση των καθεστώτων σε Αιγαίο και Ιόνιο, ή τα προβλήματα των λιμένων στα Διαπόντια, στον Αγ. Στέφανο Αυλιωτών κ.α., ενώ διαμαρτυρήθηκα για την φημολογούμενη μετακίνηση της Περιφερειακής Διοίκησης του ΛΣ από την Κέρκυρα, στην Ηγουμενίτσα. Δυστυχώς για το τελευταίο νομίζω ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί. Τέλος τον ενημέρωσα για ορισμένες καθυστερήσεις στην πρόοδο των έργων στο λιμένα Κέρκυρας (προσήνεμος μόλος) και συζητήσαμε λύσεις για να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο, τονίζοντας ότι είμαι σε «ανοιχτή γραμμή» με το Πρόεδρο του ΟΛΚΕ Σωτήρη Βλάχο.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα της Κέρκυρας και επανέλαβε την πρόθεσή του για “ταχεία ρύθμιση” των εκκρεμοτήτων. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα συναντηθώ εκ νέου με τον κ. Υπουργό, τον οποίο ευχαριστώ ιδιαίτερα.
Θεωρώ ότι τα προβλήματα λύνονται μόνον αν το ενδιαφέρον μας είναι διαρκές και υπάρχει συνεχής «πίεση» προς την κεντρική εξουσία, και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου, αυτό κάνω…».
Τελευταία σχόλια