Η ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς
-Παιδείας και Θρησκευμάτων
-Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Θέμα: «Λειτουργικά προβλήματα στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας».
Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας είναι η αρχαιότερη Δημόσια Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα, καθώς η λειτουργία της ανάγεται στα μέσα του 18ου αιώνα. Στεγάζεται από το 1998 στους Αγγλικούς Στρατώνες, στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, το οποίο είναι ενταγμένο στον κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η Βιβλιοθήκη, η οποία λειτουργεί ως δανειστική, διοργανώνει εκθέσεις βιβλίων και συνέδρια. Ο τίτλος «Ιστορική» δεν της έχει αποδοθεί χαριστικά. Πέραν του γεγονότος ότι λειτουργεί αδιάλειπτα επί τρεις αιώνες, έχει στην κατοχή της βιβλία ανεκτίμητης ιστορικής αξίας με τα παλαιότερα να χρονολογούνται από το έτος 1480.
Σήμερα, η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της, που αφορούν στη στελέχωση και την υλικοτεχνική της υποδομή.
Ειδικότερα, δεν διαθέτει μόνιμο προσωπικό, ενώ εκτιμάται ότι για την άρτια λειτουργία της απαιτούνται περί τα 6 άτομα.
Συγκεκριμένα, λειτουργεί με τον προϊστάμενο ο οποίος είναι αποσπασμένος, μία υπάλληλο Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και μία υπάλληλο καθαριότητας, την οποία όμως το υπουργείο απέσπασε, αφήνοντας τη Βιβλιοθήκη χωρίς υπηρεσία καθαριότητας για 12 μήνες μέχρι σήμερα.
Επιπλέον, η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει καν θέση μόνιμου διευθυντή. Η συγκεκριμένη θέση είναι κενή από το έτος 2008.
Επίσης, στη Βιβλιοθήκη δεν υπάρχει θέση βιβλιοθηκονόμου, τη στιγμή που το μοναδικό ΑΕΙ Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας στη χώρα είναι αυτό της Κέρκυρας.
Όσον αφορά στις ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, η Βιβλιοθήκη, η οποία στεγάζεται σε χώρο έκτασης 2.000 τ. μ., δεν διαθέτει σύστημα πυρανύχνευσης και πυρόσβεσης, ενώ το σύστημα κλιματισμού υπολειτουργεί.
Παρότι η Βιβλιοθήκη διαθέτει Κέντρο Πληροφόρησης και Η/Υ ειδικά προσαρμοσμένους για ΑΜΕΑ, ωστόσο επισημαίνονται λειτουργικά προβλήματα, που αφορούν στην πρόσβασή τους στον εσωτερικό της χώρο.
Επίσης, ενώ έχουν εξασφαλιστεί καινούργιοι Η/Υ για το κοινό, δεν έχουν ακόμη εξασφαλιστεί οι απαιτούμενοι Η/Υ για το προσωπικό.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καταθέσαμε ερώτηση (10.6.13) προς τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας και την αναγκαιότητα ενίσχυσης της λειτουργίας των Δημόσιων Βιβλιοθηκών ανά τη χώρα.
Εκκρεμεί η σχετική απάντηση και από τα δυο αρμόδια υπουργεία.
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αναβαθμιστεί η λειτουργία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κέρκυρας;
2.Πώς προτίθενται να επιλύσουν το θέμα της έλλειψης μόνιμου προσωπικού στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας;
3.Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την προκήρυξη θέσης μόνιμου διευθυντή στην εν λόγω Βιβλιοθήκη;
4.Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την προκήρυξη θέσης βιβλιοθηκονόμου στην εν λόγω Βιβλιοθήκη;
5.Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την άμεση αντιμετώπιση των ελλείψεων στην υλικοτεχνική της υποδομή (απουσία συστήματος πυρανύχνευσης-πυρόσβεσης, ελλείψεις σε Η/Υ, πρόσβαση ΑΜΕΑ);
6.Προτίθενται να προβούν σε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς με σκοπό τον εξορθολογισμό και την ενίσχυση της λειτουργίας των Δημόσιων Βιβλιοθηκών ανά τη χώρα;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Κυρίτσης Γιώργος
Ρεπούση Μαρία
Ψαριανός Γρηγόρης
Ψύρρας Θωμάς
Τελευταία σχόλια