Εξαιρετικά ήταν τα αποτελέσματα του συνεδρίου για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας που συνδιοργάνωσαν ο ΟΛΚΕ και το Επιμελητήριο την Παρασκευή και το Σάββατο.
Βασικό συμπέρασμα από τις εργασίες και τις δύο ημέρες, είναι ότι η Κέρκυρα βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω στα έσοδα που αντλεί σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εκπρόσωποι των μεγαλύτερων εταιριών του κλάδου μίλησαν στους φορείς του νησιού και (κυρίως) στους εκπροσώπους της κυβέρνησης για το τι οι ίδιοι ζητούν από τα ελληνικά λιμάνια και το τι πρέπει εμείς να κάνουμε για να προσελκύσουμε περισσότερα πλοία και περισσότερους επιβάτες.
Το παρών τους έδωσαν στην Κέρκυρα οι δύο καθ΄ ύλην αρμόδιοι από πλευράς κυβέρνησης, οι γενικοί γραμματείς Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος και Λιμενικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Μουτζούρης, οι οποίοι, μαζί με τον πρόεδρο του ΟΛΚΕ Σ. Βλάχο, παρουσίασαν αριθμούς που καταδεικνύουν το οικονομικό μέγεθος της βιομηχανίας της κρουαζιέρας, τη θέση της Ελλάδας και της Κέρκυρας σε αυτήν, τις προθέσεις της κυβέρνησης αλλά και τις ελλείψεις σε υποδομές και τα γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα που υπάρχουν.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Οργανισμός Λιμένος παρουσίασε μελέτη που εκπόνησε με αντικείμενο τα χαρακτηριστικά, την οικονομική συμπεριφορά, τα αιτήματα και τα προβλήματα που διαπιστώνουν και επισημαίνουν οι τουρίστες κρουαζιέρας στο λιμάνι αλλά και το νησί γενικότερα της Κέρκυρας.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ CORFUPRESS TV ΕΔΩ:
Προαναγγελία Λιάσκου για νομοθετικές ρυθμίσεις
«Αδιαμφισβήτητα οφείλουμε να εργαστούμε πιο αποτελεσματικά και συντονισμένα, πιο παραγωγικά και μεθοδικά για να πετύχουνε το μέγιστο αποτέλεσμα. Καλύτεροι πρεσβευτές είναι οι τουρίστες που επέστρεψαν στις πατρίδες τους στηρίζοντας εμπράκτως τον ελληνικό τουρισμό και αποστέλλοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα παραμένει ασφαλής και φιλόξενη», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Γ.Γ. του Υπουργείου Τουρισμού Α. Λιάσκος.
Προανήγγειλε ότι το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, προετοιμάζει ένα συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό ο οποίος θα περιλαμβάνει πλήρη άστη του καμποτάζ, αναβάθμιση των περιφερειακών λιμένων κρουαζιέρας σε επίπεδο ειδικών υποδομών και αύξηση του αριθμού των λιμανιών υποδοχής (home porting).
Υποστήριξε ότι η άρση του καμποτάζ δίνει νέα αναπτυξιακή δυναμική στην κρουαζιέρα, ενώ οι λιμενικές μας υποδομές δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα απέναντι σε μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, όπως αυτών της Βαρκελώνης, της Γένοβας, της Φλωρεντίας και άλλα.
Έκανε λόγο για επενδύσεις και νέες υποδομές σε σειρά περιφερειακών λιμανιών (Κρήτης, Κέρκυρας, Κορίνθου, Κατάκολου κλπ.)
Η (αθάνατη) ελληνική γραφειοκρατία
Ο Σωτήρης Βλάχος έβαλε κατά της ελληνικής γραφειοκρατίας που επιβάλλει πολυδαίδαλη διαδικασία κατά την άφιξη του κάθε πλοίου στο λιμάνι. Μίλησε και για τη γραφειοκρατική αντιμετώπιση του λιμανιού από σειρά δημοσίων υπηρεσιών, φέρνοντας ως παράδειγμα περιστατικό της προηγούμενης εβδομάδας με το Τελωνείο: «Είχαμε 4 καράβια με 7.000 επιβάτες ταυτόχρονα. Το ένα ζήτησε κατά την έξοδο να μην περάσουν οι επισκέπτες από τον επιβατικό σταθμό, καθώς προερχόταν από χώρα εντός Σένγκεν και πήγαινε σε ελληνικό λιμάνι. Μας είπε η Τελώνισα ότι θέλει να περάσουν όλοι από μέσα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει δύο ώρες το καράβι και να γκρινιάζει η εταιρία. Και λέω , γιατί; Αν είχε ουσία, αν ήταν εκτός Σένγκεν, να πω εντάξει, αλλά δεν υπήρχε λόγος».
Ο πρόεδρος του ΟΛΚΕ υποστήριξε επίσης ότι στρεβλώνει την ανταγωνιστικότητα η διαφορά των υποχρεώσεων από λιμάνι σε λιμάνι εντός Ελλάδας: «Παράδειγμα, στην Κέρκυρα είναι υποχρεωτική η πλοήγηση ενώ απέναντι, στην Ηγουμενίτσα, όχι. Τα πλοία υποχρεώνονται να πληρώνουν ρυμουλκό που για ένα μεγάλο καράβι, το κόστος είναι 5.000 ευρώ περίπου, τα μισά δηλαδή από όσα παίρνει το λιμάνι. Έτσι, η Ηγουμενίτσα είναι φθηνότερη».
Μουτζούρης προς εταιρίες: Θα επενδύσουμε, αλλά θέλουμε κέρδος
Μήνυμα στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού κρουαζιέρας έστειλε στην τοποθέτησή του ο γ.γ. Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουτζούρης. Ο κ. Μουτζούρης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κόστος των υποδομών που απαιτούν οι εταιρίες για τα λιμάνια που προσεγγίζουν, όχι μόνο με την πολιτική του ιδιότητα αλλά και ως ειδικός επί του θέματος καθηγητής στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο (του οποίου ήταν πρύτανης).
«Δεν έχουμε πάρει το μέγιστο δυνατό από την κρουαζιέρα. Έχουμε μεγάλο δρόμο να κάνουμε μέχρι να φτάσουμε στα έσοδα που πρέπει. Ως καθηγητής λιμενικών έργων στο ΕΜΠ, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα έργα υποδομής σε κρηπιδώματα, μόλους, κτίρια και γενικότερα υποδομές, είναι πολύ ακριβά έργα. Μας ζητιούνται πολλά πράγματα από τις εταιρίες κρουαζιέρας και ευχαρίστως η κυβέρνηση και οι πολίτες της χώρας είναι πρόθυμοι να ανταποκριθούν στα αιτήματα αυτά, αλλά η χώρα ζητά από την κρουαζιέρα και τις εταιρίες αυτές ανάλογα έσοδα. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που προσφέρει τα λιμάνια, αλλά θα πρέπει και από την πλευρά των εταιριών να εξευρεθούν μέσα και τρόποι για αύξηση των εσόδων της χώρας», είπε ο κ. Μουτζούρης απευθυνόμενος στους εκπρόσωπους των εταιριών.
Γκερέκου: Μεγαλύτερη διάχυση των ωφελειών
Στο συνέδριο μίλησε η πρώην υφυπουργός τουρισμού, βουλευτής Κέρκυρας Άντζελα Γκερέκου. Η κα Γκερέκου υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη δεν έχει ορατά αποτελέσματα από τη μία μέρα στην άλλη και ορισμένες φορές έχει πρόσκαιρο κόστος για ορισμένες πλευρές: «Η συζήτηση για την ανάπτυξη πρέπει να αφήνει κατά μέρος ιδεοληψίες και δογματικές εμμονές, είτε αυτές αφορούν τα περί «ξεπουλήματος» και «λαίλαπας των ιδιωτικοποιήσεων», είτε την άκριτη εμπορευματοποίηση που παραγνωρίζει τη φυσική ομορφιά, τον πολιτιστικό πλούτο, την αρχιτεκτονική παράδοση», τόνισε η πρώην υφυπουργός, η οποία είπε ότι θα πρέπει να εξετάσουμε τις πραγματικές δυνατότητες του λιμανιού της Κέρκυρας ως προς την υποδοχή και τη φιλοξενία της κρουαζιέρας. «Μπορούμε να προσβλέπουμε σε home porting με την έννοια του «σημείου βάσης» που προϋποθέτει συγκεκριμένες υποδομές; Ή μήπως, η ορθή προσέγγιση είναι αυτή του «σημείου αφετηρίας» που μπορεί να επιβιβάζει και να αποβιβάζει επισκέπτες στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου κυκλικού ταξιδιού; Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα λιμάνι όπως αυτό της Βενετίας που θεωρείται από ειδικούς πρότυπο για την ανάπτυξη του home porting στη χώρα μας – με την έννοια του «σημείου βάσης»: οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο εν λόγω λιμάνι ανέρχονται σε τουλάχιστον 60 – 80 εκατ. ευρώ. Για να αντιληφθούμε καλύτερα τη διαφορά μεγεθών, υπενθυμίζω ότι η κατασκευή του προσήνεμου μόλου θα κοστίσει 30 εκατ. ευρώ. Η δε ανάπτυξη αντίστοιχων υποδομών και εγκαταστάσεων θα απαιτούσε έκταση που ισοδυναμεί τουλάχιστον με τη μισή πόλη της Κέρκυρας! Σε ό,τι δε αφορά τις απαιτήσεις τροφοδοσίας και ανεφοδιασμού, αξίζει να αναφέρω την περίπτωση του Ηρακλείου, που ξεκίνησε πιλοτικά να λειτουργεί ως home port, όπου σε κάθε ελλιμενισμό του κρουαζιερόπλοιου Atlantica ζητούνται 100 τόνοι ελαιόλαδου».
Η κα Γκερέκου αναφέρθηκε και στη διάχυση των οικονομικών ωφελειών σε μεγαλύτερο τμήμα της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας, καθώς σήμερα τα έσοδα διαχέονται ανομοιόμορφα: «Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της έλλειψης σχεδιασμού τόσο από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας όσο – θα μου επιτρέψετε να πω – και από την πλευρά των εταιριών κρουαζιέρας. Η διάχυση των οφελών μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και για τις ίδιες τις εταιρίες κρουαζιέρας. Η κατανομή της ροής των επισκεπτών προς συγκεκριμένες μόνο περιοχές και σε συγκεκριμένους τύπους δραστηριότητας, χωρίς διαφοροποίηση, μακροπρόθεσμα απαξιώνει το ίδιο το προϊόν που μια εταιρεία κρουαζιέρας προσφέρει στον πελάτη-επισκέπτη.
Σαμοΐλης: Να δούμε τις επενδύσεις υπό τη σκιά της κρίσης
Στη δική του τοποθέτηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι επιχειρηματίες της Κέρκυρας παραπονιούνται ότι οι τουρίστες της κρουαζιέρας δεν δαπανούν χρήματα καθώς τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια διαθέτουν όλων των ειδών τα καταστήματα μέσα στο πλοίο, τα οποία και χρησιμοποιούν.
Έθεσε το θέμα του πραγματικού οικονομικού οφέλους που αποφέρει η κρουαζιέρα στην Κέρκυρα και την τοπική της οικονομία, το οποίο θα πρέπει να καταμετρηθεί ακριβώς σε σχέση με τις υποδομές που ζητά ο κλάδος, το κόστος τους, την απόσβεσή του και την περιβαλλοντική επίπτωση αυτών: «Είμαστε υπό τη σκιά της κρίσης. Δεν είναι μια οποιαδήποτε κρίση, αλλά η μεγαλύτερη μετά το 1929. Κάθε κίνησή μας θα πρέπει να λαμβάνει υπ΄ όψιν της τα οικονομικά μεγέθη, όχι μόνο τι μπαίνει αλλά και το τι θα βγει από την τσέπη μας τη φετινή χρονιά, την επόμενη πενταετία ή δεκαετία για να δούμε αν όσα εισρέουν από την κρουαζιέρα ανταποκρίνονται σε μία ευφορία που εγώ τη θεωρώ τραβηγμένη». Ο κ. Σαμοΐλης εξέφρασε προβληματισμό για το έργο επέκτασης της προβλήτας των 300 μέτρων, ένα έργο τεράστιο που όπως υπογράμμισε θα στοιχίσει στην Κέρκυρα.
Πρόταση Χονδρογιάννη για συντονιστικό όργανο
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Χονδρογιάννης μίλησε για τη σημασία της συμμετοχής του τουριστικού κλάδου στην ενίσχυση του ΑΕΠ και την έξοδο από την κρίση. «Στο νομό μας η κατάσταση του λιμένα και η διαχείριση των επιβατών κρίνεται ικανοποιητική, ωστόσο δεν λείπουν οι ερασιτεχνισμοί και τα μεγάλα προβλήματα, απότοκα της έλλειψης συνεργασίας και του συντονισμού των φορέων του νησιού μας».
Μοναδικό μέλημα της Κέρκυρας θα πρέπει να είναι, κατά τον κ. Χονδρογιάννη, ο ευχαριστημένος τουρίστας με μέγιστη προσπάθεια για γρήγορη, ασφαλή και ευχάριστη διακίνηση του επισκέπτη σε ό,τι αυτός επιλέξει. Πρότεινε, μάλιστα, τη δημιουργία ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού οργάνου που θα συντονίζει κατ΄ έτος με μελέτες και προτάσεις τους στόχους της ανάπτυξης του τουρισμού κρουαζιέρας.
Παρουσίες
Στη συνεδρίαση παρέστησαν επίσης ο Σταύρος Κάτσιος, αντιπρύτανης οικονομικού προγραμματισμού και ανάπτυξης Ι. Πανεπιστημίου, ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, 1ος αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, ο Σπύρος Σπύρου, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και δεκάδες εκπρόσωποι των φορέων του τουριστικού κλάδου (πράκτορες, ξενοδόχοι, επαγγελματίες και καταστηματάρχες).
Τελευταία σχόλια