Στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Εδαφική Συνεργασία Μεσογειακός χώρος 2007-2012 MED CULTURE” το οποίο υλοποιείται από τον Δήμο Κερκυραίων σε συνεργασία με άλλες μεσογειακές πόλεις, ενταγμένες στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προτάσεων – ιδεών που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό με τίτλο: « ΝΕΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ – YOUNG PEOPLE FOR SITE».
Νικητής της ιδέας ανακηρύχτηκε ο κος Γεώργιος Μπάντιος. Αντικείμενο της νικητήριας ιδέας, το χρηματικό έπαθλο της οποίας ανήλθε σε 2000 ευρώ, είναι η δημιουργία ενός Skatepark. To Skatepark είναι μια αθλητική εγκατάσταση, σχεδιασμένη και κατασκευασμένη για τους νέους που ασχολούνται με τα σπορ του skateboarding, ποδήλατο ΒΜΧ, inline skates και mountain bike. Ο προτεινόμενος χώρος εγκατάστασης του Skatepark βρίσκεται στην ευρύτερη ζώνη προστασίας της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας η οποία ως γνωστόν περιλαμβάνεται στον κατάλογο περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Το skatepark προτείνεται να κατασκευαστεί στο πάρκο της Γαρίτσας, το οποίο πληροί όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, καθώς αποτελεί ιδανική επιλογή για την λειτουργία της εγκατάστασης, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης που παρουσιάζει η δραστηριότητα των εν λόγω αθλημάτων στα κέντρα άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων, της διέλευσης του ποδηλατοδρόμου από αυτό το σημείο και της ανάγκης επιστροφής του νεανικού κοινού στο πολιτισμικό κέντρο της Κέρκυρας.
Μια τέτοια εγκατάσταση ως έργο, θα ωφελούσε στο να καθιερωθεί η πόλη της Κέρκυρας ως χώρος ψυχαγωγίας για τους κατοίκους, ειδικά τους νέους, προσφέροντας λύσεις όσον αφορά στην αναβάθμιση της αστικής αισθητικής, στη προώθηση της ασφαλούς άθλησης, στην καινοτόμα διαχείριση του χώρου. Τέλος, η υλοποίηση της εγκατάστασης έχει κοστολογηθεί και το κόστος της δεν καθιστά την πραγματοποίηση του Skatepark στην πόλη της Κέρκυρας ουτοπική.
Υπεύθυνος επικοινωνίας εκ μέρους του Δήμου για τη παροχή επιπλέον πληροφοριών σχετικά με τη νικητήρια ιδέα, είναι: ο κος Ιωάννης Ραψομανίκης (τηλέφωνο επικοινωνίας 2661364603).
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από εθνικούς πόρους.
‘Cités Unesco Laboratoires de Territoires Urbains Equilibrés’
Το έργο C.U.LT.URE ‘Cités Unesco Laboratoires de Territoires Urbains Equilibrés’, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Κέρκυρας, βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησής του. Πιο συγκεκριμένα, στις 19 και 20 Απριλίου 2012 πραγματοποιείται το τελικό Συνέδριο του έργου, στη Πίζα της Ιταλίας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συνεδρίου, κατά τη πρώτη ημέρα των εργασιών θα παρατεθούν ομιλίες από σημαντικούς επιστήμονες των γραμμάτων και των τεχνών του Πανεπιστημίου της Πίζα, σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά και την εδαφική ανάπτυξη , καθώς επίσης και από εκπρόσωπο της Unesco, σχετικά με το οικονομικό όφελος που μπορεί να έχει η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η δεύτερη ημέρα των εργασιών θα είναι αφιερωμένη στα βασικά παραδοτέα του έργου και στη συζήτηση για την εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών λύσεων για τη συνέχιση του CULTURE.
Τέλος, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ που έχει συντεθεί από τη Πίζα, με βάση σχετικό υλικό που παρέδωσαν όλοι οι συμμετέχοντες εταίροι στο έργο.
Το ντοκιμαντέρ θα προβάλει τα ιστορικά κέντρα των πόλεων που συμμετέχουν στο έργο και θα αποτελεί μία ζωντανή μαρτυρία, καθώς θα περιέχει συνεντεύξεις, της αντίληψης που έχουν τόσο οι ειδικοί επιστήμονες (αρχιτέκτονες – ιστορικοί), αλλά και οι απλοί κάτοικοι για τη πόλη τους, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της. Ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ αναπτύχθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου και για το Δήμο Κέρκυρας, το οποίο εξυπηρετεί ένα διττό σκοπό: από τη μία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας και προώθησης της ιστορίας και του
πολιτισμού του τόπου και από την άλλη έχει το χαρακτήρα μίας σύντομης ανθρωπολογικής έρευνας της περιοχής. Το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο από τον Δήμο Κέρκυρας.
Υπεύθυνος επικοινωνίας εκ μέρους του Δήμου για τη παροχή επιπλέον πληροφοριών είναι: ο κος Ιωάννης Ραψομανίκης (τηλέφωνο επικοινωνίας 26613-64603).
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από εθνικούς πόρους.
Τελευταία σχόλια