Περπατάμε με τους «Φίλους της Φύσης και του Περιπάτου» στο «Σανδουάρδο» και τις «Βίγκλες», στη περιοχή του «Σταυρού»!
Αυτό ειναι το νέο concept του σωματείου.
Κι όπως συνεχίζει το δελτίο τύπου:
• Το ΡΑΝΤΕBΟΥ μας θα είναι (Κυριακή 12/2/12, στις 11 π.μ.) μέσα στο χωριό «Σταυρός», στα «Δαφνάτα» (μετα απο το σχολείο και την εκκλησία) …έξω απο το μοναδικό καφενείο του χωριού. Παρκάρισμα κατά μήκος του δρόμου, από «Δαφνάτα» προς «Kομιανάτα». • Σας υπενθυμίζουμε ότι, ο επόμενος περίπατος των «Φίλων της Φύσης και του Περιπάτου» θα πραγματοποιηθεί (Κυριακή 12/2/12) από το χωριό «Σταυρός», προς τη κορυφή «Σαδουάρδο» (άγ. Εδουάρδος) στο βουνό του Σταυρού(!) …και από εκεί θα πάρουμε το ανατολικό παλιό μονοπάτι που οδηγεί προς τις μαγευτικές «Βίγκλες»!!! Ας σημειωθεί ότι το μονοπάτι αυτό είναι από καιρό ξεχασμένο και ανοίχτηκε πρόσφατα, με υπόδειξη και παρότρυνση των «Φίλων της Φύσης και του Περίπατου», από το Κοινοτικό Συμβούλιο του «Σταυρού». Aπό εκεί, επιστροφή στα «Δαφνάτα» στο χωριό. • Βαθμός δυσκολίας 2/4. Στις «Bίγκλες» 4/4! • Καιρός… «θα δούμε… Πάντος, έχουμε αναλακτική πρόταση!». • Συντονιστής περίπατου Γιάννης Λουκάς / τηλ. νούμερο 6985748628
Σας περιμένουμε να κάνουμε μαζί άλλον έναν όμορφο περίπατο που θα σας μείνει αξέχαστος!!!
• Από τα «Δαφνατα» θα αρχίσει η πεζοπορία μας. Θα κατευθυνθούμε προς στην έρημη – παλιά κάτω γειτονιά, όπου θα δούμε χαρακτηριστικά παλιά σπίτια και Λουτρουβιά (Β.Δ.1/4). Θα ανέβουμε και θα διασχίσουμε, τον Παραδοσιακό οικισμό «Κομιανάτα» θα ακούσουμε το θρύλο των «Kομιανών»(Β.Δ.1/4)… Θα βγούμε έξω από τον οικισμό – προς το Βουνό του Σταυρού. Θα ανέβουμε στην κορυφή «Σαδουάρδο»(Β.Δ.2/4), όπου διαθέτει μαγευτική θέα προς την ανατολική θάλασσα και την απέναντι ακτογραμμή… και από εκεί θα κατευθυνθούμε βόρια, διασχίζοντας το παλαιό… αλλά φρέσκο/ανοιγμένο μονοπάτι που οδηγεί στις μοναδικές «Βίγκλες» όπου η ομορφιά και η αγριάδα τους σου κόβουν την ανάσα(Β.Δ.4/4)!
Aπό εκεί, επιστροφή στα «Δαφνάτα» στο χωριό.
• Στην κορυφή του «Σαδουάρδο» (άγ. Εδουάρδος) στο βουνό του «Σταυρού».
Εκεί όπου σήμερα υπάρχουν κεραίες τηλεφωνίας, παλιότερα, λέγετε ότι υπήρχε κάποιος μικρός ναός αφιερωμένος στον άγνωστο πια, σήμερα σε εμάς Άγιο Εδουάρδο. Μελετητές λέγουν πως σε παλιούς βενετικούς χάρτες αναφέρετε με αυτή την ονομασία η κορυφή. Παλιότεροι γέροντες σήμερα βοσκοί, ομολογούν ότι στα νεανικά τους χρόνια, διέκριναν κάποια απροσδιόριστα ερείπια άγνωστου σε αυτούς κτίσματος. Προφανώς στην κορυφή (όπως σε όλες τις κορυφές του νησιού) θα πρέπει να λειτουργούσε κάποιο «παρατηρητήριο». Το χωριό ονομάζεται «Σταυρός» και λέγετε πως τον καιρό των πειρατών «σταυρώνονταν» εδώ πάνω κακούργοι για να τους βλέπουν οι επίδοξοι επιδρομείς που περνούσαν με τα πλοία και να αποθαρρύνονται. Αυτό συνδυάζεται με παλιές αναφορές που διαβάζουμε… «δια πασάλων τόπος εκτέλεσης». Το μόνο σίγουρο είναι ότι… επειδή και στην απέναντι κορυφή, στο βουνό, πάνω από τις δύο «Παυλιάνες», υπάρχει τοποθεσία με το όνομα «Σταυρός – Eσταυρωμένος», προφανώς και οι δύο κορυφές αποτελούσαν μέρος δικτύου παρατήρησης. Ίσος να χρησιμοποιούνταν κάποια κωδική ανάρτηση πανιών…
• Οι «ΒΙΓΛΕΣ» του «Σταυρού».
Η τοποθεσία «ΒΙΓΛΕΣ» (για όσους τις προσεγγίζουν από τα «Δαφνάτα») βρίσκετε μόλις 10-15 λεπτά της ώρας μακριά από το γνωστό «ΞΑΓΝΑΝΤΟ» (ή Άγναντη), του χωριού ΣΤΑΥΡΟΣ» (του πρώην Δήμου Aχιλλείων) …και παρόλο ότι το μονοπάτι που μας οδηγεί εκεί (προς τα Ανατολικά) είναι βατό και (ακόμα) ανοιχτό, ελάχιστοι από τους σύγχρονους Σταυριώτες το έχουν βαδίσει. Φυσικά οι γεροντότεροι, το μονοπάτι, το γνώριζαν πολύ καλά… οι σημερινοί «σαραντάρηδες» όμως, το θυμούνται αμυδρά, μόνο σαν ένα τόπο παιχνιδιού, φυγής, περιπέτειας και αναζήτησης των παιδικών τους χρόνων! Η πρόσβασή της περιοχής δε, από Νότια – από την κορυφή του «Σαδουάρδου» – αυτή και αν είναι άγνωστη στους νεότερους. Ούτε λόγος να γίνετε, ίσος κάτι να έχουν ακούσει από παλιότερους βοσκούς, αλλά τους είναι παντελώς άγνωστη η διαδρομή… και (πολύ φοβάμαι) αδιάφορη η ύπαρξή του παλιού μονοπατιού.
Στις «ΒΙΓΛΕΣ», άγνωστες σε μας, γεωλογικές «ιδιοτροπίες» διαμόρφωσαν ένα ιδιαιτέρως άγριο τοπίο.
Από τις «ΒΙΓΛΕΣ», η θέα είναι εκπληκτικά ΜΟΝΑΔΙΚΗ! Όλη η εσωτερική θάλασσα, η απέναντι η Hπειρώτικη ακτογραμμή (από Βορά προς Νότο) απλώνετε στα πόδια σου! Το βλέμμα σου απλώνετε σε όλη την ανατολική Κέρκυρα… από τον Παντοκράτορα, στην Πόλη, στην Μπενίτσα, στα Mοραΐτικα και ως τον Κάβο! Αν είναι καθαρός ο καιρός βλέπεις ως πέρα τα Νότια Νησιά.
«ΒΙΓΚΛΕΣ» λέγονται γιατί από εκεί οι «βιγκλάτορες» παρατηρούσαν την Ανατολική θάλασσα ώστε να ειδοποιηθούν έγκαιρα οι κάτοικοι των χωριών αν κάποιο εχθρικό – πειρατικό καράβι έκανε την εμφάνιση του. Ίσος μάλιστα από αυτό το σημείο, να ειδοποιούσαν και την Πόλη.
Πάνω στις «ΒΙΓΛΕΣ», γκρεμοί κατακόρυφοι και υψωμένα μυτερά βράχια συνθέτουν μία, είναι αλήθεια, λίγο επικίνδυνα άγρια, αλλά όμορφη τοπιογραφία! Καλό θα είναι, όποιοι τολμήσουν (με δική τους ευθύνη) να ανέβουν στις «ΒΙΓΛΕΣ», να είναι προετοιμασμένοι και εξοπλισμένοι με καλά παπούτσια, ώστε να μη γλιστράνε και ζεστά αντιανεμικά ρούχα.
Τελευταία σχόλια