Εγκλωβισμένες χιλιάδες δικαστικές υποθέσεις ως τις 17/1 που λήγει η απεργία των δικηγόρων. Επί ποδός πολέμου και για το δικαστικό μέγαρο ενημέρωσε ο πρόεδρος του κλάδου Γ. Βραδής.
Μέχρι την Τρίτη 17 Ιανουαρίου θα διαρκέσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των δικηγόρων ενημέρωσε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Κέρκυρας Γιάννης Βραδής, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.
Η αποχή των δικηγόρων σημαίνει ουσιαστικά ότι χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις θα παραμείνουν «εγκλωβισμένες».
Τα αιτήματα
Οι δικηγόροι αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τη “δίκαιη δίκη και την αντιμετώπιση φαινομένων αρνησιδικίας” καθώς και για τη διάταξη με την οποία επιχειρείται η λεγόμενη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.
Στην ανακοίνωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας επισημαίνεται ότι «το ζήτημα της καθυστέρησης στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης αντιμετωπίζεται με τρόπο ”λογιστικό”, περικόπτοντας – καταργώντας δίκες, παραγράφοντας αδικήματα και υποθέσεις και αυξάνοντας τα όρια άσκησης ένδικων μέσων», ενώ επισημαίνεται ότι θεσπίζονται «πρωτοφανείς οικονομικές επιβαρύνσεις, αποτρέποντας στην πραγματικότητα τον πολίτη από την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, που αποτελεί τον πυρήνα της δίκαιης δίκης».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο δικηγορικός κλάδος στοχοποιείται αναίτια ως δήθεν προνομιούχος και προωθούνται ρυθμίσεις «έξωθεν» επιβαλλόμενες και πλήρως ασύμβατες με τη φύση του δικηγορικού λειτουργήματος», ενώ υπογραμμίζεται ότι η προωθούμενη μεταρρύθμιση όχι μόνο δε συντελεί στη πολυδιαφημισμένη προσπάθεια «απελευθέρωσης» του δικηγορικού επαγγέλματος «αλλά ενθαρρύνει τη διαμόρφωση ανισοτήτων αποκλειστικά και μόνον υπέρ των ολίγων και οικονομικά ισχυρών δικηγορικών γραφείων».
Γ. Βραδής: Εξετάζουμε δυναμικές ενέργειες για το δικαστικό μέγαρο
Επιπρόσθετα, σε τοπικό επίπεδο, ο δικηγορικός σύλλογος προβάλλει ως αίτημα και την ολοκλήρωση και λειτουργία του νέου δικαστικού μεγάρου. Ο πρόεδρος Γ. Βραδής τόνισε ότι είναι συνεχιζόμενη και αδικαιολόγητη η καθυστέρηση και ενημέρωση ότι η διαδικασία έχει κολλήσει στην ηλεκτροδότηση και την ολοκλήρωση των δημοπρασών για τον εξοπλισμό του, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά από το παλιό.
“Υπάρχει μπάχαλο γιατί η μια υπηρεσία δεν γνωρίζει τι κάνει η άλλη και χάος στον συντονισμό μεταξύ τους. Παρατηρώ ότι δεν υπάρχει στενός έλεγχος των υπηρεσιών από πλευράς Κέρκυρας και επισημαίνουμε τον κίνδυνο να παρέλθει το έτος και να μην ολοκληρωθεί το δικαστικό μέγαρο” τόνισε ο κ. Βραδής.
Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου ήταν αιχμηρός και για την πολιτική ηγεσία του τόπου: “Θα έπρεπε να υπάρχει αδιάκοπη και συνεχής παρακολούθηση του έργου από την πολιτική ηγεσία του τόπου. Αντ’ αυτού ο δικηγορικός σύλλογος προσπαθεί να συντονίσει τις υπηρεσίες. Προειδοποιούμε ότι αν δεν υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια ολοκλήρωσης του έργου ο δικηγορικός σύλλογος σκοπεύει να προχωρήσει σε δυναμικές ενέργειες και θα σκεφτούμε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μην επιτρέψουμε τη συνέχιση διεξαγωγής δικών στο παλιό δικαστήριο”.
Τελευταία σχόλια