Ερωτηματικά γεννά η απόφαση του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για κατάργηση και ενσωμάτωση του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης. Τι ακριβώς σημαίνει ενσωμάτωση και ποιες οι διαδικασίες;
Η είδηση κυκλοφόρησε σήμερα μέσω δελτίου τύπου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και αποδίδει την κατάργηση του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ανάμεσα σε άλλα ΝΠΔΔ και φορείς που καταργούνται και συγχωνεύονται) στην αναγκαιότητα της συνολικής αναδιάρθρωσης του κράτους. Σημειωτέον ότι στο ίδιο δελτίο τύπου υπάρχει η προειδοποίηση της “ευρύτερης αναδιάρθρωσης των φορέων του Δημοσίου που ακολουθεί” δηλαδή την κατάργηση και άλλων οργανισμών που θα ακολουθήσει στο επόμενο διάστημα.
Σύγχυση…
Υπάρχει και η επισήμανση ότι οι οργανισμοί που συγχωνεύονται είναι οργανισμοί που παρέχουν ομοειδείς υπηρεσίες, στην περίπτωση όμως του ΟΤΕΚ δεν υπάρχει η εξήγηση ποιος θα είναι ο διάδοχος φορέας ή οργανισμός που θα επιτελεί εφεξής το έργο της κατάρτισης στα τουριστικά επαγγέλματα… Επιπρόσθετα για την ΟΤΕΚ υπάρχει η επισήμανση της “ενσωμάτωσης” και όχι της συγχώνευσης, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση για το μέλλον του Οργανισμού.
Ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης είναι ΝΠΔΔ και με την απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταργείται και ενσωματώνεται στο Υπουργείο Τουρισμού.
Κλείνουν οι διοικητικές υπηρεσίες
Το σίγουρο είναι ότι θα κλείσουν οι κεντρικές υπηρεσίες του Οργανισμού, την ώρα που σε εξέλιξη έως το τέλος Αυγούστου είναι οι εγγραφές εκατοντάδων σπουδαστών, με συνέπεια να δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά ποιος θα διαχειριστεί την όλη διαδικασία. Ως προς το μέλλον των Σχολών το Υπουργείο Τουρισμού ανεπίσημα εμφανίζεται καθησυχαστικό, χωρίς όμως να έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από πλευράς πολιτικής ηγεσίας.
Υπάρχει βέβαια και το ζήτημα των ακινήτων και εγκαταστάσεων που ανήκουν στον καταργηθέντα Οργανισμό και τι σχεδιάζεται να γίνει καθώς και για το προσωπικό, που πάντως το δελτίο τύπου αναφέρει ότι “δεν απολύεται αλλά μετακινείται σε θέση αντίστοιχη με τα προσόντα του και τις ανάγκες του Δημοσίου”.
Πρώτα το οικοτροφείο, μετά η απαξίωση…
Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από την απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο του οικοτροφείου των Σχολών, ανάμεσα στις οποίες και της Κέρκυρας, την ανεκδιήγητη τοποθέτηση του τότε υφ. Τουρισμού κ. Νικητιάδη και τη σύγκρουση με τον Μπάμπη Χαραλάμπους για τη σχολή της Κέρκυρας, την οργισμένη αντίδραση της Α. Γκερέκου και την παρέμβασή της στο δ.σ. του οργανισμού που συνεδρίαζε προκειμένου να μην κλείσει η σχολή, και την κατάθεση προς ψήφιση νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Παιδείας που κατατάσσει τα τμήματα των ΕΠΑΣ των επαγγελματικών σχολών ως «αδιαβάθμητες» και τις μετατρέπει σε «φορείς παροχής μεταγυμνασιακής αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης που ανήκουν στη μη τυπική εκπαίδευση»! Δηλαδή τις οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη απαξίωση…
Τώρα ο Οργανισμός καταργείται και ενσωματώνεται (λίγο πριν τις εγγραφές των σπουδαστών) στο υπουργείο τουρισμού. Προς πλήρη επιβεβαίωση άραγε της πάλαι ποτέ έκθεσης Πάγκαλου, στην οποία υποστήριζε την κατάργηση του ΟΤΕΚ;
Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την απαξίωση του ΟΤΕΚ
Εντωμεταξύ ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσα στους οποίους και ο Στ. Σαμοϊλης με θέμα την σταδιακή απαξίωση του ΟΤΕΚ.
Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
“Ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης(ΟΤΕΚ) λειτουργεί από το 1935 και αποτελεί τον κύριο δημόσιο φορέα για την επαγγελματική εκπαίδευση στελεχών του τουρισμού στη χώρα μας σε διάφορες βαθμίδες (ΕΠΑΣ, ΙΕΚ, Σχολές Ξεναγών, Ανώτερες Σχολές, Τμήματα μετεκπαίδευσης ήδη εργαζόμενων στον Τουρισμό κλπ.). Η προσφορά του είναι πολύ σημαντική για την σωστή στελέχωση, ανάπτυξη και πρόοδο των τουριστικών επιχειρήσεων.
Τα τελευταία χρόνια:
• Ο προϋπολογισμός μειώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί για την σωστή λειτουργία των σχολών και της κεντρικής διοίκησης.
• Ο αριθμός των εργαζόμενων (μόνιμων & συμβασιούχων) μειώνεται συνεχώς, ακόμα και σε ειδικότητες που διασφαλίζουν την ασφάλεια εργαζομένων, εγκαταστάσεων και μαθητών.
• Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός των εκπαιδευτηρίων έχουν εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου, δεν συντηρούνται επαρκώς έως καθόλου.
• Η εκπαιδευτική περίοδος συστηματικά συρρικνώνεται σε αντίθεση με όσα προβλέπει ο νόμος που ρυθμίζει τη λειτουργία του ΟΤΕΚ (Ν.3105) και σε βάρος των εκπαιδευτικών διαδικασιών.
• Δεν παρέχονται σύγχρονα συγγράμματα, υλικά για την πρακτική άσκηση των μαθητών και καταρτιζομένων (τρόφιμα), πετρέλαιο, υλικά εκπαίδευσης (γραφική ύλη), υλικά καθαριότητας, με αποτέλεσμα την προβληματική έως αναποτελεσματική λειτουργία των εκπαιδευτηρίων.
• Με πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του οργανισμού παύει η λειτουργία των οικοτροφείων με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των οικονομικά αδύνατων από την εκπαίδευση αλλά και την λειψή εκπαίδευση των μαθητών, διότι το οικοτροφείο λειτουργούσε ως πρακτική άσκηση και σε συνέχεια της θεωρητικής εκπαίδευσης των μαθητών.
• Το ξενοδοχείο στο Κοκκίνη Χάνι Ηρακλείου διέκοψε την λειτουργία του με πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕΚ μετά από 25ετή περίπου λειτουργίας του.
Όλα αυτά δημιουργούν εύλογα ανησυχίες και ερωτηματικά για το μέλλον του Οργανισμού.
Παράλληλα δημοσιεύματα θέλουν τις «Σχολές να μετακομίζουν», ακόμα και αυτές που λειτουργούν σε ιδιόκτητα κτήρια, αφού σύμφωνα με πληροφορίες τους «οι εγκαταστάσεις θα διατεθούν σε ιδιώτες»!
Επειδή η εκπαίδευση αποτελεί την πιο σημαντική επένδυση (εάν θεωρούμε ότι ο τουρισμός έχει προοπτικές ανάπτυξης).
Επειδή η συστηματική απαξίωση του ΟΤΕΚ (του μόνου δημόσιου φορέα εκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες στον τουρισμό) υποβαθμίζει τις δυνατότητες δημόσιας εκπαίδευσης των νέων, αφήνει αναξιοποίητο ένα μεγάλο δυναμικό (ανθρώπινο και υποδομές) στο χώρο και επαυξάνει τα έξοδα των οικογενειών των σπουδαστών ενισχύοντας την ιδιωτική εκπαίδευση.
Επειδή η μη χρήση και η μη συντήρηση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού οδηγεί στην ερημοποίηση και κατάρρευσή τους.
Επειδή δεν υπάρχει γενικότερος στρατηγικός σχεδιασμός για τον τουρισμό ο οποίος θα προσδιόριζε και τι είδους εκπαίδευση χρειάζεται.
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ
1. Ποιος είναι ο μεσοπρόθεσμος αλλά και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός του Υπουργείου σας για την τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση; Τι σχεδιάζεται για τον ΟΤΕΚ; Είναι στις προθέσεις σας το κλείσιμο των Σχολών ή η αναδιοργάνωσή τους; Αν επιδίωξή σας είναι η αναδιοργάνωση, τι μοντέλο σχεδιάζεται;
2. Θα λειτουργήσουν την ερχόμενη περίοδο οι σχολές; Πότε προβλέπεται η έναρξη τους και με τι προσωπικό και μέσα; Προβλέπεται η επαναλειτουργία των οικοτροφείων ώστε να μην αποκλείονται από την εκπαίδευση παιδιά οικογενειών με οικονομικές δυσκολίες;
3. Τι άμεσα μέτρα θα λάβετε για την εξασφάλιση και συντήρηση του κτηρίου του Οργανισμού στο Κοκκίνη Χάνι Ηρακλείου καθώς και των άλλων εκπαιδευτηρίων ανά την Ελλάδα –ασφάλεια και συντήρηση εγκαταστάσεων καθώς και ασφάλεια και υγιεινή περίοικων και περαστικών από τις εύκολα προσβάσιμες σʼ αυτούς εγκαταστάσεις;
4. Τι σχεδιασμός υπάρχει για τη διαχείριση των ξενοδοχειακών μονάδων του Οργανισμού, όπως αυτή στο Ηράκλειο η οποία φέτος δεν λειτουργεί; Ευσταθούν τα δημοσιεύματα που θέλουν οι εγκαταστάσεις να διατίθενται σε ιδιώτες;”
Η Χρυσή Αυγή για τον ΟΤΕΚ
Με δελτίο τύπου η Χρυσή Αυγή τονίζει για το θέμα του ΟΤΕΚ: “Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά η κατάργηση και ενσωμάτωση στο αρμόδιο υπουργείο του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Ελπίζουμε ότι η απόφαση της κυβέρνησης, δεν θα επηρεάσει αρνητικά τα προγράμματα κατάρτισης του ΟΤΕΚ σε όλη την χώρα και ειδικά το ΕΠΑΣ Κέρκυρας θα συνεχίσει να προσφέρει την απαραίτητη επαγγελματική κατάρτιση στους μελλοντικούς εργαζόμενους στον τουρισμό.
Όπως και τον Φεβρουάριο του 2012,έτσι και τώρα η Χρυσή Αυγή Κέρκυρας θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις για το θέμα του ΟΤΕΚ, διότι θα έχει άμεση επιρροή στον πιο σημαντικό τομέα για το νησί μας , τον τουρισμό .
Υπενθυμίζουμε, όμως, ότι η πολιτεία θα πρέπει πρωτίστως να ενεργήσει έτσι ώστε να εξαλειφθεί πλέον το φαινόμενο των αλλοδαπών εργαζομένων χωρίς άδεια παραμονής και άδεια εργασίας στις ξενοδοχειακές μονάδες της Κέρκυρας αλλά και άλλων περιοχών, οι οποίοι κατ` ουσιαν κλέβουν θέσεις εργασίας από Έλληνες εργαζόμενους”.
Φωτο από την κινητοποίηση των φοιτητών της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Κέρκυρας την Τετάρτη 22/2/2012, στο γραφείο του Περιφερειάρχη Σπ. Σπύρου
Τελευταία σχόλια