Ένας 37χρονος αλλοδαπός οροθετικός βρίσκεται στις φυλακές της Κέρκυρας, το τελευταίο 5μηνο, παρόλο που δεν έχουν αναρρωτήριο. – Έπεσε θύμα ξολοδαρμού στον Κορυδαλλό. – Τι λέει ο δ/ντης του καταστήματος Κέρκυρας.
Την απίστευτη περιπέτεια του 37χρονου έφερε στο φως της δημοσιότητας, ο δημοσιογράφος Γιάννης Κρητικός, που αναφέρει στο ethnos.gr τα εξής:
Μετά τον ξυλοδαρμό του στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού ο 37χρονος οροθετικός Μπ. Α., μεταφέρθηκε στις φυλακές Κέρκυρας όπου δεν υπάρχει αναρρωτήριο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η φαρμακευτική αγωγή του, γεγονός που ερευνάται από το υπ. Δικαιοσύνης
Την «επιστήμη» του σωφρονισμού κρατουμένων με την παλαιά και δοκιμασμένη μέθοδο του… άγριου ξυλοδαρμού φαίνεται ότι εξακολουθούν και σήμερα, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις περί νέου «ανθρώπινου προσώπου», να ασκούν ορισμένοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 37χρονου Μπ. Α., αλλοδαπού οροθετικού κρατούμενου, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες «έπεσε θύμα ξυλοδαρμού» ύστερα από φραστικό επεισόδιο με νοσηλευτή, στο νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.
Η αναλγησία, απέναντι στον ανυπεράσπιστο κρατούμενο, είχε και συνέχεια, ακόμα πιο σοβαρή, καθώς διατάχθηκε -άγνωστο μέχρι στιγμής από ποιον- η μετακίνησή του στην Κέρκυρα, όπου δεν υπάρχει αναρρωτήριο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, αφού για 5 μήνες διέκοψε και αδυνατεί να πάρει την αντιρετροϊκή θεραπεία του!
Ο ιατροδικαστής στα Ιωάννινα Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, που εξέτασε τον κρατούμενο κατά τη μεταγωγή του, επιβεβαιώνει ότι έχει κακοποιηθεί, μάλιστα, ξεφεύγοντας από το ιατροδικαστικό λεξιλόγιο, επισημαίνει ότι η όλη εικόνα του έδειχνε ότι «γρονθοκοπήθηκε άγρια».
«Εξέτασα τον αλλοδαπό κρατούμενο, που πέρασε από τα Ιωάννινα για να πάει στο Κατάστημα Κρατουμένων της Κέρκυρας. Εφερε στο σώμα του έντονα σημάδια κακοποίησης. Μάλιστα, επειδή ένα από τα τραύματα ήταν στο μάτι, συνέστησα να μεταφερθεί αμέσως στο νοσοκομείο», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Βουγιουκλάκης.
Ο ίδιος ο κρατούμενος ανέφερε ότι κακοποιήθηκε με κλωτσιές, κλομπ και γροθιές, που του προκάλεσαν τραύματα σε όλο το σώμα.
«Στο Κατάστημα Κρατουμένων Κέρκυρας δεν έχουμε ούτε ειδικούς γιατρούς ούτε τμήμα που μπορεί να παρακολουθεί οροθετικούς, έχω μόνον έναν αγροτικό γιατρό και έναν επισκέπτη γιατρό, που καλύπτουν βασικές ιατρικές ανάγκες των κρατουμένων», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο διευθυντής του Καταστήματος, κ. Βασίλης Θώμος.
«Πράγματι, τους τελευταίους 5 μήνες ο συγκεκριμένος οροθετικός κρατούμενος δεν παίρνει τα φάρμακά του, επειδή δεν ήρθαν συγχρόνως με τη μεταγωγή του. Μια παρτίδα σκευασμάτων έφθασε με καθυστέρηση ενάμιση μήνα. Ο ίδιος αρνήθηκε να τα πάρει, επειδή, όπως υποστηρίζει, η καθυστέρηση λήψης της αγωγής “καίει” την αποτελεσματικότητά της καθώς ο οργανισμός αναπτύσσει ανθεκτικότητα και δεν τον πιάνουν τα φάρμακα. Εχω επικοινωνήσει τόσο με το ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και με το υπ. Δικαιοσύνης, να βρεθεί μια λύση», λέει ο κ. Θώμος.
Στο ερώτημα που έθεσε η εφημερίδα στον διευθυντή του νοσοκομείου κρατουμένων Κορυδαλλού Λεωνίδα Καραμπέκιο, αν γνωρίζει τόσο για την κακοποίηση του οροθετικού κρατουμένου όσο και για το γεγονός ότι αφότου τον έστειλαν σταμάτησε να λαμβάνει τη θεραπεία του, εκείνος αρκέστηκε να απαντήσει ότι «είναι σε εξέλιξη έρευνα από τους επιθεωρητές του υπ. Δικαιοσύνης».
Την ίδια ώρα, οι γιατροί στο νοσοκομείο Κρατουμένων του Κορυδαλλού, που φροντίζουν τους οροθετικούς, επιβεβαιώνουν ότι αν μια θεραπεία δεν λαμβάνεται με ακρίβεια στη συγκεκριμένη συνιστώμενη… ώρα, τότε δημιουργείται πρόβλημα. Με την καθυστέρηση λήψης ακυρώνεται, «καίγεται» η θεραπεία, πόσω μάλλον αν περάσουν ημέρες ή μήνες, οπότε ο οργανισμός έχει αποκτήσει ανθεκτικότητα και δεν τον πιάνουν τα φάρμακα. Πλέον, οι γιατροί συστήνουν την επανεκκίνηση της θεραπείας, αφού γίνει στον ασθενή ένας νέος «έλεγχος γονοτύπου» βάσει των αποτελεσμάτων του οποίου θα πρέπει να χορηγηθεί το ενδεδειγμένο σχήμα φαρμάκων.
Το «ταξίδι»
Μετά το επεισόδιο με την κακοποίησή του, ο κρατούμενος μεταφέρθηκε αρχικά στο ψυχιατρείο των Φυλακών και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Νίκαιας και από εκεί στα Ιωάννινα και στην Κέρκυρα. Ομως, τα φάρμακα που έπρεπε να τον ακολουθούν αυθημερόν όπου πήγαινε, μολονότι από τον Κορυδαλλό στάλθηκαν αρχικά στο ψυχιατρείο, στη συνέχεια «ταξίδευαν» με άλλους ρυθμούς…
Ηδη, ύστερα και από επείγον αίτημα του Συνηγόρου του Πολίτη κ. Βασίλη Καρύδη, με την υπόθεση ασχολούνται οι επιθεωρητές του υπ. Δικαιοσύνης, που κλήθηκαν να διερευνήσουν την καταγγελία για βίαιη συμπεριφορά σε βάρος του κρατούμενου, αλλά και να εντοπίσουν τους υπεύθυνους.
Προηγήθηκε στις 11 Απριλίου απευθείας αίτημα του Συνηγόρου του Πολίτη, προς διευθυντές του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού, το Ψυχιατρείο Κρατουμένων, το Τζάνειο νοσοκομείο και το Κατάστημα Κρατουμένων Κέρκυρας, οι απαντήσεις των οποίων «δεν φώτισαν» τα πιθανά σοβαρά αδικήματα που φέρονται να διέπραξαν τόσο ορισμένοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι όσο και στελέχη των φυλακών. «Σε περίπτωση που τα καταγγελλόμενα αληθεύουν, εγείρουν σοβαρά ζητήματα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων», επισημαίνει ο κ. Β. Καρύδης.
Συνωστισμός στον Κορυδαλλό
100 οροθετικοί σε χώρους νοσηλείας μόνο για 14
Σε «υγειονομική βόμβα» εξελίσσεται το μοναδικό κέντρο για οροθετικούς κρατου-μένους, που υπάρχει στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, καθώς έχουν προβλεφθεί χώροι για νοσηλεία 14 ασθενών, την ώρα που, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κρατουμένων και γιατρών, νοσηλεύονται 100 άτομα, πολλά από τα οποία εκτός από AIDS πάσχουν και από άλλα μεταδοτικά νοσήματα.
Σε κάθε θάλαμο προστίθενται συνεχώς κρεβάτια ή στρώματα στο… πάτωμα και καλύπτονται όλοι οι ελεύθεροι χώροι. Ο κίνδυνος που διατρέχουν οι οροθετικοί ασθενείς είναι οι ευκαιριακές λοιμώξεις, κάτι που μπορεί εύκολα να μεταδοθεί από τον έναν στον άλλον όταν συνωστίζονται. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί περιστατικά με μεταδοτικά νοσήματα, όπως άσθμα, βρογχίτιδες, ηπατίτιδες, αφροδίσια, έρπης ζωστήρος, ψωριάσεις ακόμα και φυματιώσεις, που μεταδίδονται και πρέπει να αντιμετωπί-ζονται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Υπάρχουν προτάσεις για να μεταφερθούν οι οροθετικοί κρατούμενοι και σε καταστήματα κοντά σε μεγάλα νοσοκομεία, όσο και τα πανεπιστημιακά της επαρχίας που διαθέτουν τμήματα με λοιμωξιολόγους. Επίσης έχουν διατυπωθεί αιτήματα από φορείς για αποφυ-λάκιση και ένταξη σε προγράμματα ιατρικής φροντίδας των 25 οροθετικών γυναικών, που πρόσφατα φυλακίστηκαν, μετά τις γνωστές αστυνομικές επιχειρήσεις.
Τελευταία σχόλια